Folk måste börja förstå skillnaden mellan pengar, bytesmedel och betalmedel

Om du vill göra en donation och Swisha bankskulder till mitt bankkonto för att stödja mitt skrivande så Swisha till 0760100908 . Jag kommer då få ett ökat innehav av bankens skulder på  mitt konto men jag går snabbt till bankomaten och tvingar banken att betala sin skuld – jag betalar allt jag kan med kronor (dvs pengar) 🙂

————–

Det råder mycket förvirring bland folk, inte minst inom den sk ”penningreformsrörelsen”, om vad som är pengar, vad som är bytesmedel och vad som bara är betalmedel. Det ligger givetvis i bankernas intresse att denna förvirring kvarstår. Så jag tänkte försöka åskådliggöra skillnaderna.

Skillnaden mellan pengar och bytesmedel

En av pengars viktigaste funktioner har varit att underlätta handel genom att köpare och säljare slipper byteshandel. Byteshandel innebär att man byter en vara mot en annan vara. T.ex Nisse har en ko som han byter med Kalle mot en traktor. Problemet i byteshandel uppstår om t.ex Kalle inte vill ha en ko i utbyte mot traktorn – Kalle kanske vill ha 200 hönor istället. Nisse måste då hitta någon som har 200 hönor som han kan byta sin ko mot så att han kan byta hönorna mot Kalles traktor.

Mao kan byteshandel bli väldigt svårt att genomföra om man inte hittar en motpart som har precis den vara som man själv vill ha och som är villig att byta. Med pengar slipper man byteshandeln – Nisse säljer sin ko till någon och får pengar i handen. Sedan går Nisse till Kalle och och köper traktorn för pengarna. Mao pengar gör att Nisse och Kalle slipper använda kon och traktorn som bytesmedel i byteshandel.

Av ovan borde det klart framgå att en vara (t.ex guld) inte kan vara pengar. Om jag byter guld mot Nisses ko så förutsätter det att Nisse accepterar byteshandeln där guldet och kossan är bytesmedel. Guld är mao ett bytesmedel – guld är inte pengar.

Skillnaden mellan pengar och betalmedel

Ovan visade vi att guld är ett bytesmedel i byteshandel och att guld inte är pengar. Men det finns sk guldbaggar som i alla fall påstår att guld är pengar. Och även om detta är helt fel så blir det troligen mest pedagogiskt att börja utgå från guldbaggarnas felaktiga tro för att illustrera skillnaden mellan pengar och betalmedel.

Det falska axiomet i guldbaggarnas tro är mao:

GULD ÄR PENGAR!

Enligt guldbaggarnas tro måste vi mao betala varandra med guld om vi ska betala varandra med pengar. Men guld är otympligt att släpa på (då det egentligen är en vara). Dessutom är det osäkert att förvara guld under madrassen. Folk lämnade därför in guldet till en bank. Banken tog emot guldet och kunden fick en skuldsedel som berättade hur mycket guld banken var skyldig kunden. Istället för att betala varandra med guldet började folk att betala varandra med dessa skuldsedlar.

MEN enligt guldbaggarnas axiom så ÄR JU GULDET PENGAR – en skuldsedel är ju inte gjord av guld så skuldsedeln i sig kan ju inte vara pengar. Skuldsedeln fungerade mao som BETALMEDEL men kunde i sig INTE VARA PENGAR enligt guldbaggarnas tro.

Mao det centrala i ovan är att folk använde bankens skuld (själva skuldsedlarna) som betalmedel och att det givetvis ligger i bankernas intresse i ett sådant system att upphöja bankens skuld till ”PENGAR” (att ha rätten att inbilla folk att ens skuld ÄR pengar är givetvis ett extremt privilegium)

Vi hoppar nu över till dagens system där vi har slutat använda byteshandel med guld. I dagens system skapar Riksbanken sedlar och mynt som i sig inte sätter någon i skuld.

Säg att du hittar 10 000 kronor i sedlar  under madrassen hos din avlidne moster. Du går in på banken och sätter in dessa pengar då du tycker det verkar osäkert att förvara dem under din madrass. Banken tar emot sedlarna (dvs pengarna) och stoppar dessa i bankens kassavalv. På ditt konto skriver sedan banken upp sin skuld till dig. Mao ditt kontoinnehav är bara en digital skuldsedel på hur mycket pengar (kronor) banken är skyldig dig (precis såsom skuldsedeln på guld i exemplet ovan). När du betalar genom ditt konto betalar du mao INTE med pengar – du använder bankernas skulder som BETALMEDEL precis på samma sätt som folk använde skuldsedeln på guld ovan som betalmedel.

Bankerna skrev och ”lånade ut” skuldsedlar (IOU på fikonspråk) på guld fastän ingen hade gjort någon insättning av guld. Mao banken ”lånade ut” sin egen skuld som den hittade på vid det likaså påhittade ”lånetillfället”. När folk fattade bedrägeriet sprang de till banken med sina skuldsedlar och ville att banken skulle betala sina skulder. Men då banken hittat på mångfalt fler skuldsedlar än banken hade guld  i bankvalvet tvingades banken stänga luckan illa kvickt. Ofta hängdes bankiren kort därefter.

Samma sak med dagens system. När banken ”lånar ut” till kontot ”lånar” banken bara ut sin egen skuld som den hittar på vid det likaså påhittade ”lånetillfället”. Vi använder sedan bankernas skulder som BETALMEDEL genom bankernas kontosystem istället för att använda sedlar och mynt (dvs pengar). Om folk inser bedrägeriet och springer i panik till bankomaterna så gäller precis samma sak som ovan med guld – banken har nästintill inga pengar som den kan betala ut – banken har hittat på mångfalt mer av sina egna skulder till kundkonton än vad banken har pengar (dvs kronor i form av sedlar och mynt).

(och jag vet, bankkramare kommer påstå att sedlar och mynt också bara är skuldsedlar då det skrivs på skuldsidan på Riksbanks balansräkning. Men sedan guldmyntfoten försvann 1931 så får man inget i utbyte av Riksbanken om man lämnar in t.ex en 1000-lapp – möjligtvis får man en ny 1000-lapp i utbyte mot den gamla – men inget mer. Att sedlarna och mynten skrivs som en skuld för Riksbanken är mao bara en bokföringsmässig kvarleva från guldmyntfoten).

Hoppas att det av ovan framgår att vi egentligen inte har något penningsystem. 97% av den sk ”penningmängden” är egentligen inte pengar – bankernas skulder till kontokunder är bara betalmedel. Att bankerna fått sina skulder upphöjda till ”pengar” är mao troligen det största bedrägeriet genom historien.

Hoppas även att folk inom den sk ”penningreformsrörelsen” nu kan skilja på pengar, bytesmedel och betalmedel och att vi måste skapa ett system där vi kan använda pengar när vi betalar varandra och sluta tvingas använda bankernas skulder som betalmedel. Detta kan göras genom att

  1. förstaliga bankerna
  2. erkänna att alla skulder till bankerna är fullständiga påhitt
  3. och det därför måste till en total skuldavskrivning för alla
  4. varefter vi kan bygga ett kontosystem som faktiskt kan innehålla pengar (kronor) som vi kan betala med.

Att vi sedan ska hänga bankirerna är kanske att ta i -men vi ska i alla fall införa en extremt progressiv beskattning av de som parasiterat sig till rikedom i detta system så att en rättvis fördelning kan åstadkommas.

Jag hoppas också att det klart framgår av ovan varför bankirerna vill inbilla oss att guld är pengar. Ingen kommer springa med pungar med guld runt halsen och betala varandra med guldmynt – folk kommer bli tvungna att använda bankernas digitala skuldsedlar som betalmedel istället genom kontosystemet som bankerna kontrollerar. Dvs guldbaggarnas tro på att ”guld är pengar” är en garanti för bankirerna att vi även i fortsättningen kommer accepterar deras skulder som betalmedel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s