Dagens nyliberala samhälle är inverterad utilitarism

Min mer kreativa blogg, mitt senaste inlägg:

The possibility to use a Boolean sphere in order to create a Von Neumann universal constructor

————————

Angränsande inlägg: Vänsterpartiet har svikit totalt och hamnat höger om liberalerna

Fått många tankar efter att ha läst professor Andrew Sayers bok ”Why We Can’t Afford the Rich”. Dagens samhälle är format av nyliberalismens skruvade syn på att staten bara har som uppgift att skydda obegränsat ägande och därför bara ska bestå av en nattväktarstat. Klassklyftorna i samhället har ökat i takt med nyliberalernas segertåg.Förutom statens skydd av obegränsade ägande brer sig ”gated communities” ut sig där härskarklassen stänger in sig  (påminner om hur feodalherrarna låste in sig på slotten och skyddade sig mot de livegna bönderna)

Men som jag skrev i tidigare inlägg hade de klassiska liberalerna en helt annan uppfattning om statens uppgift – de ansåg att om ägandet utnyttjades för att inskränka andras frihet genom att suga ut dessa så skulle t.ex feodalherren skattas så att bönderna fick del av frukten av sitt eget arbete. Stuart Mill skrev t.ex:

If some of us grow rich in our sleep, where do we think this wealth is coming from? It doesn’t materialize out of thin air. It doesn’t come without costing someone, another human being. It comes from the fruits of others’ labors, which they don’t receive.

Stuart Mill skrev också:

”The increase in the value of land, arising as it does from the efforts of an entire community, should belong to the community and not to the individual who might hold title.”

De klassiska liberalerna hade mao ett utilistiskt synsett – till skillnad från nyliberlismen.

Dagens nyliberala system är en form av inverterad utilitarism. Äganderätten för de som skapar nyttigheter, såsom arbetare, bönder, uppfinnare och designers, begränsas med allehanda pålagor samtidigt som parasitism genom ägande begränsas marginellt. Gjorde nedan bild för att beskriva detta:

1

De som är absolut mest parasitära är bankerna som inget i sig skapar men suger ut allt genom att sätta allt i påhittad skuld. Bankerna skyddas även genom att staten ser till att bankerna aldrig behöver betala sina egna skulder.

Man kan ju fråga sig hur länge ett sådant system kan hålla samt utvecklas. Enligt ekonomiprofessor Michael Hudson leder ett system där parasitens rätt att suga ut den reella ekonomin är obegränsad alltid till att den verkliga ekonomin till slut dör av alla pålagor.

Det omvända borde ju ur ett utilistiskt synsett vara det som skulle ge mest nytta (observera att jag är för begränsad tidsmässigt ägande av t.ex patenträtten – efter en viss tid ska allmännyttan väga tyngre än egennyttan):

2


Har sammanställt en bok om penningsystemet som en pdf av diverse blogginlägg. Jag har försökt hålla det så enkelt som möjligt med maximalt med illustrationer. Men det finns saker som kan förbättras och kanske läggas till. Jag ville göra den kort och enkel men kom gärna med förslag på förbättringar.

Två länkar där jag laddat upp pdf-filen har plockats bort på kort tid så jag ska göra en ny och  ladda upp. Här är en länk till bloggsidan med samma innehåll i väntan på pdf-filen:

”Crash course” i hur penning och banksystemet fungerar

Den här en annan av mina bloggsidor som tar upp samma sak med en lite annan vinkling

Hur storbankernas skuldslavsystem mekaniskt är uppbyggt

—————–

Här är annat grundläggande kring bankernas pyramidspelsbyggande kasinoverksamhet och bedrägeri.

NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?

Annonser

21 thoughts on “Dagens nyliberala samhälle är inverterad utilitarism

 1. Den första människa som inhägnade ett stycke mark och kom på att säga
  -”Detta är mitt!”
  och fann människor nog enfaldiga att tro honom, denne var samhällets verkliga grundare. Hur många brott, krig, och mord; hur mycken olycka och fasa skulle inte den mänskliga rasen ha besparats om något ryckt upp pålarna, fyllt igen diket och ropat till sina medmänniskor:
  -”Akta er för denne bedragare, ni är förlorare om ni glömmer att jordens frukter tillhör alla och jorden själv tillhör ingen!

  -Rousseau

  • Apropå Donald Trump;

   Donald Trumps installationstal finns här https://anthropocene.live/2017/01/20/tank-er-att-sverige-hade-en-regeringschef-som-lovade-aterfora-makten-till-folket-sa-forstar-ni/

   Kom ihåg att ingen är där hen är av en tillfällighet – för ingenting i den Kosmiska Planen sker av en slump – eller ?

   När nöden är som störst är hjälpen som närmast – och jag hoppas innerligt att Donald Trump som president kommer att leva upp till det han säger på den här videon.

   Trump’s Speech to the New World Order!

   • Jag tror tyvärr att du nog har för stor tilltro till Trump. Kollar du in Hedges intervju i videon ovan så framgår det klart att Trump själv är en del av parasitklassen och hans ”karriär” som parasit är kantad av samma korruption och kriminalitet som resten av det finansiella parasitgänget.

    Men jag tror Trump kan vara bra för om (snarare när) han inte infriar folks förväntningar kommer de göra en revolution i USA och välta parasitmaffian. Men jag tror inte Trump är annat än en desperat förlängning av nyliberalismen – en variant av ”extend and pretend”. Precis såsom Obamas ”We are change” bara var bullshit och en förlängning av nyliberalismen genom ”extend and pretend”

  • Verkar svår att få tag på. Jag kollade både prisjakt och pricerunner men hittade den inte. Den finns inte ens på Stockholms stadsbibliotek. Det är en extremt viktig bok där ekonomiprofessor Richard Werner dödar myten om att nyliberalismens frisättande av det parasitära finanskapitalet varit det som utvecklat t.ex de asiatiska tigrarnas ekonomier. Tvärtom har dessa ekonomiers snabba utveckling berott på en extrem kontroll av bankernas verksamhet från statens sida genom sk fönsterstyrning (faktiskt det enda sättet som jag ser att dagens banksystem kan vara annat än rent parasitärt – med statlig fönsterstyrning skulle staten se till att endast storföretagen sattes i skuld av bankernas påhittande – staten, politikerna och demokratin skulle då kunna ha kontroll över storföretagen och bankerna – istället för som nu – bankerna har kontroll över både staten och storföretagen).

   Får känslan av att det ingår i nedtystandet av alternativ till dagens nyliberalism (”There is no alternative” – som Margaret Thatcher uttryckte det – andra vägar får inte existera).

   George Monbiot skrev en annan extremt viktig bok (”Samtyckets tidsålder”) om Keynes Bancor-förslag som också verkar ha tystats ihjäl. Keynes Bancors skulle också begränsa det parasitära finanskapitalets rörlighet och förmåga att suga ut andras arbeten. Finns fortfarande på stadsbiblioteket men kollar man upp Google finns knappt några träffar (jag har själv skrivit om denna ytterst viktiga bok på den här bloggen flera gånger men Google tycks radera friskt i sin sökning):

   https://www.google.se/search?q=Samtyckets+tids%C3%A5lder+monbiot+bancor&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=LWyqWLKwAcrv8Afws4-ACA

   Att ljuga genom att tysta ihjäl sanningen är nog det mest effektiva sättet att ljuga på.

   Det finns en urvattnad dokumentär byggd på Werners bok som du kan kolla in här:

 2. Skulle vara roligt att käfta med någon hjärntvättad nyliberal. Om någon vill att jag föreläser om penningsystemet och/eller vill att jag ska käfta med någon nyliberal och kan ordna ett sånt möte så hör av er.

  Jag står utanför all partipolitik och vill inte bli förknippad med något parti.

 3. Kunde inte åta bli att jävlas med Cornu på hans blogg där han skriver att tidningarna är ”vänstervridna”. Skrev följande kommentar:

  ”Denna messianskt nyliberala blogg predikandes finansiell parasitism är tillsammans med alla riksdagspartier, japp även Vänsterpartiet, långt, långt till höger om de klassiska liberalerna Stuart Mills och Adam Smith.

  Stuart Mill uttryckte det t.ex så här:

  ”They grow richer, as it were, in their sleep, without working, risking, or economizing. What claim have they, on the general principle of social justice, to this accession of riches? In what would they have been wronged if society had, from the beginning, reserved the right of taxing the spontaneous increase of rent, to the highest amount required by financial exigencies?”

  Så Mill gjorde mao skillnad mellan förjänad inkomst och inkomst genom parasiterande på andras arbeten. Den senare skulle (till skillnad från vad som predikas från denna blogg) skattas maximalt hårt. Inte ens Vänsterpartiet av idag är så radikala. Mills och Adams ville bort från det feodala samhället där feodalherrarna sög ut de livegna bönderna. Den här bloggen progarerar för motsatsen – hur man kan ligga på sofflocket och suga ut andras arbeten genom aktiespekulation etc. Mills skrev också:

  ”If some of us grow rich in our sleep, where do we think this wealth is coming from? It doesn’t materialize out of thin air. It doesn’t come without costing someone, another human being. It comes from the fruits of others’ labors, which they don’t receive.”

  Så den sk ”vänster-höger”-skalan Cornu använder sig av här är lika fånig som hela hans blogg.”

 4. Helt klart är att vänsterrörelsen vill ha en stat hårt styrd av kapitalister som styrs av statens nytta som blir egennytta för alla byråkrater. Jag hör många inom vänstern som saknar DDR tiden? Där staten styrde allt som liberalerna vill ha det här i Sverige. Vänstern stöttar därför den riksdag som de tror håller framtidens stat i sina händer. Inget kan vara mer fel, det är diktatur de vill ha. Fåtalets välde över massorna någon frihet är det inte tal om. Se bara hur vänstermänniskor vurmar för globalism – imperialism, javisst jag menar att det är fram och baksida av samma hand som styr allt – Bankoligarkerna med Rothschilds i spetsen. De har ju bildat en socialistisk stat med stöd av kommunistdiktaturen forna Sovjet.

  • Jo, anarkisten Bakunin sa ju att bankirerna stöttade kommunismen då det var i princip samma centralstyre. Centralbankerna styrs av storbankerna som sköter clearingen (de fem storbankerna i Sverige). En liten klick styr allt genom att de kan kontrollera alla betalflöden genom centralbanken. Inte så mycket som skiljer från Sovjets centralstyrda system.

   Jo, tystnaden kring USA:s imperialism är också talande. På 70-80talet gick det fan inte en dag utan att något skränade från vänstern om ”Ned med USA-imperialismen”.

   Vänstern idag är ett skämt. Det finns inga alternativ till dagens nyliberala diktatur förklätt i ”marknadsskrud” mer än brunskjortornas diktatur .

 5. Jag kan inte begripa hur man kan kalla pressen ”vänstervriden”. I mina ögon är de alla nyliberaler och det är det näst värsta jag kan tänka mej 😦
  // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s