Hur vi kan få bankerna att sluta ljuga genom att få dem att låna ut kronor

Min mer kreativa blogg:

The possibility to use a Boolean sphere in order to create a Von Neumann universal constructor

——————–

Jag fick frågor av ”Nonsensikvadrat” i kommentarena om vad bankerna sysslar med. Jag kopierar mitt svar men börjar med bilderna då jag tror det är enklare att förstå systemet om först ser det visuellt.

Bild 1)

Systemet vi har idag där banken ljuger kunden rakt upp i ansiktet genom att påstå att banken ”lånar ut” kronor till kundkontot. Bankerna ”lånar ut” mångfallt mer av sina egna skulder till kundkonton än de håller kronor i reserv.

1

 

Bild 2)

Vid 100% reserve banking ljuger bankerna lika mycket, skillnaden är bara att banken har lika många kronor i reserv som den har skulder till kontokunderna:

2

Bild 3) Om alla konton ligger på riksbanken skulle bankerna syssla med vad de ljuger om att de sysslar med idag – dvs ta emot insatta kronor och låna ut dessa kronor. Dvs vara en förmedlare mellan de som vill låna ut sina kronor och de som vill låna kronor. 51

Storbankskartellens monopol på kronorna på riksbankskontona inom betalsystemet skulle då upphöra samt alla banker konkurrera på lika vilkor.

Bild 4)

och alla skulle kunna betala varandra med kronorna på riksbankskontona utan att använda de privata bankerna som parasitära mellanhänder (om du betalar mig med en 100-lapp direkt i handen behövs ju ingen bank mellan oss – det samma ska gälla kronorna på riksbankskontona – riksbanken ska sköta betalningarna som en allmännytta).

431

Mitt svar till Nonsensikvadrat som kanske blir lättare att förstå om man kollar in bilderna ovan:

Jag tror din första fråga besvaras av det jag skrev här:

Historien om bankernas skapande av skuldslavsamhället.

Kronor är centralbankspengar och centralbankspengar finns bara i två former:
1) Innehållet på är Riksbankskonto är kronor, dvs digitala kronor
2) Fysiska kronor, dvs sedlar och mynt.

När en bank lämnar in fysiska kronor till Riksbanken skriver Riksbanken upp det som en skuld på fysiska kronor på Riksbankskontot. Så visst kan bankens riksbankskonto ses som Riksbankens skuld till banken på fysiska kronor. Men det omvända är då också sant – en fysisk sedel kan ses som Riksbankens skuld till banken på digitala kronor (centralbankspengar).

Så att kalla det skuld blir mao en rundgångsargumentation. Det är mer fråga om växling från fysiska kronor till digitala – och tvärtom.

För att exemplifiera enkelt. Säg att jag har en tusenlapp och du växlar den till 10 hundralappar. Vi har då bara växlat en form av kronor till en annan form av kronor med varandra. Samma sak med kronorna på riksbankskontona och fysiska sedlar – banken kan växla från den ena formen till den andra.

När en överföring sker inom samma bank mellan kundkonton kommer, precis som du skriver, ingen överföring ske mellan några Riksbankskonton. Detta beror på att bankens balansräkning inte ändras då banken bara blir skyldig dig de kronor den tidigare var skyldig mig – ingen förändring sker därför på bankens balansräkning.

Däremot MÅSTE det till en clearing med kronor mellan bankernas riksbankskonton om kundkontona ligger hos olika banker. Den ena banken blir då skyldig den andra banken samma belopp kronor som skulden som den andra banken ska överta.

2) Nä, jag föreslår inte 100% täckning. 100% täckning innebär att bankerna kan ha konton utanför riksbankens kronkontosystem som bara kan innehåller bankens skulder. Det är mao samma system som idag där inget kundkonto hos banken kan innehålla kronor

Så ingen kommer ha ett konto hos t.ex SEB. ALLA ska kunna ha konton som innehåller kronor på Riksbankskontona. SEB skulle då göra det den ljuger om att den gör idag – ta emot insatta kronor och låna ut dessa (en sann intermediär för att snacka fikonspråk). Mao bankerna skulle tvingas sluta ljuga om att de lånar ut kronor till konton”lånar ut”kronor.


Har sammanställt en bok om penningsystemet som en pdf av diverse blogginlägg. Jag har försökt hålla det så enkelt som möjligt med maximalt med illustrationer. Men det finns saker som kan förbättras och kanske läggas till. Jag ville göra den kort och enkel men kom gärna med förslag på förbättringar.

Två länkar där jag laddat upp pdf-filen har plockats bort på kort tid så jag ska göra en ny och  ladda upp. Här är en länk till bloggsidan med samma innehåll i väntan på pdf-filen:

”Crash course” i hur penning och banksystemet fungerar

Den här en annan av mina bloggsidor som tar upp samma sak med en lite annan vinkling

Hur storbankernas skuldslavsystem mekaniskt är uppbyggt

—————–

Här är annat grundläggande kring bankernas pyramidspelsbyggande kasinoverksamhet och bedrägeri.

NEJ! Penningsystemet är inte kreditbaserat. Det är baserat på att bankerna får ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton – en enorm skillnad!

Nej! Bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är INTE pengar!

Nej! Du amorterar inte – banken har inget lånat ut – så vad ska du betala tillbaka?

Annonser

4 thoughts on “Hur vi kan få bankerna att sluta ljuga genom att få dem att låna ut kronor

  1. Som jag skrivit tidigare: Magdalena Andersson är både bra och klipsk, men hon kämpar på som David mot jätten Goliat. I ständig motvind.
    Har du läst mitt senaste inlägg?
    // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s