Swedbank har inte en aning om vad de ”lånar ut” för något

Jag ställde lite frågor på Swedbanks facebook-sida (inspirerad av att några andra gjort samma sak tidigare). Lite roligt att Swedbank inte kan svara på ett skit. Tycker dock lite synd om tjejen, Emma, som troligen inte har en aning om hur det funkar men ändå får bära hundhuvudet (konstigt djävla uttryck förresten – varför säger man så?).

————

Hej! Jag skulle vilja höra om det, enligt er på Swedbank, går till som ekonomiprofessor Richard Werner beskriver i videon nedan när Swedbank ”lånar ut” till kundkonton. Om man kort ska dra det Werner säger så:

1) Banken skapar en fiktiv insättning (låtsas mao att kunden kommer med en fiktiv kasse med t.ex 1 miljon kronor i sedlar).

2) Banken ”tar emot” den påhittade insättningen och skriver på kundens konto att banken nu är skyldig kunden en miljon kronor. Detta skrivs på bankens skuldsida.

3) Kunden skriver på en ”låne”handling på att han ”lånat” en miljon kronor och banken säger att pengarna mu finns på kontot (som, som sagt, bara kan innehålla bankens skuld till kontoinnehavaren på den fiktiva miljonen som kunden INTE satte in)

4) Banken lägger ”låne”handlingen i kassavalvet istället för den miljon kronor som utgjorde den fiktiva insättningen. Detta skrivs på bankens tillgångssida.

Werner påpekar att ingen bank någonsin lånat ut några pengar. Hur ställer ni er till det?

Fick det här svaret:

”Hej! Jag jobbar på Swedbanks kundtjänst och svarar gärna på frågor om bankens tjänster. Jag har ingen möjlighet att svara på hur banken ställer sig till Werners påpekande. / Emma”

Varvid jag svarade:

Så du har inte en aning om vad det är banken ”lånar ut” ? Enligt Werner har ju banken inte inte !ånat ut pengar. Werner (som bland annat är myntare av begreppet QE) säger också att banken hittar på att jag sätter in t.ex 1 miljon kronor och banken skriver upp den fiktiva insättningen på mitt konto som en skuld till banken.

Om jag gör en riktig insättning, säg att jag hittar 1 miljon kronor i sedlar i min döda mosters madrass, så kommer banken ta emot sedlarna och stoppa dem i kassavalvet. Banken skriver sedan på mitt konto att den är skyldig mig 1 miljon kronor. Mao det som står på mitt konto är alltid en notering på vad banken lånat av mig.

Men om banken hittar på att jag gör en fiktiv insättning – vad har då banken ”lånat ut” – du tycker inte att kunden har rätt att få reda på vad han har ”lånat”? (enligt Werner har ju banken inga pengar lånat ut)

Swedbank Sverige
Vi kan inte argumentera hur det svenska penningsystemet är uppbyggt här på Facebook, för detta hänvisar jag till att du läser på Riksbankens sida. / Emma

Michael Thudén
Jag frågar inte hur det svenska penningsystemet är uppbyggt – jag frågar vad det är banken ”lånar ut” till kontot då kontot bara kan innehålla bankens skuld till mig och då Werner säger att banken inte lånar ut pengar.

Jag menar lånar jag en skruvdragare vill jag ju gärna veta att det är en skruvdragare – eller ni på Swedbank kanske inte tycker att kunderna har rätt att veta vad de lånar? Intressant i så fall.

Swedbank Sverige
När Swedbank och andra banker lånar ut pengar är det med egna pengar, kunders insättningspengar eller upplånade pengar som vi i vår tur har lånat av andra aktörer på marknaden. Vi kommer inte längre i den här diskussionen. Här via Facebook svarar vi gärna på kundtjänstfrågor. / Emma

Michael Thudén
Så då ljuger antingen Swedbank eller ekonomiprofessor Werner då Werner klart säger att banken aldrig lånar ut pengar och att banken skapar fiktiva insättningar och aldrig lånar ut insättningar. Låter förtroendeingivande inför nästa bankrusning
🙂

Har sammanställt en bok som en pdf av diverse blogginlägg. Jag har försökt hålla det så enkelt som möjligt med maximalt med illustrationer. Men det finns saker som kan förbättras och kanske läggas till. Jag ville göra den kort och enkel men kom gärna med förslag på förbättringar.

Kan laddas ned här:

http://www.filedropper.com/crash_1

alternativ

http://www107.zippyshare.com/v/hfMdHBPQ/file.html

—————–

Här är annat grundläggande kring bankernas pyramidspelsbyggande kasinoverksamhet och bedrägeri.

NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?

Nej! Banker är INTE företag.

NEJ! Ditt konto hos banken kan INTE innehålla kronor! Liten film

NEJ! Du är aldrig låntagare av det som står på ditt konto! Banken är ALLTID låntagare av det som står på ditt konto.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s