Pyramidspelet kallat ”penningmängd” grafiskt illustrerat

Min mer kreativa blogg:

The possibility to use a Boolean sphere in order to create a Von Neumann universal constructor

————–

Jag tror det är enklast att förstå bankernas pyramidspel kallat ”penningmängd” är uppbyggt med hjälp av bilder. Jag ska försöka skriva så lite som möjligt – hoppas bilderna i sig räcker. Ska lägga till detta i boken om penningsystemet.

Grunden för dagen sk penningsystem är att bankernas skulder till kontokunderna räknas in i de sk penningmängden och att bankerna hittar på sina egna skulder till kundens konto vid det likaså påhittade ”lånetillfället”. Givetvis ska ingen grupps skulder ingå i penningmängden och anses vara fullgoda betalmedel – endast kronor ska ingå i penningmängden. Det är lika absurt att bankernas skulder ingår i penningmängden som om din elräkning skulle ses som pengar.

Bild 1) Förenklad bild av den sk ”penningmängden”. När vi betalar varandra genom bankernas konton får vi bara mer eller mindre av bankens skulder på våra konton.

penningmängd1

2) Vad som ingår i M0:

penningmängd2

3) Förändringar i monetära basen när folk sätter in kronor på banken

penningmängd3

4) Banken kan sedan ge Riksbanken sedlarna/mynten och i utbyte få mera digitala kronor på sina Riksbankskonton. Bankerna använder kronorna på Riksbankskontona för att betala varandra då de inte ser varandras skulder till kontokunder (våra kontoinnehav) som pengar – bankerna kräver betalt i kronor av varandra – detta kallas clearing. För att förstå mekaniken kring clearingen kan ni läsa det här – ”Crash course” i hur penning och banksystemet fungerar”

penningmängd4

5) Det omvända händer vid t.ex en bankrusning:

penningmängd5

6) Bankens lilla lilla pöl av kronor tar då snabbt slut:

penningmängd6

7) Till slut har banken inga fler kronor som den kan ge sina kontokunder varvid de stänger bankomaterna

penningmängd7

8) Varvid hela pyramidspelet rasar:

penningmängd8

Vad är då Riksbankens/statens roll i ovan, jo:

  1. Se till att pyramidspelet inte rasar – detta döps om till att ”säkerställa den finansiella stabiliteten”
  2. detta genom t.ex den sk insättningsgarantin, där staten åtar sig att betala ut pengar (kronor) till kontokunderna när banken inte klarar av att betala sina skulder – t.ex vid bankrusningar.
  3. Se till att de fem storbankerna som kartell har oligopol på clearingen genom Riksbankskontona så att endast dessa kan betala varandra med digitala kronor (återigen – kolla  ”Crash course” i hur penning och banksystemet fungerar”  för att förstå clearingen mellan de fem storbankerna) .

Riksbanken ger dessutom ut ett förfalskat ”nobelpris” i ekonomi där de som aldrig ifrågasätter vansinnet i ovan pyramidspel kan få ”äran” att ta emot påhittpriset av kungen vid sidan av de riktiga Nobelprisen. Bank of Englands fd chef Mervyn King lär t.ex aldrig få låtsasnobelpriset i ekonomi då han uttryckt att ovan vansinniga sätt att bygga bank och penningsystemet på är det absolut sämsta sättet.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s