Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

I förra inlägget visade jag det sk ”penningsystemet” inte är kreditbaserat.  Det är en vanföreställning som tjatats in i oss genom media, ekonomer och politiker som hjärntvättar oss till att tro det bankerna vill att vi ska tro. En annan vanföreställning och lögn som vi hjärntvättas till att tro på är att skuld är pengar – och då i synnerhet att bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, ÄR pengar.

Man måste först ha klart för sig att ett kundkonto inget annat kan innehålla än bankens skuld. Banken kan, än så länge och i ytterst blygsam omfattning, betala sina skulder till kontoinnehavarna genom att kontoinnehavarna gör t.ex bankomatuttag (gör många det samtidigt kallas det bankrusning och då stänger bankerna luckan – såsom de gjorde sist i Grekland). Detta är också entydigt i bankens balansräkning – ett kundkonto är alltid bankens skuld till kontokunden.

Om din polare Nisse sa att hans elräkning ÄR pengar skulle du troligen tycka han är en idiot. När banken påstår samma sak, att bankens skuld, dvs ditt kontoinnehav, ÄR pengar så anses du vara en idiot om du ifrågasätter detta. Bara detta borde få en att börja undra lite smått om bankerna ljuger eller ej (när de bevisligen ljuger om allt annat så varför skulle de tala sanning när de säger att bankens skulder ÄR pengar?)

För att något ska vara pengar måste det accepteras av alla som pengar. Enligt svensk lag är kronorna som Riksbanken skapar pengar och alla måste acceptera dem som betalning. Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, accepteras av nästan alla som betalningsmedel – med ett stort undantag – bankerna själva accepterar INTE varandras skulder (dvs kunders kontoinnehav) som betalningsmedel. Om bankerna inte ens själva accepterar varandras skulder som pengar kan de omöjligt vara pengar.

För att förstå skillnaden mellan betalmedel och pengar så kör vi exemplet med dig och Nisse igen (jag vet, jag tjatar – men det är ingenting i jämförelse med det berg av tjat om att skulder är pengar som vi matas med)

Säg att Nisse lånade 50 kronor av dig. Du kan då köpa en öl för Nisses skuld om  pubägaren går med på det. Du behöver bara fråga pubägaren:

-”Är det ok om Nisse betalar senare? Han är skyldig mig 50kr och jag har inga pengar”

Nisses skuld fungerar ovan som ett betalmedel men du kan omöjligt hävda att du betalat med pengar, dvs kronor.

Ovan fungerar bara om pubägaren litar på Nisse. ICA-handlaren kanske inte alls litar på Nisse då han tycker Nisse är en strulig fan – Nisses skuld skulle då inte duga som betalmedel i ICA-affären.

Observera att Nisses skuld hade en begränsad ”betalningsradie” (i brist på annat ord) – den tog slut vid ICA-handlaren som vägrade acceptera Nisses skuld som surrogat för kronor. De kronor Riksbanken skapar har ingen begränsad betalningsradie då de ENLIGT LAG (fiat) MÅSTE tas emot som betalningsmedel.

Pengar (kronor) har mao obegränsad betalningsradie medan en skuld har en begränsning i att någon kan vägra acceptera den som ett giltigt betalmedel.

Det räcker mao att bevisa att bankernas skulder, dvs våra kontoinnehav, inte accepteras av alla för att bevisa att de inte är pengar. Och, som sagt, detta bevisas av bankerna själva då bankerna vid en kontoöverföring vägrar acceptera den andra bankens skuld som betalning utan kräver betalning med kronor genom Riksbankskontona vid clearingen  (kolla länken nedan hur det mekaniskt går till).

Hur storbankernas skuldslavsystem mekaniskt är uppbyggt

Ett ytterligare bevis är att du kan vägra ta emot betalning genom kontokort men du är, enligt lag, tvungen att ta emot kronor om jag ger dig sedlar.

Vi har mao ett ”penningsystem” där 97% av ”penning”mängden inte ens är pengar utan bara bankernas skulder (ditt och mitt kontoinnehav). Bankerna har tillåtits byta ut pengar (kronor) mot sina egna skulder. Inte nog med det – bankerna har tillåtits ”låna ut” sina egna skulder till konton och satt hela världen i skuld med just detta – bankernas egna skulder.

Nobelpristagaren i kemi, Fredrick Soddy, studerade penningsystemet och hade helt rätt i att enda alternativet är att skapa ett ärligt penningsystem:
“There is nothing left now for us but to get ever deeper and deeper into debt to the banking system in order to provide the increasing amounts of money the nation requires for its expansion and growth.
An honest money system is the only alternative.”

Han skrev också:

”What is banking?…The most dangerous as it is the most ridiculous form of universal tyranny the World was ever called upon to destroy.”

Annonser

3 thoughts on “Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

    • Japp, riktiga pengar ska döda skulder – bankerna gör tvärtom om – de föder inte bara en skuld genom att ”låna ut” sina egna skulder till konton – de föder två! Kan det blir mer absurt? Banksystemet har satt hela världen i skuld genom att bankerna ”lånat ut” sina egna skulder och har på så sätt ansamlat alla tillgångar till den 1% som sitter på nästan allt.

      Jag gjorde en video för ett tag sedan lite grafiskt illustrerat (märkte att jag säger fel lite då och då och kallar bankernas skulder för ”pengar” ändå 🙂 ) :

  1. Lite OT men vill tipsa om denna dokumentär.
    ”The Money Masters – How International Bankers Gained Control of America”

    Över 3 & ½ timme men man behöver inte se den i ett streck. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s