Vilket penningsystem ska vi ha?

Tänkte grafiskt visa vilka alternativ som finns för hur betalningar genom konton kan ske. Jag beskriver det nuvarande systemet, det förslag som ”penningreformisterna” Positiva Pengar vill skapa samt det förslag som jag förordar. Det här är tvärenkelt – kolla in bilderna och välj alternativ 1, 2 eller 3.

Alternativ 1) Dagens system

bitmap

I detta perversa system ”lånar” bankerna ut sina egna skulder till kundkonton och vi betalar varandra med bankernas skulder. Vi kan överhuvudtaget inte betala varandra med kronor genom kontosystemet då inga kundkonton kan innehålla kronor. När bankerna hittar på sina egna skulder och ”lånar ut” till kundkonton sätts allt i skuld till bankerna samtidigt som bankerna själva hamnar i lika mycket skuld

Alternativ 2) Positiva Pengars förslag

2

I Positiva Pengars förslag kommer bankerna fortsätta kontrollera betalsystemet och alla betalningar ske genom bankerna. Alla konton ska innehålla kronor och staten skapar skuldfria kronor som den spenderar ut.   Alla betalningar ske genom Riksbanken men bankerna ska fortsätta ligga som mellanhänder i betalningar.

Jag tycker man kan förstå varför Soros och Adair Turner stödjer Positiva Pengar – bankerna kommer behålla sin kontroll över penning och betalsystemet. Enligt mig ska skapandet och kontrollen av penning och betalsystemet vara allmännyttigt och inte grunda sig på egennytta.

Alternativ 3) ”Mitt” förslag:

2

Riksbanken skapar alla pengar i form av kronor och finansierar välfärden etc med. Riksbanken sköter alla betalningar genom Riksbankskontona som en samhällstjänst precis som den redan gör med kontanter. När du betalar mig med en 1000-lapp i handen behövs ingen bank som mellanhand. Samma sak kommer gälla om jag betalar dig från mitt Riksbakskonto till ditt Riksbankskonto. Ingen bank kommer ligga som en binnikemask mellan dig och mig då betalningen kommer ske direkt från mitt och ditt konto.

Så vilket av ovan tre alternativ väljer du?

Fredrick Soddy var nobelpristagaren i kemi och studerade penningsystemet och hade helt rätt i att enda alternativet är att skapa ett ärligt penningsystem:
“There is nothing left now for us but to get ever deeper and deeper into debt to the banking system in order to provide the increasing amounts of money the nation requires for its expansion and growth.
An honest money system is the only alternative.”

Han skrev också:

”What is banking?…The most dangerous as it is the most ridiculous form of universal tyranny the World was ever called upon to destroy.”

—————————-

Har sammanställt en bok som en pdf av diverse blogginlägg. Jag har försökt hålla det så enkelt som möjligt med maximalt med illustrationer. Men det finns saker som kan förbättras och kanske läggas till. Jag ville göra den kort och enkel men kom gärna med förslag på förbättringar.

Kan laddas ned här:

http://www.filedropper.com/crash_1

alternativ

http://www107.zippyshare.com/v/hfMdHBPQ/file.html

—————–

Här är annat grundläggande kring bankernas pyramidspelsbyggande kasinoverksamhet och bedrägeri.

NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?

Annonser

14 thoughts on “Vilket penningsystem ska vi ha?

 1. Bra bilder,

  Men borde det inte vara lite rött i tredje alternativet? SEB lovar trotsallt att betala tillbaka till personen ‘Ditt’ (den som lånade ut pengar till SEB). Detta löfte från banken till ‘Ditt’ är ju identiskt med det röda i modell ett.

   • Vad är det du inte förstår i att kontot bara kan innehålla kronor och inte löfte/skuld. I din plånbok finns bara kronor i form av sedlar och mynt -vad du sedan lovar andra ligger inte i plånboken.Din skuld (ditt löfte att betala) ligger utanför plånboken.

 2. Ja. Jag förstår att du vill skapa något som kan jämföras med en plånbok. Riktigt bra förslag!

  Men var finns noteringen/fordran att SEB i framtiden ska betala tillbaka till ‘Ditt’? Vad kallar du denna notering/bokföring mellan två parter? Kan ‘Ditt’ säga till banken att Maja (en ny karaktär) är ny ägare av ‘Ditt’s fordran mot banken?

  Mvh

  • Om du har hundra kronor i din plånbok ligger inte din skuld i plånboken – i din plånbok finns bara de tillgångar du har. Din skulder skriver du på din skuldsida. Samma sak skulle gälla bankerna – bankernas konton skulle bara kunna innehålla deras tillgångar i form av kronor.

   Bankens balansräkning (liksom din) delas upp i tillgångar och skulder – balansräkningen skrivs inte i i tre termen – fordringar, tillgångar och skulder då fordringar är en delmängd av mängden tillgångar.

   • Givetvis kan fordringar få nya ägare och t.om användas som betalmedel – men de är inte kronor för det .

    Säg att jag är skyldig dig 50kr. Då kan du köpa en öl på Puben om krogägaren går med på det, allt du behöver säga är:

    -”Micke är skyldig mig 50kr, kan han betala senare?”

    Varvid du får en öl. Min skuld har då fungerat som betalmedel men du kan omöjligt hävda att du betalat med kronor.

    Ovan har pubägaren ökat sitt innehav av mina skulder – han har ju inte ökat sitt innehav av kronor.

    Varken banken eller någon annan ska kunna kunna använda andras skulder som betalmedel genom kontosystemet såsom ovan då Riksbankens konton ENBART ska kunna innehålla kronor och inga fordringar/skulder på kronor.

    Idag använder vi bankernas skulder (ditt och mitt kontoinnehav) som betalmedel ISTÄLLET för att betala varandra genom bankernas kontosystem – vi bollar mao bankernas skulder mellan varandra på samma sätt som pubägaren fick överta din fordran på mig (=min skuld) från dig. Vi kan i dagsläget inte betala med kronor alls genom kontosystemet.

    Vore jävligt tacksamt om du slutade totalignorera vad jag skriver

 3. ”Givetvis kan fordringar nya ägare och t.om användas som betalmedel – men de är inte kronor för det .”

  Ja. Fordringarna är inte kronor. Därav min fråga om dessa skulle målas i rött i din bild för modell 3. De kan ju trots allt användas som betalmedel som du poängterade. Så de borde ritas ut i en bild som visualiserar pengar i grönt och fordringar i rött.

  • Men för i helvete! Nu har jag skrivit hur jävla många gånger som helst (dessutom i blogginlägget) att inga konton ska kunna kunna innehålla något annat än kronor – kontona ska INTE innehålla bankernas skulder (såsom idag) – dvs kundernas fordringar på banken.

   Kan du sluta vara en arrogant skitstövel som totalt skiter i vad jag skriver?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s