Varför sitter staten i påhittad skuld till bankerna?

Vi får ju hela tiden höra att pengarna inte räcker till för stat och kommun. Men aldrig hur det kan komma sig att staten hamnat i skuld. Nedan må verka surrealistisk i kubik men detta är sant.

Vi utgår från ekonomen Michael Kumhof ord nedan där han beskriver hur bankerna skapar betalmedel som banken ”lånar ut” till ett kundkonton. Kumhof skriver:

”Banken skapar därför sin egen finansiering, insättningar, i samma handling av utlåningen sker. ”

I nedan video berättar ekonomiprofessor Rickard Werner samma sak – banken hittar på en fiktiv insättning när den ”lånar ut” bankens egna skuld till kundkontot.

Men hur går det rent praktiskt till när banken hittar på en fiktiv insättning som den ”lånar ut” till statens kundkonto hos banken (skattekontona ligger t.ex på SEB). Vi drar det extremkonkret:

Banken hittar först på att en statstjänsteman kommer in på banken med en fiktiv jättesäck med 1 miljard kronor i 1000-lappar. Banken tar emot denna icke-existerande jättesäck som en insättning och stoppar de likaså lika icke-existerande1000-lapparna i kassavalvet (mao banken stoppar inte ett skit i kassavalvet). Banken noterar sedan på statens konto hos banken att BANKEN ÄR SKYLDIG STATEN den 1 miljard som INTE finns i kassavalvet.

Banken vänder sedan helt ut och in på vad statens konto kan innehålla genom att påstå att staten ”lånat” kontoinnehållet av banken (mao ett rent bedrägeri). Staten skriver på ett skuldpapper (statsobligation) där det står att staten ”lånat” 1 miljard av banken. Banken tar statsobligationen och lägger denna i kassavalvet.

Så banken har inget ”lånat ut” och staten är inte skyldig banken ett skit. Mao hela statsskulden (och kommunernas skulder) till bankerna är fullständiga påhitt. Vi behöver inte betala tillbaka ett skit.

Av ovan kan man även förstå att högerns och vänsterns tjafs om lägre eller högre skatter bara är trams. En suverän stat behöva inte finansiera välfärden genom att sätta sig i skuld till ett bedrägligt banksystem. Så mycket av höger-vänster skalan är ett påhitt bankerna skapat.

“Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money” – ekonomiprofessor Hyman Minsky

Videon med Werner

———————–

Har sammanställt en bok som en pdf av diverse blogginlägg. Jag har försökt hålla det så enkelt som möjligt med maximalt med illustrationer. Men det finns saker som kan förbättras och kanske läggas till. Jag ville göra den kort och enkel men kom gärna med förslag på förbättringar.

Kan laddas ned här:

http://www.filedropper.com/crash_1

alternativ

http://www107.zippyshare.com/v/hfMdHBPQ/file.html

—————–

Här är annat grundläggande kring bankernas pyramidspelsbyggande kasinoverksamhet och bedrägeri.

NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?

Nej! Banker är INTE företag.

NEJ! Ditt konto hos banken kan INTE innehålla kronor! Liten film

NEJ! Du är aldrig låntagare av det som står på ditt konto! Banken är ALLTID låntagare av det som står på ditt konto.

Annonser

One thought on “Varför sitter staten i påhittad skuld till bankerna?

  1. Men om vårt samhälle hade styrts av ärliga politiker kunde ovanstående process förbjudits genom lag för länge sedan. Nu är det tvärtom bankerna som tvingar på politikerna lagar som passar dem själva. Basel 2, 3 osv…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s