Därför är banksystemet ett domino-pyramidspel

Gör först lite reklam för min andra blogg: Art, inventions and the stuff in between där jag visar lite av min kreativa sida.

—————-

Tänk dig scenariot nedan där din balansräkning ser ut så här:
1

Nisses skuld till dig är en tillgång för dig då du kan kräva att få tillbaka 1000-lappen.

Om det inte finns några pengar i samhället och Nisse inte kan betala dig 1000-lappen kommer du inte kunna betala elbolaget. Om många inte kan betala elbolaget kommer elbolaget inte kunna betala sina skulder till t.ex sina anställda i form av lön.

Om du däremot får tillbaka 1000-lappen av Nisse kan du betala elräkningen och din balansräkning ändras som nedan

1

Pengars uppgift är mao att döda skulder och rensa bort dem från din balansräkning. Det låter nästan fånigt att behöva skriva men pengars uppgift är att betala av skulder med. Pengar ska mao vara skulders motsats och pengar ska mörda skulder.

Vi ska nu se hur skulder kan bli ”pengar”. Vi gör det snorsimpelt genom att fortsätta prata om din balansräkning.

Säg att du har en idé om att du kan skapa ett företag där du ska 3D-skriva ut saker. Du har inga pengar och frågar Nisse om du kan få låna 10 000kr av honom så du kan köpa en 3D-skrivare. Nisse lånar ut 10 000kr till dig och din balansräkning blir som nedan

2

Pelle är polare till både dig och Nisse. Pelle lagar Nisses bil och lägger ut 10 000 kronor för arbete och reservdelar. Nisse säger att han inte kan betala Pelle 10 000kr men att Pelle kan överta fordran på dig.. Din balansräkning ändras då till nedan.

3

Som synes går det att betala med din skuld men din balansräkning har inte rensats från skulder. Din skuld har bara flyttats så att du nu är skyldig Pelle 10 000kr.

Säg att Pelle i sin tur är skyldig Pia 10 000 kr men Pelle har heller inga 10 000 kronor och ger Pia samma erbjudande som han fick av Nisse. Pia går med på att ta över fordran på dig (din skuld) som bilden nedan visar.

4

Din skuld skulle i princip kunna bollas runt som substitut för pengar hur länge som helst hos de som har förtroende för dig – hur länge de nu har förtroende för någon som aldrig vill betala sina skulder .

Observera att detta är en nödlösning då INGEN FÅR TAG PÅ RIKTIGA PENGAR som dödar skulderna. Den som skulle tjäna på att din skuld bollas runt som substitut för riktiga pengar är givetvis du – för så länge som din skuld används som substitut för pengar slipper du betala din skuld. Om du kunde lura i massor av folk att dina skulder ÄR pengar skulle du kunna sitta med ett berg av skulder som du aldrig behövde betala då andra använder dem som substitut för pengar och bollar dem mellan sig som beskrivs ovan. Det skulle funka så länge inte folk gick till dig och krävde att du skulle betala dina skulder med pengar.

Man skulle tro att ingen skulle bygga upp ett penningsystem så idiotiskt att man låter någons (bankers) skulder vara ”pengar” som visats ovan. Men det är faktiskt precis den dårskapen hela ”vårt” penningsystem grundas på. Faktiskt är dårskapen än värre då bankerna ”lånar ut” sina egna skulder och ersätter riktiga pengar med (samt tar ränta på påhittet).

Vi tar och visar detta genom att först visa att ett kundkonto ENDAST kan innehålla bankens skuld till kontokunden .

För bankens balansräkning ser precis ut som din. Säg att du sätter in en 1000-lapp på din bank (säg SEB). Då gäller nedan:

4

Av ovan är det glasklart att det enda som kan finnas på ett kundkonto är bankens skuld till kontokunden.

Men det är här trolleriet, lögnerna och bedrägeriet kommer in från bankens sida. Säg att du ska köpa ett hus. Du skriver på den påhittade ”låne”handling som banken lägger på sin tillgångssida samtidigt säger bankpersonalen att de två miljonerna kronorna finns på ditt konto. Men det är ju, som visas nedan, en omöjlighet då ditt konto bara kan innehålla bankens skuld och inget annat.

5

Bankpersonalen ljuger (troligen helt omedvetet – hen tror på det själv) genom att påstå att de 2 miljonerna kronor finns på ditt konto.

6

Bankerna ”lånar” mao ord ”ut”sina egna skulder mot ränta genom att ljuga och säga att banken ”lånar ut” kronor till kontot. Samtidigt tar banken ditt hus som pant.

Och när vi betalar varandra så betalar vi varandra med bankernas skulder (precis såsom Nisse betalade Pelle med din skuld i ovan exempel). Säg att Per betalar Nisse och båda har SEB som bank. SEB överför då bara bankens skuld från Pers konto till Nisses konto direkt som bilden visar nedan (det är därför överföringar mellan konton i samma bank går mycket fortare än mellan två olika banker)

1

(det blir lite krångligare om det är två olika banker – ni  kan läsa om det här.

”Crash course” i hur penning och banksystemet fungerar)

Och samma sak för SEB som för dig ovan – om alla springer till SEB och vill att SEB ska betala sina skulder, t.ex vid en bankrusning, har inte SEB några pengar för att betala alla.

Så för att sammanfatta:

Vi har ett ”penning”system där det knappt finns några pengar som kan rensa bort alla skulder från balansräkningarna. Istället bollar vi bankernas skulder mellan våra  kundkonton när vi betalar varandra.

Bankerna ”lånar ut” sina egna skulder mot ränta och tar panter (ditt hus t.ex). Mao ju mer skuldsatt banken är desto ”rikare” blir den då bankerna till slut sitter med alla tillgångar som getts till dem som panter.

Bankerna bedriver ett pyramidspel där de ersatt pengar med bankernas egna skulder. Pyramidspelet alltid växa (såsom alla pyramidspel) och hotas ständigt av att folk hoppar av pyramidspelet (t.ex vid bankrusningar).

97% av ”penning”mängden består av bankers skulder till kontokunder – endast 3% är pengar (kronor). Och då bankerna nästintill inga pengar har så är det sk ”penningsystemet”, som sagt, ett enormt pyramidspel där bankerna rasar, en efter en, om folk synar bluffen och vill ha ut sina pengar – såsom vid en bankrusning.

Är det inte dags att avsluta den här parasitverksamheten? Jag beskriver här att enda alternativet är att se till att vi kan använda pengar (kronor) igen som betalmedel (i slutet för den som inte orkar läsa allt.

”Crash course” i hur penning och banksystemet fungerar

“Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money” – Hyman Minsky

2 thoughts on “Därför är banksystemet ett domino-pyramidspel

    • Tack! Jo, läst den förut. Den är bra – det enda felet med den är att han använder multiplikatormodellen som är felaktig.

      Trevlig midsommar på dig med (ljusaste dagen är ju idag)!

Kommentarer inaktiverade.