Bankernas skulder, dvs ditt kundkonto, fungerar som betalmedel men är INTE pengar – kort version

balans

Jag gör en kort version av mitt föregående inlägg som jag tycker blev lite för långt. Jag delar dessutom upp det för att det ska bli lättare att hänga med.

1) Betalmedel behöver inte vara pengar

En skuld kan, i sämsta fall, användas som surrogat för pengar.  Även din skuld kan i brist på pengar användas som betalmedel.  Säg att du är skyldig Nisse 50kr och Nisse går till Puben och beställer en öl,  Nisse kan då fråga pubägaren:

-”Jag har inga pengar men min polare är skyldig mig 50kr – är det ok om han betalar dig sedan?”

I ovan fall har Nisse betalat pubägaren med din skuld – du är nu skyldig pubägaren 50kr. Din skuld har mao bara flyttats från Nisse till pubägaren.  Din skuld har mao fungerat som betalmedel men du skulle troligen inte vara så korkad att du påstår att din skuld ÄR pengar bara för att Nisse betalade pubägaren med den.

2) Bankernas skulder är också bara betalmedel – INTE pengar

Ditt konto är bankens skuld till dig (banken kan, i bästa fall, betala den genom att du går till bankomaten .- bankomatköerna i Grekland visar att bankernas förmåga att betala sina skulder är extremt begränsad).

När vi betalar varandra genom konton använder vi bankernas skulder som BETALMEDEL precis på samma sätt som din skuld till Nisse ovan användes på puben.  Banken flyttar sin skuld från mitt konto till ditt konto om jag betalar dig – inga pengar har använts. Banken blir skyldig dig 500 kronor istället för mig  om jag betalar dig genom kontot. Dvs exakt samma sak sker som på Puben. Och – återigen – INGA PENGAR ANVÄNDS!

Bankerna har mao ersatt pengar med sina egna skulder så att systemet knappt har några pengar kvar. Vi flyttar bankernas skulder mellan våra konton istället för att betala varandra med pengar. 97% av penningmängden består av bankernas skulder som vi flyttar mellan våra konton i tron att de är pengar. Men som visats ovan är bankernas skulder lika lite pengar som din skuld till Nisse – de är BETALMEDEL som vi tvingas använda I BRIST på pengar (När Nisse köpte ölen av pubägaren använde Nisse din skuld som betalmedel då han inte hade några pengar – man använder mao betalmedel när man inga pengar har).

3) Men dårskapen stannar inte där.

För banken ”lånar ut” sina egna skulder till kundkonton och påstår att banken ”lånat ut” pengar. Banken tar sedan dessutom ränta på att den ”lånat ut” sina egna skulder till kontot.

Skulle du göra samma sak som banken skulle du ”låna ut” din elräkning till någon förståndshandikappad och inbilla stackarn att din elräkning är pengar som du ska ha ränta på.

Enligt lag (Maastricht 104(1)) är alla länder i EU tvungna att ”låna” bankernas skulder och FÅR INTE skapa pengar för att finansiera sig. Det är i de perspektivet man ska se t.ex Greklands ”skuld”. Det är givetvis inte grekernas fel att det knappt finns några pengar i systemet och att systemet är så vansinnigt som det är. Men man kan förstå att bankirerna har ett oändligt behov av syndabockar.

Annonser

2 thoughts on “Bankernas skulder, dvs ditt kundkonto, fungerar som betalmedel men är INTE pengar – kort version

  1. La till:
    Enligt lag (Maastricht 104(1)) är alla länder i EU tvungna att ”låna” bankernas skulder och FÅR INTE skapa pengar för att finansiera sig. Det är i de perspektivet man ska se Grekland skuld. Det är givetvis inte grekernas fel att det knappt finns några pengar i systemet och att systemet är så vansinnigt som det är. Men man kan förstå att bankirerna har ett oändligt behov av syndabockar.

  2. Ping: Tsipras är en riktig Judas och våra politiker och massmedia likaså! | ATHENIANVOICE

Kommentarer inaktiverade.