Är ateism en grundval för finanskapitalismens?

Jag brukar beskriva mig själv som en troende ateist.Det kanske låter som en självmotsägelse och det är det också. Men jag har svårt att tro på att en gubbe i molnet bestämmer och alla andra varianter av gudstro – men ändå kan jag inte riktigt låta bli att vela ibland.

Men jag tänkte inte ta upp  om gud finns eller inte. Jag har mer tänkt på vilken betydelse övergången till ett mer ateistiskt samhälle har haft. Onekligen finns det många goda sidor men vilka dåliga sidor kan ha uppstått? Kan ateismen vara destruktiv?

Marx sa att religion var ett opium åt folket. Folk inbillades tro att de skulle komma till himlen om de bara fann sig i sin situation och var lydiga mot överheten. Och onekligen har gud använts av överheten på det sättet – feodalherren kunde obehindrat sitta på sin tron och som en parasit mjölka bönderna då bönderna gick på drogen kallat ”den framtida himlen”.

Det blir svårare för en feodal överhet att mjölka människor på samma sätt under ateism   – eller har bara utsugning ändrat karaktär och sker på ett annat sätt?

Under en gudstro har människor en tro att de måste göra det moraliskt riktiga för att komma till himlen (något som, som sagt, överheten missbrukade och fortfarande missbrukar). Att bevara och att sörja för det som är blev viktigt för att få en plats himlen i framtiden.För den parasiterande feodalherren var detta, som sagt, ett optimalt sätt att bevara den rådande ordningen.

Den kopplingen är bortkopplad i ett ateistiskt samhälle. Vad jag gör nu påverkar inte det faktum att jag ändå kommer dö. Mina handlingar har inte samma egennyttiga koppling till framtiden som en gudstro har. Det är här och nu jag lever och konsekvenser som sker efter min död kommer inte drabba mig. Det verkar vara en bra grogrund för narcissister och konsumtionsneurotiker enligt mig.

De som styr idag är finansparasiterna som suger ut allt genom att skuldsätta allt med påhitt. De som ”lånar” dessa påhitt av banker måste fås tänka kortsiktigt för att inte genomskåda bluffen. Lev fort och nu för imorgon är du död. Du ”lånar” av banken och är satt att arbeta åt banken för att betala tillbaka påhittet. Ju mindre du tänker på framtiden desto bättre för finansparasiterna. Ju mindre du tänker på moral och etik desto bättre för finansparasiten. Konsumtion – här och nu – blir livets mål och mening. Både framtiden och historien blir meningslösa och minnet suddas ut i ett enda stort NU. Gore Vidal kallade USA för ”United States of Amnesia” – det finns nog fog för den tolkningen.

Allt drivs av att de sk ”pengarna” (mer riktigt är att säga ”de påhittade skulderna) måste rullas vidare allt snabbare för att hålla finansparasit-spelet igång ytterligare ett tag. Men till slut kan inte fler skuldsättas och det glada livet i NU:et tar tvärstopp. Det finansiella pyramidspelet är på väg att hamna vid vägs ände och det finansiella ättestupan väntar för väst .Då står vi där utan egen produktion och en förstörd natur – tron på att alla kan leva på att pengar förökar sig tar ett abrupt slut.

Kanske kan miljörörelsen ses som försök att fylla  ett moraliskt tomrum efter religionernas död i väst (visst, det finns religiösa kvar i väst men de är lika penningfixerade de med -pengar är deras religion – inte någon gud). Miljörörelsen återinför en historia och en framtid. Den moraliska förpliktelsen hos miljörörelsen ligger inte i att vi som individer ska får en framtid i himmelen – den moraliska förpliktelsen ligger i att vi måste skapa en värld där våra barn och efterkommande kan leva i. Miljörörelsen skapar en framtida mening i finansparasitismens meningslös eviga nu.

Kanske är det tid för miljörörelsen att se mekaniken hos finansparasitismen och inte vara en del av den.

—————————-

Har sammanställt en bok som en pdf av diverse blogginlägg. Jag har försökt hålla det så enkelt som möjligt med maximalt med illustrationer. Men det finns saker som kan förbättras och kanske läggas till. Jag ville göra den kort och enkel men kom gärna med förslag på förbättringar.

Kan laddas ned här:

http://www.filedropper.com/crash_1

alternativ

http://www107.zippyshare.com/v/hfMdHBPQ/file.html

—————–

Här är annat grundläggande kring bankernas pyramidspelsbyggande kasinoverksamhet och bedrägeri.

NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?

Annonser

4 thoughts on “Är ateism en grundval för finanskapitalismens?

 1. Du har tankar som i det mesta liknar mina:)

  Du skriver:

  ”Då står vi där utan egen produktion och en förstörd natur – tron på att alla kan leva på att pengar förökar sig tar ett abrupt slut”.

  USA vill att vi i Europa ska tro på en kommande rysk invasion, men vad fan har vi som Ryssland vill ha?? Vi har ju gjort slut våra resurser! I stället det västs skuldsättning genom det vi kallar ”pengar” som är på fortsatt plundringståg över världen.

 2. Citat: ”Economists call these externalities – that’s nuts”

  Forskaren verkar vara helt omedveten om att det fattas prissignaler som visar på verkliga kostnader för skadliga effekter (negativa externaliteter) i ekonomin.

  Ekonomin (hushållningen) blir ett bara ett dåligt skämt om INTE EXTERNALITETERNA INTERNALISERAS till 100 procent och dessutom får RÄTT PRIS SÅ ATT DET, PER DEFINITION, BLIR LÖNSAMT ATT LÖSA alla de problem som idag orsakas av externaliteterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s