Vad ska Grekland betala tillbaka för något enligt avtal?

Som argument brukar anföras att ”långivare” ska hålla ingångna avtal och betala tillbaka det de lånat av banken enligt avtalet. Givetvis är detta helt sant men det förutsätter att något lånats ut. Om inget lånats ut kan banken inget kräva tillbaka.

Bankerna påstår sig ha ”låna ut” euro till Grekland. Men ett bankkonto kan enbart innehålla bankens skuld till kontoinnehavaren. Mao banken ”lånar ut” sin egen skuld som banken samtidigt ”lånar” av den Grekiska staten.

När den grekiska staten skapar en statsobligation är detta statens skuld till banken och banken sätter den på sin tillgångssida av balansräkningen. På skuldsidan skriver banken upp att den har en skuld till den grekiska staten på statens konto inom banken, kolla bilden nedan.

3

Som synes har varken banken eller Grekiska staten lånat några Euro alls av varandra. Den Grekiska staten kan dock använda bankens skuld, dvs Grekiska statens kontoinnehav hos banken, som betalmedel ISTÄLLET för Euro. Jag beskriver i blogginlägget nedan hur vi kan bolla bankernas skulder (dvs våra kontoinnehav hos banken) mellan våra konton som substitut för Euro (eller kronor i Sverige).

Därför är banksystemet ett domino-pyramidspel

Enligt Maastricht och Lissabonavtalet är stater inom EU TVINGADE till att ”låna” bankernas skuld på ovan sätt.

Så vad ska Grekiska staten betala tillbaka enligt avtal då Grekiska staten bevisligen inget lånat av banken? Jo, den Grekiska staten ska givetvis betala tillbaka det INTET som den ”lånat” av banken.

Är det inte dags att sätta en punkt på den här dårskapen med att använda bankernas skulder som surrogat för riktiga pengar (riktiga pengar är t.ex Euro eller kronor i Sverige). Är det inte dags att vi tar död på parasiten och skapar ett ärligt penningsystem (inte bara Grekerna, fast de kommer förhoppningsvis leda oss andra)

————-

Nobelpristagaren i kemi, Fredrick Soddys studerade penningsystemet och hade helt rätt i att enda alternativet är att skapa ett ärligt penningsystem.
“There is nothing left now for us but to get ever deeper and deeper into debt to the banking system in order to provide the increasing amounts of money the nation requires for its expansion and growth.
An honest money system is the only alternative.”

Han skrev också:

”What is banking?…The most dangerous as it is the most ridiculous form of universal tyranny the World was ever called upon to destroy.”

Annonser

5 thoughts on “Vad ska Grekland betala tillbaka för något enligt avtal?

    • Jo, det blir intressant att om de lyckas lappa ihop den punkterade ballongen. För det här är ingen liten smygpunka som på Cypern (som var anlagd för att sno ryska tillgångar på Cypriotiska banker) – den här är betydligt större. Tack för länkarna!

  1. Det finns för många som skor sig på parasiterandet och det inbegriper politikerna som låter skojeriet fortgå. Här i väst bollar man med sina låtsasmiljarder hit och dit samtidigt som man går back hela tiden mot världen i övrigt vilket skapar denna skuldkarusell. Men det anses ju vara så ”fint” att vara ett s.k postindustriellt tjänstesamhälle bland ”ekonomer” och politiker. Problemet är att man i låglöneländerna snart vill ha betalt i reala värden och inte Kalle Anka-pengar som dollar och euro. Kina t ex har redan allt för mycket dollar som man inte vet vad man ska göra med då ju inflationen i Kina skulle bli katastrofalt hög om man började spendera alla dollar och att värdet på dollarn i det skedet skulle rasa fortare än WTC7. IMF-lån är dyra lån det kan man få höra från de länder som haft olyckan att dra på sig bankskojarnas lån, det kan man intyga t ex i Argentina, Grekland, Ukraina ja listan kan göras mycket lång. Och vad betecknar alla länder som tagit stora IMF-lån? Jo, alla är närmast bankrutt då man inte klarar av de skyhöga räntorna, vilket måste betecknas som mycket märkligt i dessa lågräntetider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s