Det har aldrig funnits någon ”Fractional Reserve Banking”

Lite trött på alla som hävdar att vi har ett fractional reserve banking system.

För det finns ingen och det har aldrig funnits någon Fractional Reserve Banking (FRB) till kundkonton. FRB förutsätter att banken lånar in insatta kronor som den sedan lånar ut en fraktion (en del av dessa kronor) till kundkontot. Men kundkontot kan inte innehålla kronor överhuvudtaget – inte ens en fraktion. Så fractional reserve banking är en myt. Det enda kundkontot kan innehålla är bankens skuld till kontokunden (dvs en digital skuldsedel på kronor som banken är skyldig kunden och som banken, i bästa fall, kan betala genom att kunden gör bankomatuttag)

Så det enda banken kan ”låna ut” till kundkontot är bankens egna skuld.

Samma logik gäller guldmyntfoten. Banken skrev ut en skuldsedel på guld. Skuldsedeln kunde aldrig vara guld (inte ens en fraktion) – skuldsedeln var av papper. Skuldsedel representerade bankens skuld på guld till kunden som kunden, i bästa fall, kunde hämta ut från banken varvid banken betalade sin skuld.

Inte heller är bankernas skulder (ditt och mitt kontoinnehav) pengar. En skuld symboliserar en skuld och för de flesta är det skillnad på en elräkning och symbolen pengar. Bankens skulder (ditt kontoinnehav) symboliserar lika lite pengar som din elräkning representerar pengar.

Av ovan kan man, utgående från ekonomiprofessor Graziani grundvillkor nedan på vad som är pengar sluta sig till att bankerna inte hittar på pengar – de hittar på betalmedel som vi använder istället för pengar – vi bollar bankernas skulder mellan våra konton istället för att betala med pengar, dvs kronor. Det var samma sak med skuldsedlarna på guld som bankerna skrev ut – folk betalade inte varandra med guld – de betalade varandra med bankernas skulder på guld (de bollade runt bankernas skuldsedlar mellan varandra)

Ekonomiprofessor Grazianis tre grundvillkor för att något ska få kallas pengar:

1) Riktiga pengar är enbart en symbol utan eget värde (symbol, ”token” på engelska). En vara (såsom guld) kan mao aldrig vara pengar – handlar man med t.ex guld byter man varan guld mot en annan vara och det är mao fråga om byteshandel.

2) Pengar ska accepteras som slutgiltig betalning (annars är det fråga om att handla på krita)

3) Seignoraget ska inte inte tillfalla någon (dvs den som skapar pengarna ska inte tjäna på att skapa dem)

Det bankerna hittar på är mao inte pengar enligt Graziani. Det är skillnad mellan betalmedel och pengar

“Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money” – ekonomiprofessor Hyman Minsky

—————————-

Har sammanställt en bok som en pdf av diverse blogginlägg. Jag har försökt hålla det så enkelt som möjligt med maximalt med illustrationer. Men det finns saker som kan förbättras och kanske läggas till. Jag ville göra den kort och enkel men kom gärna med förslag på förbättringar.

Kan laddas ned här:

http://www.filedropper.com/crash_1

alternativ

http://www107.zippyshare.com/v/hfMdHBPQ/file.html

—————–

Här är annat grundläggande kring bankernas pyramidspelsbyggande kasinoverksamhet och bedrägeri.

NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?

 

Annonser

4 thoughts on “Det har aldrig funnits någon ”Fractional Reserve Banking”

 1. Reblogga detta på morganstankar och kommenterade:
  Märkligt att ingen med hög som utbildning fattar detta 2016 utan sväljer allt som Mac Donalds färdigtuggat och hårt marknadsfört. Globalister blir vi inte utan att begränsa några fås ” rättigheter” till sitt kapital. Enligt många borde de 1% tvångsförvaltas då ursprunget på deras kapitaliserade ekonomi bygger på kriminalitet

 2. Bedrägeriet är så monumentalt stort, att man får liksom ta in det i småportioner, som du gjort nu, under en relativt lång tid, för att dels hitta alla komponenterna, dels förstå, dels att smälta det.
  Hade någon berättat om hela varbölden på en gång, så hade det varit omöjligt att ta det till sig.
  Nu skall bara tillräckligt många haja, så är det dags för massaker av; De som ”uppfunnit” helvetet, de som vidmakthåller helvetet, medlöparna till helvetet, lakejerna till helvetet.
  Blir några stycken, men en lätt match för ca 7 miljarder människor 🙂

 3. Så länge som den världsomspännande ”religionen” brist på pengar råder – så lär det ej bli någon jävla ordning på någonting = bl a Sveriges eländes eländen blir bara värre och värre. 😥

  Men så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens länder – så finns det hopp om en annorlunda ordning – eller ?

  Om mitt hopp på min blogg under rubriken: ”LUFT ATT ANDAS OCH SUVERÄNA PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV – ELLER ?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s