Ska bankerna privatiseras måste deras konton förstatligas

Gör först lite reklam för min andra blogg som förhoppningsvis är lite mer kreativ än den här bloggen (som har potential att tråka ihjäl vem som helst 🙂 ).

Kan tänka mig att sälja en ”Think outside the box” kub/lampa om priset är rätt och jag hinner. Att tänka utanför lådan är viktigt nu när väggarna i det härskande paradigmet vittrar sönder.

Kolla in zebrakuben också – rätt cool den med

Om någon vill kan jag hålla föredrag om penningsystemet – bara det inte är alltför långt bort från Stockholm där jag tvingas leva. Jag är nog inte så tråkig som jag själv tror.

——————–

Japp, ska bankerna privatiseras måste deras konton förstatligas. Nedan är en bild på hur dagens system ser ut där jag bara tagit med de fyra största bankerna då de i praktiken har såsom en kartell oligopol på Riksbankskontona inom betalsystemet.

1

Storbankerna har mao, såsom bilden visar, ett oligopol på kronorna på Riksbankskontona. Småbankerna (tier2 banker) kan inte komma åt Riksbankskontona och har mao ingen tillgång till dessa kronor. Det gör att småbankerna måste gå igenom storbankernas kontosystem för att betalningar mellan småbankerna ska kunna ske. Dessutom måste storbankerna ha en clearing mellan varandra. Vi går inte in på hur extremt överkomplicerad denna process är men om ni vill kolla in hur det mekanisk funkar kan ni kolla in det här (då har jag ändå inte tagit med tier2 bankerna i den redogörelsen – men redogörelsen visar att betalsystemet är överkomplicerat så det räcker ändå):

Hur storbankernas skuldslavsystem mekaniskt är uppbyggt

Om staten har monopol på kronorna och banker inte får existera så är systemet statligt. Men om storbankerna som kartell har oligopol på statens kronor på Riksbankskontona, såsom i dagens system, är det privat verksamhet enligt storbankerna. I verkligheten finns ingen riktig konkurrens i någon av fallen. Storbankerna har övertagit statens monopol och stänger ute småbankerna. Storbankerna har blivit ett med staten i dagens system – storbankerna står t.o.m över staten.

Som syns på bilden ovan kan storbankerna som kartell hålla småbankerna (tier2) utanför riksbankens kronkontosystem och ingen konkurrens existerar egentligen överhuvudtaget. Ärliga banker, såsom JAK, kan inte konkurrera fastän de är moraliskt överlägsna. I ett öppet system på lika villkor skulle  troligen JAK sopa storbankerna från banan då bankverksamhet ska bygga på förtroende (vem fan litar på storbankerna längre?).

Hur skapar vi då ett banksystem där ALLA banker konkurrerar på samma villkor? Jo, vi tar bort storbankernas oligopol på  Riksbankskontona och tillåter inga andra kontosystem UTANFÖR Riksbankens kronkonto-system. Alla konton måste mao förstatligas och göras till riksbankskonton så att folk kan hålla kronor på sina konton.

2

T.ex JAK kan då konkurrera på lika villkor som storbankerna och storbankerna tvingas göra det de låtsas göra idag – förmedla lån. Såsom bilden nedan visar:

3

Storbankernas rätt att skapa ”pengar” genom att ”låna ut” sina egna skulder tas därmed ifrån dem (ditt konto hos banken idag är ALLTID bankens skuld till dig, som översta bilden visar kan ditt konto i dagens system inte innehålla kronor överhuvudtaget. Banken betalar sin skuld när du gör kontantuttag, t.ex från bankomaten). Endast staten kommer ha rätt att skapa skuldfria  pengar genom kontosystemet (dvs Riksbanken skapar kronor till Riksbankskontona och fysiska kronor i form av sedlar och mynt)

Riksbanken ska också ta över betalsystemet så att vi kan betala varandra direkt mellan kontona, såsom bilden nedan visar:

4

Storbankerna kopplas mao ord bort från betalsystemet och deras oligopol på betalsystemet avskaffas. Att storbankerna idag anses ”to big to fail” beror just på att storbankerna har ett oligopol på betalsystemet genom konton: Storbankerna har en pistol mot statens huvud och kan säga:

-”Räddar ni inte oss kommer betalsystemet krascha” .

Hoppas att jag ovan visat att det enda sättet som storbankerna kan konkurrensutsättas på är genom att deras oligopol på Riksbankskontona tas ifrån dem genom att Riksbankskontona förstatligas. Då och endast då kan bankverksamheten bli privatiserad och ske på lika villkor.

Annonser

18 thoughts on “Ska bankerna privatiseras måste deras konton förstatligas

 1. Jättebra inlägg!
  Om jag går till banken för att låna 200.000kr så går det bra. Men vill jag ha ut lånet i kontanter (för att kanske stoppa dem i madrassen) så heter det att ”vi jobbar inte så”. Tack, vi vet det.

  Lycka till med lamporna 😀

  Kao

  • Tack!

   Precis! De lurar häcken av folk genom att inbilla folk att bankens kundkonton kan innehålla kronor som banken ”lånar ut”. Kundkontot kan aldrig innehålla kronor – kundkontot kan bara innehålla bankens skuld Vid en bankrusning visar sig ju bedrägeriet sig tämligen omgående.

   Jag håller på med så mycket skit så jag har svårt att hålla reda på allt 🙂 Kom på att man kan utveckla två-komplementet enkelt geometriskt i en binär representation av Thue-Morse talföljd. Första komplementet är tvärsimpelt att hitta, beskrev det här (va fan man nu ska ha det till vete fan 🙂 ):
   Thue-Morse:s talföljd, heltal och 1-komplement

   Håller på att göra en anamorf Eiffel-torn tavla också just nu. Kommit på hur man kan sätta upp den på väggen eller ha de som en bords eller varför inte golvtalva (golvtavlor finns det inte så många av va?).

   Jag leker för mycket och får dåligt samvete så då skriver jag om bankerna och straffar dom 🙂 Projektion det med? 🙂

 2. Schlaug är fortfarande lite reserv politiker. Om han skulle få ett återfall så vill han kvar möjligheten att skapa ”tillväxt” genom skuldsättning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s