Vad hände vid g20 mötet? Har USA:s dollardiktatur baserat på terror fått vika sig?

Förord

Samlar ihop det jag skrivit om dollardiktaturen. Kanske måste man läsa det för att förstå detta inlägg. Men jag tror det går att förstå ändå.

 

—————————–

Det har skrivits en del om att Kineserna fått med Yuan i IMF:s valutakorg (dock extremt lite i svensk fördumningsmedia). Det har framställts som det är en stor grej. Det kanske det är men då på lång sikt.

Det som hotar dollardiktaturen (som av neonliberaler förklätts i ordet ”frihandel”) är, som jag skrev i föregående inlägg, det faktum att Kineserna skapat ett alternativ till USA:s monopl på de digitala betalningsvägarna genom Swift.

IMF:s valuutkorg ligger till grund för värderingen av  SDR . Tanken bakom SDR är grundat på Keynes Bancor. Bancorförslaget förlorade vid Bretton Wood och dollardiktaturen segrade (Stalin kallade den, helt riktigt, för dollarimperialism, som den diktator han var så visste han nog vad han uttryckte). Den som vill ha en mer grundlig genomgång, med illustrationer och allt, kan läsa om det här.

Kinesiska centralbankschefen har förvisso sagt att han är för Keynes Bancorfärslag men prylen är att SDR inte används i internationell handel i någon större omfattning. Sverige sitter t,ex med en bunt SDR på IMF men måste köpa från andra länder i dollar. Så SDR är i praktiken en ickevaluta. Dessutom väger dollarn tyngst i SDR korgen i vilket fall,  så även om SDR i blygsam omfattning används är det under dollaroket i vilket fall. SDR skapades 1969 som en backup om dollardiktaturen havererade – men den är baserad på i första hand dollarn.

Det verkar som om Kineserna långsiktigt vill ha en modell liknande Keynes Bancor.  Som beskrivs i nedan artikel är det inte bara en fråga om Yuan kommer med i IMF – det är även en fråga om hur mycket den kommer väga i korgen. Som också skrivs kommer Kineserna i vilket fall verka för att öppna upp dollardiktaurens monopol på internationella betalningar – vilket de som sagt redan gjort iom skapandet av CIPS (och före det genom en massa swap-avtal med länder där t.ex Kina byter Yuan direkt mot Rubel vid köp av t.ex Rysk olja istället för att ta omvägen i form av  dollarn genom swift-systemet)

“No matter whether and when the RMB will be included in the SDR basket, China will push on with its financial sector reform and opening-up,”

(RMB är samma sak som Yuan)

Keynes ville inte att Bancor (SDR) skulle bestämmas av tyngden av olika valutor. Han ville att den skulle bestämmas av tyngden av viktiga varor. Om det är Kinesernas önskan vet jag inte (någon annan som vet?).

Jag tror att det är med den bakgrunden man ska se vad som hände på det senaste G20 mötet då tydligen något hände.

USA har genom destabilisering försökt tvinga hela Mellanöstern in i dollardiktaturen igen (Syrien, Irak, Iran och lite vid sidan om, Libyen har eller hade slutat använda dollar). Det verkar som Putin satte stopp för detta.

I EU har länder drabbats hårt av USA:s finansiella krigföring mot Ryssland (och Iran).  Samtidigt som EU haft USA:s pistolmynning vid tinningen har EU dock  närmat sig både Kina och Ryssland. Exempel på detta är; den nya sidenvägen, clearing med Yuan i Frankfurt, medlemskap i AIIB, Kinas konkurrerade bank till IMF etc.

Dollardiktaturen har mao varit utsatt för ganska stora angrepp på sista tiden och EU har inte riktigt varit den lydiga vasallstat som USA:s diktat föreskrivit.

Kanske är detta ett ytterligare perspektiv på flyktingströmmarna som USA skapat. De har även syftat till att straffa EU in i dollardiktaturen igen. Det underförstådda budskapet från USA har varit

– ”Sluta era närmanden till Öst annars kommer vi dränka er med flyktingar och förstöra er ekonomi”

Om Euron går åt helvete kommer detta ju givetvis också gynna dollarn.

Som sagt, vid G20 mötet verkar något ha hänt och USA backar från sitt stöd åt terrorn (för, let’s face it, USA  är bakom ISIS). USA har hamnat i hörnet att antingen försöker de skapa en dialog och nå kompromisser eller så fortsätter de att försöka upprätthålla dollardiktaturen med hjälp av terror. USA har själva hamnat i valet att isoleras eller försöka nå en överenskommelse grundad på annat än ren parasitism

Det är intressanta tider som väntar. Jag har svårt att se hur dollarn i framtiden ska kunna fortsätta härska genom terror i fortsättningen.

 

Annonser

5 thoughts on “Vad hände vid g20 mötet? Har USA:s dollardiktatur baserat på terror fått vika sig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s