När ska Vänsterpartiet återigen börja fatta innebörden av Brechts uttryck”Vad är att råna en bank mot att skapa en”?

Skrev på V:s facebooks-sida där de vill ta bort vinsterna för vårdbolag i välfärden

Som Sofia Sjoberg är inne på har V totalt tappat bort Bertold Brecht som sa:

”Vad är att råna en bank mot att grunda en bank”

Bankerna hittar på ”lånebeloppet” till ditt konto vid det sk lånetillfället. Då ditt konto per definition inget annat kan innehålla än bankens skuld till dig så ”lånar” banken ut sina egna skulder och inget annat. En bank lånar mao ALDRIG ut kronor då ditt konto omöjligt kan innehålla kronor.

Bankerna har på ovan sätt skapat penningmängden (M1) som därför till 98% består av bankernas skulder och endast 2% består av kronor som staten genom Riksbanken skapat.

Enligt Maastricht artikel 104(1) får inte staten skapa kronor för att finansiera välfärden. Staten är tvungen att ”låna” från bankerna som hittar på kontobelopp på samma sätt till stat och kommuner.

Staten ska givetvis skapa vårt allmänna betalmedel och finansiera vår välfärd med dessa nyskapade pengar. Staten skulle då kunna finansiera all välfärd utan att behöva sätta sig i skuld till det privata banksystemet. Vi skulle knappt ens behöva ha någon skatt (mer än en progressiv skatt för att omfördela och hålla reda på penningmängden) – staten skulle kunna finansiera allt genom att göra det bankerna gör idag – hitta på betalningsmedlet vi använder från luften.

Jag förstår och håller helt med V om att vinsterna från välfärden ska tas bort. Men jag förstår inte varför V inte är emot att bankerna får enorma vinster genom att få hitta på vår gemensamma penningmängd från luften och sätta stat och kommuner i påhittad skuld. Ett vårdbolag (typ attendo och alla andra som skämmer ut sig) levererar i alla fall en verklig tjänst – bankerna tillåts ha guldbyxorna på sig och får hitta på vår penningmängd från luften.

Än mer sorgligt att V aldrig vill diskutera detta. Chomsky hade helt rätt:
“The smart way to keep people passive and obedient is to strictly limit the spectrum of acceptable opinion, but allow very lively debate within that spectrum….”

För tabut är solklart

—————————-

Har sammanställt en bok om penningsystmet som en pdf av diverse blogginlägg. Jag har försökt hålla det så enkelt som möjligt med maximalt med illustrationer. Men det finns saker som kan förbättras och kanske läggas till. Jag ville göra den kort och enkel men kom gärna med förslag på förbättringar.

Kan laddas ned här:

http://www.filedropper.com/crash_1

alternativ

http://www107.zippyshare.com/v/hfMdHBPQ/file.html

—————–

Här är annat grundläggande kring bankernas pyramidspelsbyggande kasinoverksamhet och bedrägeri.

NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?

Annonser

One thought on “När ska Vänsterpartiet återigen börja fatta innebörden av Brechts uttryck”Vad är att råna en bank mot att skapa en”?

  1. Såg på nyheterna igår att bankerna påstår att om de behöver skatta mer så ”kostar det 1000-tals jobb”. Det är typiskt för alla banker och storföretag att lägga skulden på staten. Inga jobb behöver ryka, det är bara för cheferna och bankdirektörerna och styrelsemedlemmarna att sluta ta ut bonusar så löser det sej automatiskt.

    Jag vet inget land förutom Sverige där någon belönas med miljontals kronor i bonusar och avgångsvederlag för att denna har MISSKÖTT sitt jobb.
    // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s