Bankernas pyramidspel kallat ”penningsystem” som inget parti vågar vidröra

ying

Den fiktiva finansekonomin har fångat den reella ekonomin i en gigantisk fiktiv finansiell bubbla. Ekonomer och politiker låtsas dock att ekonomin är i balans och i harmoni.

Vill ni kommentar bilden så gör det gärna på min andra blogg. Kan kopieras fritt (om ni vill ha en bild vektorbild i svg eller AI-format, kan jag fixa det).

———————————

Skrev en kommentar på  Birger Schlaugs blogg.

Ekonomin är indelad i två delar. En reell ekonomi med riktiga tjänster och varor. Den andra delen av ekonomin är den fiktiva finansiella sektorn som lider av vanföreställningen att pengar kan ”jobba” och ”växa”.

Den reella sektorn skapar, som sagt, riktiga varor och tjänster – den finansiella sektorn suger ut vad den reella sektorn skapar

Den reella ekonomin har redan slagit i taket – detta fastän det skapas fler låtsasjobb än någonsin. Den finansiella ekonomin är den som har växt. Folk tror att de ska bli rika på att pengarna ”växer” och ”pengarna jobbar” inom t.ex pyramidspelet kallat bostadsmarknaden som bankerna anordnat.

Samma sak inom fiktionsekonomin som blåsts upp i pyramidspelet börsen (också uppblåst av bankernas påhittade ”krediter”).  Johan Ehrenberg skrev intressant om ”virtual reality”-bubblan börsen:
Börsen fick 150 år, nu lägger vi ner den för allas bästa

Ekonomin drivs mao av diverse pyramidspel där den fiktiva finansekonomin dikterar ”verkligheten”. Pyramidspel måste alltid växa för att inte haverera (kolla politikernas rädsla för att punktera pyramidspelet bostadsbubblan). Och grunden i bubbelmaskinen är att själva penningsystemet i sig är ett pyramidspel som måste skapa pyramidspel inom sig för att inte rasa. Bankerna ”lånar ut” sina egna skulder till konton och måste få folk att hålla kvar ”pengarna” på kontona genom att få folk att tro att pengarna ”växer”. Bankerna är livrädda för att kontokunderna ska komma på vilket enormt pyramidspel penningsystemet är och springa till bankomaterna för att hämta ut sina pengar (det enda sättet bankerna kan betala sina skulder till kontokunderna är genom att kunderna gör uttag – från t.ex bankomaterna). Bankerna är livrädda för bankrusningar och sättet de har för att täppa till det hålet är att helt enkelt avskaffa kontanter (hur ska bankerna då kunna betala sina skulder till kontokunderna om kontanterna försvinner? Det kontantlösa samhället är mao det samma som en total skuldavskrivning för storbankerna gentemot kontokunderna).

Det är ovan som är grunden i tillväxten i vår ekonomi – bankernas pyramidspel kallat ”penningsystem” måste hela tiden skapa nya pyramidspel (bubblor) för att inte fiktionsekonomin och hela penning/betal-systemet ska rasa.

Men detta vågar, som sagt, INGEN politiker röra (förutom några få, såsom miljöpartiets Valter Mutt och Annika Lillemets som ska stort kred för att de vågar – de borde ses som hjältar men blir marginaliserade inom det egna partiet som straff för att de vågar vidröra verkligheten). Alla politiker trippar på tårna livrädda för punktera de fiktiva bubblorna. Och då, som sagt, i synnerhet pyramidspelet bostadsbubblan – inget enskilt parti vill punktera folks drömmar om evig ”värdetillväxt” på bostaden och folks tro på att de är rika fastän de egentligen är skuldslavar åt bankerna.

För kollar man in ”bostadsmarknaden” är det ingen ”marknad” – det är ett pyramidspel som bankerna använder sig av för att anskaffa skuldslavar.

Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan ”lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan skapa kontopåhitt från luften som de ”lånar ut”

Så här har vi tre deltagare på denna ”marknad”
1) en säljare (tillgångssidan)
2) potentiella köpare (efterfrågesidan)
och
3)mellanhanden banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin ”produkt” – dvs skulder skapade från ingenting

Och ovan funkar och kan ”växa” så länge bankerna tillåts pumpa upp pyramidspelet genom att skapa mer ”pengar” genom att ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton och sätta boskuldslavar i skuld med dessa påhitt.

Men förr eller senare kraschar fiktionerna av tyngden från verkligheten. Då lär det blir ramaskri inom finansbubblan (se bilden ovan).

Annonser

5 thoughts on “Bankernas pyramidspel kallat ”penningsystem” som inget parti vågar vidröra

 1. Den finansiella marknaden kan skapa hur mycket fiktiv tillväxt som helst. Faktum är att alla pyramidspel tvungna att alltid växa. Ända begränsningen är att alla pyramidspelen förr eller senare faller. Men då är det bara att bygga en ny fiktion någon annanstans så att den finansiella fiktionsekonomin kan fortsätta suga ut den reella ekonomin.

  Faktum är ju att det är den finansiella fiktionsekonomin som driver ”tillväxten” genom just det faktum att pyramidspel alltid måste växa. Och då den finansiella ekonomin per definition inget annat är än parasitär måste finansparasiterna få de i den reella ekonomin att jobba åt dem.

  Så i finanshaveristernas värld är världen oändlig därför att man måste lura folk att tro att pyramidspelen kan nå oändlig omfattning för att parasitismen ska kunna fortgå. Men den reella världen är ändlig.

  Själva problemet ligger mao att vi låter finansiella pyramidspelsbyggare bygga ”verkligheten” för hur ekonomin ska uppfattas.

  Bara som en liten illustration av vilken illusion som finashaveristerna bygger sin världsbild på.

  Vikingarna trodde Ragnarök var nära när solen ”blödde” och himlen färgades röd. De trodde Fenrisulven hade bitit tag i solen så att den förblödde.

  Kanske kan låta vidskepligt men år 536 skedde ett stort vulkanutbrott som blockerade solen och skapade masssvält. Medeltemperaturen sjönk med 3-4 grader och grödorna dog.

  “”Det blir tre vintrar i följd och ingen sommar emellan”, säger gudarna enligt Snorras Edda troligen grundat på Fimbulvintern år 536
  http://www.svd.se/kultur/understrecket/katastrofen-ar-536-visar-sig-i-myterna_8115272.svd

  Undrar hur vi skulle klara det idag? Sverige har mindre än 50% självförsörjning.

  Men det är klart. Dagens övergud “den fria marknaden” fixar det där med sin osynliga hand utan att vi behöver bry oss med lite hokus pokus kallat “just in time”.

  Vi som är lite skeptiska till överguden “Marknaden” och “den Osynliga handen” samt på att omställningen kommer komma “just in time” är såklart idiotförklarade av neoliberaler som frireligiöst förpassar oss i skamvrån med foliehatt på.

  Tror faktiskt vi är fan så mycket mer korkade än vikingarna ändå på något sätt. Deras skruvade tro på Fenrisulven borde vi kanske ändå inte förakta så mycket fastän vi idag tycker den är bygd på myter. Våra myter är nog betydligt mer farliga.

  I finanshaveristernas värld kan inte fimbulvintern hända igen därför att det strider mot tron och myten om evig tillväxt.

  Man kan bara förundras över vilken fiktiv värld finanshaveristerna lever i.

 2. Riktigt bra skrivet och analyserat, så bra att jag delat på Facebook så fler kan ta del av din förträffliga beskrivning av verkligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s