Om bankkartellens sambandscentral, dvs Riksbanken, tvingade alla att betala med kottar skulle det vara ett vettigare system än dagens

Som jag skrivit tusen gånger i åratal nu så använder vi inte pengar när vi betalar genom bankernas kontosystem  – vi använder bankernas skulder. Du får mer av din banks skulder på ditt konto om jag betalar dig genom kontot – jag får motsvarande mindre innehav av min banks skulder på mitt konto. Vi kan omöjligt betala varandra med pengar genom kontosystemet – vi kan bara betala varandra med bankernas skulder.

Att folk blivit lurade till att tro att bankernas skulder ÄR pengar är totalt vansinne, Men vansinnet är betydligt större än så.  Bankerna har sett till att kan  ”låna ut” bankens egna skulder till konton genom att helt enkelt bara hitta på dem vid ”lånetillfället”. Så varje gång en bank ”lånar ut” sin egen skuld till ett kundkonto sätter sig banken i lika stor skuld till ”låntagaren” (i verkligheten ”lånar” varken ”låntagaren” eller banken något alls – det är bara påhitt). Bankerna har sedan, genom att den genomkorrumperade Riksbanken, sett till att bankernas skulder (dvs våra kontoinnehav hos banken) ingår i den så kallade penningmängden. 97% av den sk penningmängden består därför inte alls av pengar – den består av bankernas skulder. Det är därför det går åt helvete med bankerna vid en bankrusning när folk vill att bankerna ska betala sina skulder genom bankomaten. Mao bankerna har nästintill inga pengar de heller – de är lika skuldsatte de som hela samhället sammanlagt – detta då, som sagt, banken hittar på och ”lånar ut” sina egna skulder till konton.

Tänk att du har ett kassavalv hos banken som innehåller kottar. Tänk att alla i hela Sverige hade sina egna kassavalv i sin bank där de förvarade sina kottar. Säg att jag betalade dig genom banken. Då skulle någon banktjänsteman plocka ut kottar från mitt kassavalv och springa över till ditt kassavalv och lämna över kottarna till ditt kassavalv och du skulle blivit betald.

Ovan byteshandel med kottar skulle givetvis vara totalt vansinnigt men ändå skulle det vara extremt mycket vettigare än dagens ”vi byter bankernas skulder”-system där bankerna ”lånar ut” sina egna påhittade skulder. Detta då

 1. Kontoinnehavaren  skulle inte hamna i skuld till banken
 2. Skulle någon låna ut något måste kottarna finnas i verkligheten – detta till skillnad från de skulder banken i dagsläget kan hitta på vid ”lånetillfället” – de är påhittade skulder på något som aldrig lånats ut.

Men som vid all byteshandel skulle det bli krångligt att flytta kottar mellan kundernas kassavalv och ett sådant byteshandelssystem måste därför förr eller senare falla ned i en byteshandel med skulder på kottar istället genom kontosystemet (kom ihåg att kundens konto inte skulle innehålla några kottar – kontot skulle bara berätta hur många kottar banken skulle vara skyldig dig). Så även med byteshandel med kottar skulle vi till slut hamna i ett system där vi bollar bankernas skulder mellan våra konton då det skulle vara så djävla jobbigt att flytta kottar mellan kassavalven för varje betalning. Det samma gäller byteshandel med guld som bas istället för kottar – jag beskrev det här med en massa animeringar och teckningar:

Guld är inte pengar

Om Åsa Nisse, dvs Riksbankschef Ingves, gjorde en statskupp och sa att alla hädanefter skulle betala med kottar skulle folk tro att han förlorat vettet. Men faktum, som sagt,  är att kottar är betydligt mindre vansinne än den kartellverksamhet Ingves sköter idag. Woddy Allens sketch nedan är också extremt mycket mer logiskt än detta vansinniga system där banker tillåts ”låna ut” sina egna skulder och att vi använder dessa skulder istället för pengar när vi betalar.

Lösningen är givetvis att vi ser till att kontosystemet kan innehålla pengar som vi kan betala med. Detta kan fixas genom att alla banker erkänns bankrutta då de inte kan betala sina skulder till kontoinnehavarna. Bankerna förstatligas och alla konton kan bli konton på Riksbanken som kan innehålla kronor (idag är det bara storbankerna som kommer åt Riksbankskontona inom betalsystemet). Skulderna till bankerna kan avskrivas då bankerna inget lånat ut. De som parasiterat sig rika kan beskattas hårt (eller om t.ex Wallenbergs egendom bara rakt av konfiskeras). Politiker som varit delaktiga i att bygga upp detta vansinne kan sedan ställas till ansvars.

Tillägg:

Lägger till min svarskommentar till Hegel om varför en återgång till byteshandel med guld inte är ett alternativ. Hoppas det hjälper till med förståelsen:

Att ha ren byteshandel med guld är exakt lika opraktiskt som med kottarna ovan. Säg att du har ett fack på en bank där du förvarar ditt guld och jag har ett fack hos en annan bank. Vid en betalning genom ren byteshandel med guldet mellan dig och mig måste mao någon banktjänsteman fysiskt flytta guldet från mitt valv till ditt valv. Detta är en praktisk logistikmässig omöjlighet om det sker miljontals betalningar genom bankerna varje dag. Det enda praktiska sättet byteshandel med guld kan ske på är genom att varje enskild bank klumpar ihop guldet i en stor hög i respektive valv hos centralbanken och att betalningarna sker genom kontosystemet. Precis som idag skulle bankerna kvitta sina skulder på kundkontona genom clearingen vid dagens slut (då det enda som kan finnas på kundkontot är bankens skuld på guld till kunden – aldrig själva guldet).

Mao vi kommer fortfarande använda bankernas skulder (dvs ditt och mitt kontoinnehav) som betalmedel då det är precis lika opraktiskt att forsla guld mellan miljontals små individuella kassavalv som att forsla kottar.

Det enda rätta är att se till att kontona genom lag bara kan innehålla pengar. Detta kan göras genom att bankerna förstatligas och att alla konton blir Riksbankskonton. Bankerna skulle då inte längre kunna fortsätta med detta vansinne att ”låna ut” bankens egna skulder till kundkonton och inbilla folk att de lånat pengar av banken.

Vi måste se igenom bankernas lögner om vi ska kunna avskaffa bankernas skuldslaveri:

Vad kan banken ”låna ut” annat än bankens egna skuld till ett kundkonto när kontot enligt bankens egna balansräkning bara kan innehålla bankens skuld?

Av alla prostituerade politiker är nog Reinfeldt den största förrädaren

Bankirerna och ekonomerna kommer förstöra världen om vi tillåter dem fortsätta ljuga

Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är inte pengar, de används i byteshandel by proxy

Nej! Börsspekulation är inte ”sparande”. Pyramidspel är aldrig sparande

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är inte pengar! Att de trots detta ingår i penningmängden är en del av bedrägeriet

NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?

Nej! Banker är INTE företag.

NEJ! Ditt konto hos banken kan INTE innehålla kronor! Liten film

NEJ! Du är aldrig låntagare av det som står på ditt konto! Banken är ALLTID låntagare av det som står på ditt konto.

Nej! Pengar är inte ett löfte om att betala – tvärtom – man kan betala löften med pengar.

Annonser

9 thoughts on “Om bankkartellens sambandscentral, dvs Riksbanken, tvingade alla att betala med kottar skulle det vara ett vettigare system än dagens

 1. Bra analys i länken nedan. Den kan jag i stort ställa mig bakom. Ja, fram till sista raden i artikeln…

  Det skulle ha varit möjligt att återgå till guldet som bas men det är nu för sent. Tidpunkten har passerat. Det är inte längre möjligt. (Detta oavsett vad jag eller någon annan anser om guldet som bas.) Det är min analys.

  http://kingworldnews.com/global-economy-on-the-verge-of-collapse-as-it-turns-down-in-an-already-bankrupt-world/

  • Jo, att derivaten är tickande bomber som kommer landa på bankernas balansräkningen är ofrånkomligt. Pyramidspelet där bankerna lånar ut sina egna skulder och lurar i de sk ”låntagarna” att de lånat pengar av banken har nåttt tippningspunkten. Det finns inte mer att skuldsätta och då bankernas är de som är mest skuldsatta avv alla (då vi som sagt, helt dåraktigt, använder bankernas skulder som betalmedel).

   Men det finns en del punkter där analysen är direkt felaktig eller missledande:

   1) ECB ”trycker” inte pengar, dvs sedlar och mynt, som allmänheten kan komma åt. ECB skapar pengar till storbankernas konton på ECB som bara dessa kan komma åt vid clearingen. Det är inga pengar som kan rinna ut från dessa konto då storbankerna som oligopol har ett monopol på dessa pengar som är helt inneslutet.

   2) Att ha ren byteshandel med guld är exakt lika opraktiskt som med kottarna ovan. Säg att du har ett fack på en bank där du förvarar ditt guld och jag har ett fack hos en annan bank. Vid en betalning genom ren byteshandel med guldet mellan dig och mig måste mao någon banktjänsteman fysiskt flytta guldet från mitt valv till ditt valv. Detta är en praktisk logistikmässig omöjlighet om det sker miljontals betalningar genom bankerna varje dag. Det enda praktiska sättet byteshandel med guld kan ske på är genom att varje enskild bank klumpar ihop guldet i en stor hög i respektive valv hos centralbanken och att betalningarna sker genom kontosystemet. Precis som idag skulle bankerna kvitta sina skulder på kundkontona genom clearingen (då det enda som kan finnas på kundkontot är bankens skuld på guld till kunden – aldrig själva guldet).

   Mao vi kommer fortfarande använda bankernas skulder (dvs ditt och mitt kontoinnehav) som betalmedel då det är precis lika opraktiskt att forsla guld mellan miljontals små individuella kassavalv som att forsla kottar.

   Det enda rätta är att se till att kontona genom lag bara kan innehålla pengar. Detta kan göras genom att bankerna förstatligas och att alla konton blir Riksbankskonton. Bankerna skulle då inte längre kunna fortsätta med detta vansinne att ”låna ut” bankens egna skulder till kundkonton och inbilla folk att de lånat pengar av banken.

 2. Jovisst. Men det skulle vara intressant att höra vad de diskuterar bakom stängda dörrar. De ser ju också att det inte är hållbart. Det verkar som att de bara kör på och hoppas på att det på något oförklarligt sätt ska lösa sig… Det är som att köpa en lott och räkna med att det blir en storvinst…

  • Ja, att ”låna” bankernas skulder och bli lurad till att tro att man ”lånat” pengar är en garanterad nitlott 🙂 (förutom att det är ett bedrägeri och ett globalt pyramidspel bankerna byggt upp)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s