Vi lever i en finansiell fiktion byggd på bankernas pyramidspel

Vi har  ett penningsystem som är ett pyramidspel där den ickereellla ekonomin dikterar . med bankerna som härskare. Bankerna skapar inget annat än fiktioner och illusioner – de skapar inget reellt värde – de skapar pyramidspel  Ett pyramidspel kan bara hålla sig upprätt så länge det växer. Därav tillväxthysterin. Kapitalvinsterna måste öka för att pyramidspelet ska kunna växa – därav minskad skatt på kapital och ökad skatt på arbete. Vi har en fiktionsekonomi där svenska banker växt från 200 till över 400 procent av BNP bara sedan 2002. Bankernas pyramidspelsbyggande  har mao fördubblats på denna korta tid

Allt görs för att hålla den finansiella fiktionen uppe bara ett litet tag till. För bakom skalet av finansiell fiktion är Sverige i stort sett tomt. Industrin har till stor del skickats till Kina. Landsbygden, jordbruket och bönderna har dödats – vi har en självförsörjningsgrad på runt 50%.

Pensionen har politikerna slängt in i det finansiella pyramidspelet på börsen och vår framtida pension grundas på vilken avkastning pyramidspelet på börsen kommer ge i framtiden (för, såsom i alla pyramidspel, påstås vinsten komma i framtiden – bara man satsar nu).

Och ovanpå detta har vi svamlande politiker som gör precis allt för att slippa ta ansvar för att ställa om ekonomin från ett finansiellt pyramidspelsbyggande till en reell, verklig, ekonomi. Kolla t.ex pyramidspelet kring bostäder (som är den största finansiella fiktionen av dem alla). Ingen politiker vågar punktera fiktionen om att alla kan bli rika genom att ”köpa” bostäder till allt mer verklighetsfrånvända priser. Politikerna vet att pyramidspelet kring bostäderna kommer rasa förr eller senare men ingen vill förstöra drömmen för skuldslavarna som hyr bostaden av banken (för de facto äger ju banken i verkligheten bostaden). Ingen politiker vill väcka skuldslavarna från slummern – inget parti vill hålla i rodret när den rosa bubblan ploppar och förhoppningar om storvinsten vid nästa bostadsförsäljning förbyts mot vrede. Ingen politiker vill ta ansvar för att de hjälpt bankerna bygga detta kolossala pyramidspel. Politik har reducerats till en ”Hur ska vi kunna skylla ifrån oss på ett annat parti”-lek.

Som Harold Pinter sa i sitt Nobeltal lever vi i en gobeläng av lögner.

Annonser

14 thoughts on “Vi lever i en finansiell fiktion byggd på bankernas pyramidspel

 1. Michael
  Det vore intressant för skarpare konturer av debatten om du kunde passa på att bifoga eventuell kritik i kommentarssektionen på blueshift mot Henning Wittes beskrivning av ekonomi i den föreläsning han gör och som länkas från http://blueshift.nu/henning-witte-forklarar-hur-vast-i-over-tva-sekler-lurats-av-tesen-antitesen-kapitalism-kommunism/
  Ditt bidrag kan vara av värde för att tydliggöra för lekmän vad som eventuellt är missförstånd hos många andra. Witte hänvisar bla till Steven Zarlenga.
  Även om du själv redan har en uppfattning om Witte, så når det lättare ut om det redovisas i så nära anslutning som möjligt till Wittes presentation.

   • Kom inte in på Wittes sida eller hans ”White TV” så jag spoof:ade min Mac adress och då kom jag in. Tydligen har Witte gjorts sig omaket att leta upp min Mac-adress och blockat den. Tydligen räcker det inte med den olagliga kreditupplysningen han gjorde. Att blocka någons Mac-adress är iofs inte olagligt men tydligen är han inte så glad i mig Witte.

    Tillägg:
    Efter att kollat runt lite så fattar jag inte hur han har gjort det. För som jag fattat det ersätts min dators Mac-adress med Routerns Mac-adress när jag går ut på nätet. Men det är datorns Mac-adress som jag ändrat (spoof:at) och nu kommer jag till hans hemsida och ”White TV” utan att blockas. Men när jag slutar slutar dölja datorns Mac-adress blir jag blockad igen. Är det någon som fattar hur det gått? Hur kan han ha fått tag på min dators Mac-adress genom routern?

    Witte är en riktigt otrevlig person känns det som.

   • Tack för att du ändå försökte åstadkomma lite dialog i detta viktiga ämne.

 2. Folket får det de röstar på. Röstar man fram politiker som beskattar folket på hälften av det de tjänar, så får man som ett brev på posten att pengarna slussas till banker och storföretag. Inga skatter = inga medel för politiker att rädda korrupta eliter.
  Så länge vi har socialism kommer bankerna att gödas.

  • Om staten fick skapa kronor för att finansiera sig skulle vi knappt behöva ha någon skatt. Mängden pyramidspel skulle i princip bli noll. Skatten för att reglera penningmängden kunde tas på kapital istället för arbete. En stark progressiv skatt på de som tjänat ihop sitt kapital på dagens pyramidspel skulle också kunna tas ut.

   Men jag antar att det inte var svaret du ville ha.

   • Enligt min åsikt, ska staten/politiker inte lägga sig i penningsystemet över huvud taget. Ju mer makt politiker får ju mer korrupt blir penningsystemet, historien har visat detta i 100% av fallen. Politiker vill alltid bli omvalda och kommer alltid att skapa för mycket pengar och driva underskott i budgeten och låta sig utnyttjas av banker och storföretag. Pengar behöver förövrigt inte skapas. De skapar sig själva av folket och marknader. Pengar skapade av politiker förlorar alltid sitt värde till slut och folk blir av med besparingar och pensioner. Pengar uppkommer ur byteshandel. Den mest efterfrågade varan blir till pengar. Det är inget politiker kan ändra på.

   • Nä, historien har inte visat att privata girigbukar är bättre än staten på att skapa pengar. När privata girigbukar tillåts skapa pengar skapar de pyramidspel, såsom de gör idag. Menger, som troligen är din ”källa”, är totalt mosad av Zarlenga som empirskt visat detta. Menger var, liksom Mises, mån om att privata girigbukar skulle ges rätt att fortsätta parasitera och suga ut den reella ekonomin med sina pyramidspel..

    Det är inte politiker vi har idag – det är marionetter till de pyramidspelbyggare som du håller så varmt om hjärtat.

    ” Pengar behöver förövrigt inte skapas. De skapar sig själva av folket och marknader.”

    Metafysiskt flum

    ”Pengar uppkommer ur byteshandel. Den mest efterfrågade varan blir till pengar. Det är inget politiker kan ändra på.”

    Nä, pengar skapas för att SLIPPA byteshandel. Riktiga pengar är ingen vara. Är ”pengar” en vara är det fråga om byteshandel.
    Pengar ska mao inte ha något egenvärde – det ska bara vara en måttenhet – precis såsom meter är en måttenhet. Man köper 1 meter av en vara (t.ex plank) man köper inte själva metern.

    Ta och styckesindela så det går att läsa vad du skriver.

   • En av pengars uppgifter är att vara måttenhet, men för att vara måttenhet måste värdet vara beständigt annars blir det som att ha ett gummiband som linjal.
    Man kan inte beräkna kostnader och priser om värdet flukturerar!

    En annan viktigt egenskap för pengar är just att agera värdebevarare, detta för att man ska kunna samla pengar för senare använding, tex investering eller pension.

    Tanken på ruttnande pengar mm, är intressant men faller på att folk inte kommer använda dem om de inte går att spara.

    ”Privata girigbukar” kan bara bedriva stora pyramidspel med statens stöd.
    Mindre pyramidspelsbluffar kommer alltid att finnas, då det alltid finns folk som tror att de kan tjäna snabba pengar på att gå in i pyramidspel.

    Så i slutändan, hur man än vrider och vänder på begreppen, så kommer pengar att vara en ”vara”,som man byter mot andra varor och tjänster. Detta hur gärna man än vill att det ska va något annat.

    I dagens samhälle som lever på toppen av en skuldexpansion är det svårt att se igenom dimmorna av olika finansiella instrument som bankkrediter, papperspengar, aktier, olika derivat mm, men när bubblan imploderar kommer det bli tydligt för alla vad pengar igentligen är! Vi lever i spännande tider!

    Tack för en engagerad blogg!

   • Vi har redan haft den här diskussionen.

    i Wörgl hade man ruttnande pengar som förlorade värde med tiden. Detta för att pengar inte ska ha ett värde som vara (mao spekulationsobjekt att skapa pyramidspel, som dagens pengar är). I Wörgl lyfte dessa icke-varo-pengar hela staden från 30-talets djupaste depression då pengar utförde sin funktion med att bara vara en värdemätare och värdeförmedlare (de ruttnande pengarna cirkulerade cirka 13 gånger snabbare än Riksvalutan som hamstrades i spekulationssyfte att den skulle få mer värde).

    Faktiskt var det bra avsnitt i Isac Bomans avhandling som jag inte hade tänkt på (det finns djävligt mycket vettigt där som jag fick aha-upplevelser av – synd bara att han missade det där med att multiplikatorn är en saga). Ofta brukar de som är emot Gesells ruttnande valuta hävda att det inte kommer gå att låna i ett sådant system. Men som Isac skriver:

    “Den så kallade Gresham’s lag säger att pengar som tappar i värde kommer att användas som betalningsmedel framom pengar som behåller sitt värde. Om en klassiskt guldbaserad valuta rent hypotetiskt skulle cirkulera parallellt (se kapitel 3.5) med en valuta som Wörgls, är det därför troligt att Wörgl-valutan kommer att dominera handeln. Vidare har system med användningsavgifter ett inbyggt incitament att låna ut pengar räntefritt. Detta eftersom man genom att låna ut sådan valuta kan undvika avgiften, som i Wörgls fall rörde sig om en procent månatligen. “

    https://www.scribd.com/document_downloads/262244649?extension=pdf&from=embed&source=embed

    JAg har inget emot att man försöker hamstra en vara, t.ex guld, om man vill det. Jag har heller inget emot att man använder varor som bytesmedel i byteshandel om man lyckas hitta någon som vill byta grejor med en. Problemet med byteshandel är dock att det kan vara svårt för Nisse att hitta någon vill byta Nisses rostiga skruv mot en leksaksbil. Det kan bli väldigt långa byteskedjor innan man kan byta till sig det man vill ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s