Kommer Riksbanken kunna rädda bankernas pyramidspel kallat ”bostadsmarknaden” den här gången på samma sätt som 2008?

Min mer kreativa blogg:

The possibility to use a Boolean sphere in order to create a Von Neumann universal constructor

————–

Riksbanken stoppades bobubblan från att ploppa 2008 som en följd av finanskrisen och vad som är skillnaden idag. Tänkte dra det lite snabbt.

Något som kan pressa upp räntorna idag är om utländska fonder som håller i svenska bostadsobligationer börjar dumpa dem. Det hände 2008 då Affärsvärlden skrev:

Till saken hör att Endeavor Capital var stor köpare av svenska bostadsobligationer, papper som fonden nu vräkte ut på marknaden. Situationen förvärrades ytterligare av att andra utlänningar också klev ur marknaden. Som mest år 2007 ägde utlänningar runt 40 procent av de svenska bostadsobligationerna.

Intressant att läsa artikeln i Affärsvärlden:
Kuppen som räddade Banksverige från härdsmälta”

Det gjorde att storbankerna kroninnehav på RIX på riksbankskontona ebbade ut och hela betalsystemet var på vippen att få en hjärtinfarkt enligt IMF (detta då de fem storbankerna sköter clearingen genom RIX och den sk Interbank Lending höll på att frysa fast). Riksbanken (genom Riksgälden) löste det då genom att köpa upp runt hälften alla bostadsobligationerna i QE annars hade bankerna varit tvungna att höja räntorna för att kunna sälja bostadsobligationerna. Då hade bostasdsbubblan spruckit redan 2008.

Den QE Riksbanken gjorde 2008 innebar att bankerna inte behövde låna varken av varandra (till stiborränta) eller av Riksbanken (reporänta). Citat affärsvärldens artikel ovan:

Sedan i höstas ser Riksbanken till att det finns en sådan överlikviditet, så att bankerna slipper låna ut pengar till varandra

När bankerna lyckades pumpa upp bobubblan igen kunde de köpa tillbaka bostadsobligationerna av Riksbanken. Men Riksbanken har trots det sysslat med QE i form av att köpa upp statsobligationer så att räntorna ska tryckas ned.

Frågan är vad Riksbanken gör om bostadsobligationerna börjar ”regna in” (återigen ett citat från artikeln ovan) igen. Kanske Riksbanken kommer sätta sig med halva av alla bostadsobligationer igen för att trycka ned räntorna men Ingves har sagt att Riksbanken inte kommer köpa upp några bostadsobligationer som QE. Men gör Riksbanken inte det kommer räntorna på svenska bostadsobligationer höjas i takt med att de får skräpstatus. Oavsett vad tror jag det är svårt för Riksbanken att lappa ihop den pysande ballongen den här gången – det är en mycket större bubbla nu än då. Jag har mao svårt att se att det kan gå annat än åt helvete den här gången.

Ovan är väldigt tekniskt och om någon har svårt att hänga med snacket om QE, reporänta, Stiborränta, clearing, RIX osv kan ni ta en snabbkurs i hur bank och penningsystemet fungerar här:
”Crash course” i hur penning och banksystemet fungerar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s