Wallenbergs skulder ska inte ingå i penningmängden – förklaring 1)

Min mer kreativa blogg:

The possibility to use a Boolean sphere in order to create a Von Neumann universal constructor

——————–

Tydligen är det svårt att förstå att penningmängden till största delen inte alls består av kronor. Den sk penningmängden består till 97% av bankernas skulder till kontoinnehavarna. Endast 3% av penningmängden består av kronor. Det sjuka är att någons (läs bankernas) skulder överhuvudtaget får ingå i penningmängden.

Så jag får väl köra med två överpedagogiskt inlägg. De av mina läsare (de flesta?) som fattat att vi knappt använder kronor längre som betalmedel kan hoppa över det här – för de vet hur mycket jag tjatat det om och om igen.

Jag kommer först köra en förklaring utan bilder som kanske vissa föredrar samt en förklaring där jag utgår från Mark Twains berättelse om miljonpundsedeln med  illustrationer.  Är det svårt att fatta den ena kanske den andra förklaringen är lättare att förstå.  Jag ska försöka knåpa ihop andra förklaringen imorgon (om det blir tillräckligt taskigt väder och jag har lust 🙂 ).

Förklaring 1)

Ekonomiprofessor Grazianis satte upp tre grundvillkor för att något ska få kallas pengar:

  1. Riktiga pengar är enbart en symbol utan eget värde . En vara (såsom guld) kan mao aldrig vara pengar – handlar man med t.ex guld byter man varan guld mot en annan vara och det är mao fråga om byteshandel.
  2. Pengar ska accepteras som slutgiltig betalning (annars är det fråga om att handla på krita)
  3. Seignoraget ska inte inte tillfalla någon (dvs ingen enskild individ eller organisation ska skapa pengar och tjäna på att skapa dem – vinsten med skapandet av nya pengar ska tillfalla hela samhället – dvs allmänheten)

Bankernas påhittning och ”utlåning” av sina egna skulder till kundkonton uppfyller inga av ovan kriterier. Detta då:

  1. Uppfylls inte då bankernas skulder (dvs ditt och mitt kontoinnehåll) är en skuld och inte enbart en symbol. Som visas nedan är en skuld en tillgång för den som kan kräva att skulden ska betalas – skulden har mao ett värde.
  2. Uppfylls inte då bankerna inte har betalt sina skulder till kontoinnehavarna
  3. Bankerna tjänar enormt på att ”låna ut” sina egna påhittade skulder till kundkonton och lura i ”låntagaren” att denne ”lånar” kronor av banken.

Bankerna skapar bara betalmedel och inte pengar, dvs kronor. Vem som helst kan skapa betalmedel men ett betalmedel behöver inte vara pengar. Mitt tjatande om puben illustrerar detta:

Säg att jag är skyldig dig 50kr. Då kan du köpa en öl på puben om pubägaren går med på det, allt du behöver säga är:

-”Micke är skyldig mig 50kr, kan han betala senare?”

Varvid du får en öl . Min skuld har då fungerat som betalmedel men du kan omöjligt hävda att du betalat med kronor, dvs pengar. Pubägaren skriver på en lapp att ”Micke är skyldig 50 kr” och lägger i sin kassaapparat.

Du kan, som sagt, omöjligt hävda att skuldlappen i kassaapparaten ÄR pengar – men min skuld har fungerat som betalmedel då du fick en öl (observera att ingen slutgiltig betalning har skett tills dess jag kommer in och betalar pubägaren 50 kronor – dvs detta illustrerar punkt 2 av Grazianis kriterier).

Men bankernas skulder ingår ändå i den sk penningmängden och utgör 97% av penningmängden. De pengar, dvs kronor, staten skapar genom lag , dvs genom fiat, utgör endast 3% av den totala penningmängden. Enbart Riksbanken kan skapa kronor.

Pubägaren hade laglig rätt att neka bli betald med min skuld i exemplet ovan – men skulle, enligt lag, vara tvungen att ta emot en 50-lapp. På samma vis finns det ingen lag som kräver att vi måste acceptera bankernas skulder (dvs ditt och mitt kontoinnehav) som betalning – vi kan neka precis såsom pubägaren kunde.

Det är mao lika sjukt att Wallenbergs skulder (=kunders kontoinnehav på SEB) ingår i penningmängden som om min skuld till pubägaren skulle ingå i penningmängden. Det är än mer sjukt att staten endast accepterar Wallenbergs skulder som betalning för skatten (då skattekontona ligger på SEB) men inte accepterar kronor som betalning för skatten. Vem är kung om skatten till staten betalas med Wallenbergs skulder? Helt jävla absurt!

Lösning? Se till att hela penningmängden innehåller pengar, dvs kronor. Ingens skulder ska ingå i penningmängden – varken mina eller Wallenbergs. Detta kan åstadkommas genom att bankerna nationaliseras och alla konton görs om till riksbankskonton som kan innehålla kronor, dvs pengar. Då kan vi t.om betala skatten i kronor igen. Givetvis ska skuldavskrivningar ske till alla samt parasiterna såsom Wallenberg, Wahlroos etc beskattas ned till existensminimum.


Har sammanställt en bok om penningsystemet som en pdf av diverse blogginlägg. Jag har försökt hålla det så enkelt som möjligt med maximalt med illustrationer. Men det finns saker som kan förbättras och kanske läggas till. Jag ville göra den kort och enkel men kom gärna med förslag på förbättringar.

Två länkar där jag laddat upp pdf-filen har plockats bort på kort tid så jag ska göra en ny och  ladda upp. Här är en länk till bloggsidan med samma innehåll i väntan på pdf-filen:

”Crash course” i hur penning och banksystemet fungerar

Den här en annan av mina bloggsidor som tar upp samma sak med en lite annan vinkling

Hur storbankernas skuldslavsystem mekaniskt är uppbyggt

—————–

Här är annat grundläggande kring bankernas pyramidspelsbyggande kasinoverksamhet och bedrägeri.

NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s