Mardrömsscenariot när bostadsbubblan spricker.

Min mer kreativa blogg:

The possibility to use a Boolean sphere in order to create a Von Neumann universal constructor

————–

1

Politiker, banker, ekonomer och media försöker till varje pris hålla liv i den svenska fiktionsekonomin genom att låtsas att det för evigt går att hålla liv i bostadsbubblan och att verkligheten aldrig kommer ploppa bubblan/pyramidspelet. För det kan gå riktigt åt helvete när den spricker. Politiker, media, banker och ekonomer försöker därför klä den tomma ballongen med svammel om att den inte alls är tom – en variant av Kejsarens nya kläder mao.

Här är mardrömsscenariot om, eller snarae när, bankernas pyramidspel kallat ”bostadsmarknad” ploppar.

Den svenska kronan kommer sänkas. Och då Sverige enligt livsmedelsverket har noll försörjningsgrad och bönderna i princip är utrotade så ligger Sverige jävligt risigt till. Det kommer bli tomt på tallrikarna då Sverige har lagt ned jordbruket och ersatt det med en banksektor som är 4 gånger större än BNP – dvs 4 gånger luft då bankerna inget reellt producerar – banker skapar bara skulder som tynger ned företag, dvs den reella ekonomin så att dessa inte kan konkurrera med utlandet.

Om man kollar in diagrammet ovan ser man att bopriserna i princip sjönk från andra världskriget till 80-talet. Det var först iom den sk kreditavregleringen 1985, den sk Novemberrevolutionen, som bankerna pumpade upp priserna (den bubblan sprack ju i början av 90-talet och skapade massarbetslöshet och tusentals företag gick i konkurs samt satte många i livslång skuld).
Kollar man in diagrammet kring de två världskrigen sjönk bopriserna rejält vid dessa tidpunkter. Detta berodde på att livsmedelspriserna ökade pga av att Sverige isolerades. Så ett scenario där bostadsobligationerna blir junk (vilket leder till att räntorna går upp som jag skrev tidigare) samt att kronan sänks och att detta ploppar den svenska fiktionsekonomin är mer än troligt.

Artikel där Livsmedelsverket säger att Sveriges självförsörjningsgrad är noll

http://www.atl.nu/lantbruk/sveriges-sjalvforsorjningsgrad-ar-0/

Det går inte att låtsas att en fiktionsekonomi baserad på att bankerna skapar maximalt med skuldslavar i skuldslavsauktioner kan leva i evighet. Som ekonomiprofessor Michael Hudson bruka påpeka är banksektorn en parasit som lämnar en död ekonomi efter sig när den skuldbelagt allt så att den reella ekonomin (dvs riktiga företag) inte längre kan konkurrera med länder som hållit sina finansiella parasiter i schakt. Till slut blir det omöjligt att hålla uppe kejsarens nya kläder och låtsas att låtsasekonomi (Hudson brukar kalla det Junk economics) är riktig ekonomi.

Det finansiella systemet, som i sig inger skapar, har lagt pålagor på den reella ekonomin genom den snyliberala doktrinen att finansiell parasitism kan skapa det postindustriella samhället (de klassiska liberala ekonomerna Stuart Mill och Adam Smith hade motsatta åsikten – att finansparasiterna skulle skattas maximalt). Hudson kallar nyliberlismen för nyfeodalism där man hyr allt av bankerna. Under feodaltiden hyrde adeln ut land till den livegna bonden och kunde på så sätt suga ut frukten av bondens arbete – idag skuldsätter bankerna allt, och framför allt bostäder, genom att de har rätt att hitta på kontopåhitt som pressar upp priserna. Bankirerna och det finansiella systemet är mao dagens feodalherrar som får sin inkomst i sömnen. Idag tror alla på fantasin att alla kan bli rika i sömnen.

Det enda rätta är att ha totala skuldavskrivningar (såsom Hudson föreskriver) samt erkänna parasitism och avliva detta nyfeodala system och börja om på nytt. Att blunda och gå in i framtiden i sömnen kommer bara göra fallet än djupare. Någon gång måste man se saker som de är om man vill undvika katastrof.

För att avsluta detta ”rant” med några citat på vad liberalen Stuart Mill ansåg om att få sin inkomst i sömnen:

If some of us grow rich in our sleep, where do we think this wealth is coming from? It doesn’t materialize out of thin air. It doesn’t come without costing someone, another human being. It comes from the fruits of others’ labors, which they don’t receive.

 

”They grow richer, as it were, in their sleep, without working, risking, or economizing. What claim have they, on the general principle of social justice, to this accession of riches? In what would they have been wronged if society had, from the beginning, reserved the right of taxing the spontaneous increase of rent, to the highest amount required by financial exigencies?”

Annonser

3 tankar om “Mardrömsscenariot när bostadsbubblan spricker.

 1. Bra inlägg. Skulle vara intressant att veta hur stor del av bostadsmarknaden storbankerna har skuldsatt och indirekt äger. Skuldsättning för bilar verkar följa samma fotspår, genom ‘leasing’ så ”hyr” man fordonet av banken eller bilfirman och ett högre marknadspris kan därför hållas. För få personer som kör nya bilar verkar ju ha råd att betala för dem, ett fenomen som också följde efter Novemberrevolutionen 1985.

 2. Jo, det är ett megastort pyramidspel hela skiten. Skrev på flashback där de fortfarande tror att det existerar något som kan kallas bostadsmarknad.
  https://www.flashback.org/t2888268p40

  Vem plockade bort mitt kommentar? Lägger upp den igen:

  Nu är det ju inte så att det existerar någon ”bostadsmarknad” där köpare och säljare sätter priset. Det är banken som, såsom mellanhand, anordnar skuldslavsauktioner där den som sätter sig i störst skuld till banken får hyra bostaden av banken. Banken kan trissa upp priset genom att hitta på sina egna skulder (sk IOU:s) som de ”lånar ut” till kundkontot (som bara kan innehålla bankens skuld och inget annat). Bankpersonalen ljuger (troligen helt omedvetet) kontokunden rakt upp i ansiktet genom att säga:

  -”De 4 miljoner kronor som du lånat har nu överförts till ditt konto”

  För ovan innehåller minst tre direkta lögner:

  1)Ditt konto kan inte innehålla kronor överhuvudtaget

  2) Ingenting överfördes – banken hittade på sina egna skulder vid det likaså påhittade ”lånetillfället” och kluddade dit 4 miljoner på ditt konto

  3) Banken har inget lånat ut överhuvudtaget

  Faktum är att precis allt är tvärtemot vad banken påstår. Banken är t.ex låntagare/kredittagare – tvärtemot vad banken påstår. Ekonomiprofessor Rikard Werner (bl.a myntare av begreppet QE) förklarar det med att banken köper en försäkring (promisary note) av den påstådda ”låntagaren” som banken döper om till ”lånehandling” och likställer med en deposition (mao en fiktiv insättning). Men banken betalar aldrig för denna försäkring och bankens skuld visar sig på kundens konto men kunden inbillas till att tro att hen ”lånat” detta belopp av banken. Vi använder sedan bankens skuld (vårt kontoinnehav) som betalmedel istället för kronor genom att bankerna kontrollerar betalsystemet (kolla gärna crashkursen hur penning och betalsystemet genom konton mekaniskt fungerar i länken nedan för att få ökad förståelse).

  Det är därför bankerna går åt helvete vid en bankrusning, bankerna har inga pengar och kan inte betala av sina skulder när folk rusar till bankomaterna i panik. Det sjuka är att bankernas skulder får räknas med i penningmängden. Bank of Englands fd chef Mervyn King har jämfört penning och banksystemet med alkemi och man kan inte annat än hålla med.

  Så allt är ett megastort pyramidspel som bara kan fungera så länge bankerna kan fylla på med fler skuldslavar som kan trissa upp priserna – och som alla pyramidspel punkteras det när folk börjar förstå att det är ett stort bedrägeri hela skiten.

  Vi behöver ett nytt penningsystem som inte bygger på pyramidspel och vidrörande parasitism från bankernas sida. Då alla skulder är direkta påhitt och priserna på bostäder totalt fiktiva behövs skuldavskrivningar samt beskattning av parasitrovet på de som utnyttjat systemet.

  https://parasitstopp.wordpress.com/

  Här beskriver ekonomiprofessor Rikard Werner att banken är kredittagare (dvs tvärtemot vad banken påstår) genom att banken köper en försäkring (promisary note) av kontokunden på krita som banken likställer med en deposition (dvs fiktiv insättning) och hur bankens skuld hamnar på kundens konto. Kunden inbillas sedan tro att han lånat av banken fast det egentligen är precis tvärtom då banken aldrig betalat för försäkringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s