Staten bör ta över penning och betalsystemet från bankerna då de är naturliga monopol

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:
—————————–

I det här kapitlet tar vi upp vad tier1 och tier2-banker är för något. Vi börjar med att visa varför penning och betalsystemet är ett naturligt monopol som staten ska ha hand om.

Som vi övertydligt visat i tidgigare kapitel  används bankernas skulder såsom substitut för kronor när vi betalar varandra genom kontosystemet. Du får mer av din banks skulder på ditt konto och jag får mindre av min banks skulder på mitt konto om jag betalar dig genom bankernas kontosystem – detta då, som sagt, ett kundkonto hos en bank omöjligt kan innehålla annat än bankens skuld till kontoinnehavaren och ALDRIG kronor. Bankerna sköter sedan clearingen genom riksbankskontona genom RIX för att kvitta respektive banks skulder mot varandra.

97% av den sk penningmängden består därför av bankernas skulder och endast 3% är kronor. Att bankernas skulder (ditt kontoinnehav är mao bara en sk IOU och inget annat – minst av allt kronor) ingår i penningmängden är lika bisarrt som det låter. Bankernas skulder ska överhuvudtaget inte ingå i penningmängden – lika lite som någon annans skulder – penningmängden ska bestå av kronor.

Då komplexiteten i clearingen ökar dramatiskt om fler banker än de fem storbankerna deltar så bildar dessa en kartell som har ett oligopol på betalsystemet genom RIX  Nedan bild visar komplexiteten i clearingen på RIX med de fem storbankerna som en kartell har oligopol på betalsystemet genom RIX.

12

Mängden betalningsvägar för n-banker blir då 6b2be63a1b8e310465d1b538e2d7d71b11 – dvs det blir massor fler vägar bara man lägger till en endaste bank. Mängden banker som kan delta i clearingen måste därför begränsas till en liten kartell av storbanker i dagens system – dvs vi har därmed bevisat att betalsystemet genom Riksbanken är ett naturligt monopol som staten ska ha hand om.

Men komplexiteten stannar inte där för bankerna är uppdelade i tier1 och tier2 banker. Tier1-banker har Riksbankskonton medan tier2-bankerna bara har konton på en tier1-bank (men inga riksbankskonton). De fem storbankerna är inte de enda tier1-bankerna, det finns fler tier1-banker men dessa är utslängda från clearing genom RIX så dessa tier1 banker kan mer ses som tier 1,5-banker (dvs mitt emellan tier1 och tier2-banker) som inte kan använda sina kronor på riksbankskontona till att betala något. T.ex har Kommuninvest riksbankskonto men då de är utestängda från storbankernas clearing genom RIX kan Kommuninvest inte betala med kronorna Kommuninvest håller på sitt Riksbankskonto.

Men vi börjar med att förklara vad tier2 är. Notera att mängden kronor på Riksbankskontona på nedan bilder är mycket mycket överdrivna. Av utrymmesskäl har jag även tagit bort Danske Bank från storbankerna.

Storbankerna skapar skuldberg när de ”lånat ut” bankernas egna påhittade skulder till kundkonton och får sina skulder inräknade i den sk ”penningmängden.  Nedan bild visar detta:

. 1

Vi ”bollar” bara bankernas skulder mellan våra konton när vi betalar varandra genom kontosystemet. Bankerna clearar med kronorna på Riksbankskontona som är ett nollsummespel där kronorna bollas mellan storbankerna. Så för varje kontoöverföring måste två kontoöverföringar ske – en kontoöverföring mellan kundkontona och en kontoöverföring mellan bankernas Riksbankskonton, såsom bilden nedan visar:

2

På ovan sätt kan storbankskartellen som helhet slippa betala sina skulder till kontokunderna. Och det finns ingen möjlighet för varken allmänhet, företag eller ens stat och kommuner att betala med kronor genom kontosystemet.

Ovan är givetvis totalt skruvat och överkomplicerat (men maximerat för parasitism då vi inte längre använder kronor som betalmedel – vi använder bankernas skulder som betalmedel som bankerna dessutom ”lånar ut” till kundkontona).

Men det blir värre (för att parafrasera TV-reklam – fast tvärtom då såklart). För hur kommer småbankerna, tier2-bankerna in i bilden? Jo, dessa har vanliga kundkonton hos storbankerna (småbankerna kommer mao inte åt kronorna på Riksbankskontona de heller). Småbankerna blåser sedan upp sina egna skuldberg utanför storbankernas skuldberg genom att småbankerna ”lånar ut” sina skulder, såsom bilden nedan visar.

3

Hur en kontoöverföring sker mellan tier2 bankerna orkar jag inte ens visa (men de måste gå genom storbankernas clearingsystem och minst tre kontoöverföringar måste ske). Hela systemet är mao precis så vansinnigt som Bank of Englands fd chef Mervyn King påpekat genom att säga att detta är det absolut sämsta sättet att organisera betal och banksystemet på. Men, som sagt, för att parasitera är det optimalt och då i synnerhet för storbankerna då vi använder deras skulder som betalmedel istället för kronor.

Men vänta det blir t.o.m än värre! Alkemin (Mervyn King har också liknat bankernas verksamhet med alkemi – och det är ju vad det närmast är – en total soppa av lögner och bedrägerier) når nya höjdpunkter genom att det finns kastrerade tier1 banker (vi kan, som sagt, kalla dem tier1,5-banker). Dessa tier 1,5-banker har förvisso riksbankskonton men de kan inte betala med kronorna på riksbankskontona utan måste ha konton på någon av de fem storbankerna som sköter clearingen. Exempelvis Ålands-banken har riksbankskonto men de ingår inte i clearingen som sker på RIX. För att grafisk illustrera denna alkemisoppa:

path5463

Som synes sitter alla banker ihop och bildar en gigantisk kartell med olika rangordningar där allt på ett eller annar sätt måste var knutet kring de fem storbankernas clearing mellan Riksbankskontona på Riksbanken (tier betyder skikt på engelska – dvs kartellen har olika skikt av rangordningar)

Om du tappat bort dig i alkemin så är detta just avsikten med kartellbygget. Det ska utåt verka som om bankerna konkurrerar med varandra men i verkligheten sitter de alla ihop med de fem storbankerna som sköter clearingen på Riksbanken. Förvisso kan möjligtvis en mindre tier2-bank gå i konkurs och kapas av från kartellen under stor vånda  men ingen av de centrala fem storbankerna som sköter clearingen på Riksbanken kan falla för då faller hela kartellen (sen finns det en rangordning bland de fem storbankerna också). Mao de fem storbankerna är mer eller mindre garanterade att aldrig behöva betala sina skulder till kontokunderna då de håller hela betalsystemet som gisslan då vi använder bankernas skulder som betalmedel istället för att använda kronor.

Hela alkemisoppan ovan kan förenklas om staten förstatligar bankernas parasiterande pyramidspel och gör  alla konton till Riksbankskonton. Riksbanken skulle då sköta clearingen (betalningarna) mellan kundkontona som då skulle ske med kronor. Se bild nedan:

411

Om bankerna sedan privatiseras igen skulle de syssla med vad de ljuger om att de gör – ta emot insatta kronor som de hjälper till att förmedla till de som vill låna. Se Bild nedan:

32

 

Annonser

7 tankar om “Staten bör ta över penning och betalsystemet från bankerna då de är naturliga monopol

  1. Hur blir det om Riksbanken inför E-kronan? läste idag om att man jobbar för att få till det med detta nya friska alternativ.. dock endast till små transaktioner.. men är det just det man försöker sig på dvs ta över betalningsmedlet ifrån privat bankerna? jag hoppas meningen är att man öppnar upp konton på riksbanken för var och en..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s