Bankerna ”lånar ut” sina egna skulder till konton – ALDRIG pengar – det är därför penningmängden dör när den påhittade skulden betalas

Fick en fråga av signaturen ”Stefan”. som jag tycker belyser den totala förvirring i begreppen som bankerna lyckats åstadkomma genom att de lurar i folk att banken ”lånar ut” pengar (inte Stefans fel – jag har varit lika uppsnurrad på läktaren jag). Stefans fråga:

Snabb fråga, då banken lånar ut pengar till ett bolån. så skapas ju en kredit, dvs pengar ur tomma intet. När jag betalar tillbaka,”kvittas” de pengarna mot “luftpengarna” då. Eller får banken behålla dem OCH räntan? Förstår du hur jag menar?

Mitt svar som jag hoppas skapar lite klarhet – för det är just genom att dimma till vad som är skulder och vad som är pengar som bankerna lyckas med detta; det största bedrägeriet genom tiderna.

Banken lånar varken ut pengar eller skapar en kredit. Bankpersonalen ljuger (troligen helt omedvetet) genom att säga:
-“De 2 miljoner kronor som du lånat finns nu på ditt konto”

Detta är en direkt lögn då kontot inte kan innehålla kronor (dvs pengar).

Det banken gör är att den “lånar ut” bankens egna skuld till kontot då kontot BARA kan innehålla bankens skuld till kunden. Banken hittar mao på två skulder på pengar (kronor) som aldrig lånats ut. Du sitter nu med en påhittad skuld till banken på två miljoner kronor. Samtidigt sitter banken på en lika stor skuld till dig (de två miljonerna på ditt konto). Skillnaden mellan din och bankens skuld är bara att du kan använda bankens skuld (ditt kontoinnehav) när du betalar då bankernas skulder fungerar att betala med genom bankernas kontosystem (men de är lika lite pengar som dina skulder).

Säg att du ångrar dig i samma stund som du “lånar” kontopåhittet. Du säger till bankpersonalen att du vill betala av ditt “lån”. Bankpersonalen stryker då bara bankens skuld på 2 miljoner (ditt konto blir nollställt) och din “skuld” försvinner samtidigt. Du har då betalat banken med det som fanns på ditt konto. Men det som fanns på ditt konto var ju bankens skuld till dig – mao du betalar banken med bankens egna skuld – du betalar inte banken med pengar. Båda påhitten försvinner samtidigt.

Det sjuka i det här (alltihop är sjukt) är att bankernas skulder (ditt och mitt kontoinnehav) räknas in i penningmängden. 97% av den så kallade ”penningmängden” består därför INTE av pengar då bankernas skulder (ditt och mitt kontoinnehav) omöjligt kan vara pengar (dvs kronor). Och banken lånar inga pengar ut – precis såsom ekonomiprofessor Hyman Minsky uttryckte det:
“Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money”

Fler banklögner som följer av ovan bedrägeri:

Vad kan banken ”låna ut” annat än bankens egna skuld till ett kundkonto när kontot enligt bankens egna balansräkning bara kan innehålla bankens skuld?

Av alla prostituerade politiker är nog Reinfeldt den största förrädaren

Bankirerna och ekonomerna kommer förstöra världen om vi tillåter dem fortsätta ljuga

Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är inte pengar, de används i byteshandel by proxy

Nej! Börsspekulation är inte ”sparande”. Pyramidspel är aldrig sparande

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är inte pengar! Att de trots detta ingår i penningmängden är en del av bedrägeriet

NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?

Nej! Banker är INTE företag.

NEJ! Ditt konto hos banken kan INTE innehålla kronor! Liten film

NEJ! Du är aldrig låntagare av det som står på ditt konto! Banken är ALLTID låntagare av det som står på ditt konto.

Nej! Pengar är inte ett löfte om att betala – tvärtom – man kan betala löften med pengar.

Annonser

10 thoughts on “Bankerna ”lånar ut” sina egna skulder till konton – ALDRIG pengar – det är därför penningmängden dör när den påhittade skulden betalas

 1. Ekonomiprofessor Michael Hudson har skrivit en ny bok:
  ”Killing the Host: How Financial Parasites and Debt Destroy the Global Economy”

  Säkert jättebra men jag pallar nog inte läsa den. Känns lite som jag tjatat sönder mig själv när det gäller det här med finansparasitismen.

  ”KILLING THE HOST exposes how finance, insurance, and real estate (the FIRE sector) have gained control of the global economy at the expense of industrial capitalism and governments.

  The FIRE sector is responsible for today’s economic polarization (the 1% vs. the 99%) via favored tax status that inflates real estate prices while deflating the “real” economy of labor and production.”

  Japp, så är det. Och, som sagt, Hudson har hur många vettiga tankar som helst så läs gärna.
  http://michael-hudson.com/2015/09/killing-the-host-the-book/

 2. Jag har också ett par frågor om du orkar 🙂
  Hur funkar de s.k. bostadsobligationerna egentligen?
  Varför krävs dessa? Är det istället för bankreserver.. cash.. som bankerna kan använda dessa vid clearingen?
  Är dock inte helt med på saken.. för det är ju oavsett bara skillnaden de ska betala med vid clearingen.. Borde inte alla överföringar som sker pga bolån bankerna emellan ungefär nolla ut varann efter en bankdag? Dvs att alla bankkunder oavsett bank lånar ungefär lika mkt till bostäder? Då bör ju ändå slutresultatet av alla betalningar bankerna emellan på RIX bli runt 0.. Då borde väl ingen bostadsobligation behövas? Men ändå snackas det hela tiden om dessa…
  Eller skapar Sverige mer bolån än alla andra? Så att utländska banker får ta emot svenska bostadsobligationer (kan de ens det?) istället för cash om svenska bankkunder köper utländska varor för dessa bolånepengar när de cirkulerat vidare?

  • Clearingen är, såsom du mycket riktigt skriver, ett nollsummespel mellan bankernas Riksbankskonton. Då det är ett helt slutet system kommer en bank hamna på lika mycket plus som en annan bank hamnar på minus. Oftast tar flödena , som du säger, nästan helt ut varandra så att bara det minusbanken behöver låna från plusbanken är relativt litet belopp jämfört med alla transaktioner sammantaget.

   Säg att en bank hamnar på minus efter clearingen för dagen och måste låna av en plusbank. Plusbanken lånar du ut pengar från sitt Riksbankskonto till minusbanken mot att minusbanken ger plusbanken en bostadsobligation som säkerhet. Efter en tid måste minusbanken tvungen (jmf med engelska ordet obligated) köpa tillbaka bostadsobligationen.

   Finns lite illustrationer i det här inlägget:
   https://parasitstopp.wordpress.com/crash-course-i-hur-penning-och-banksystemet-fungerar/

   Hur det funkar med en utländsk bank skrev jag om här. Det är ett sätt till bankerna kan dräneras på) så internt i landet är clearingen mellan bankernas riksbankskonton ett nollsummespel – men det kan rinna ut bostadsobligationer från landet när en svenska bank växlar till sig framför allt dollar – det var därför som det höll på att gå åt helvite 2008 när flödet vände och det ”regnade in bostadspapper” som Affärsvärlden skrev).
   https://parasitstopp.wordpress.com/2013/06/26/bankerna-finansierar-inte-bostadslan-med-upplaning/

   • Ok, jag tänkte att de kanske kunde handla med bostadsobligationer på nåt sätt som ersättning för kronor om dessa inte räcker till. Men så är inte fallet alltså. Det är bara en form av säkerhet för ett lån?
    Men precis som att det i längden blir ett nollsummespel på RIX med de svenska kronorna.. så borde det ju bli lika mkt nollsummespel med bostadsobligationerna på lång sikt.. så att man bara skulle kunna nolla ut dem efter ett tag? Eller det kanske är just det som är tanken? Att obligationen bara är till för en mkt kort tid? Tills det blir balans igen.. Det bara känns som att de där bostadsobligationerna inte borde spela så stor roll för bankens verksamhet.. så länge alla banker skapar ungefär lika mkt av dem? Jag menar om alla banker hela tiden skulle skapa lika mkt lån hela tiden.. och konsumenterna skulle köpa lika mkt av varann hela tiden.. då skulle det väl aldrig behöva bli några problem på just detta enskilda område?… Då borde det ju bli ett nollsummespel hur mkt lån än bankerna hittar på… Borde bara uppstå problem för bankerna om någon skapar åt helvette mkt mer än alla andra hela tiden… Borde inte bankerna snacka ihop sig om detta ur deras synvinkel? 🙂 Då borde de ju kunna parasita ännu mer eller framförallt på ett mer säkert sätt för sig själva..

   • Det är mycket möjligt att bostadsobligationerna används så med. De verkar vara en djävla soppa och överkrångligt som fan (inte undra på att Bank of Englands fd chef King sagt att det är det absolut sämsta sättet att sköta penning och banksystemet på). Om du läser artikeln i affärsvärlden nedan så gnällde Handelsbanken 2008 under finanskrisen över att den fick täcka up för t.ex Danske bank utan ersättning. Så visst är clearingen kartellverksamhet men det finns spänningar inom kartellen.
    http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2592042.ece

    En obligation säljs alltid till en motpart och ordet kommer sig av att den som säljer obligation är skyldig att köpa tillbaka. Från wiki:

    ”Obligation är ett räntebärande, vanligtvis på flera år löpande, enkelt skuldebrev som intygar att innehavaren lånat ut pengar ”

    Jo, svenska banker kan låna av utländska banker genom att sälja en bostadsobligation för att framför allt få tag i dollar. När flödet vänder så måste de svenska bankerna hitta dollar för att köpa tillbaka bostadsobligationen. Det var det som hände 2008, citat från affärsvärlden:

    ”Men under sommaren och hösten 2008 regnade det in svenska bostadspapper till Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank och Den Danske Bank.”

    Men som sagt, vad i helvete kartellen har för sig med clearingen i banken efter klockan tre är det nog fördolt för att inte folk ska se myglet och det övergripande bedrägeriet.

 3. ”En Arg Blatte” på youtube gillade nyligen ditt klipp ”banker skapar falska insättningar” nyligen, han har många miljoner visningar på youtube, bra att grejerna når ut till personer med större publik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s