Nej! Banker kan inte skapa kronor, dvs banker kan inte låna ut kronor till ditt konto

Om du vill göra en donation och Swisha bankskulder till mitt bankkonto för att stödja mitt skrivande så Swisha till 0760100908 . Jag kommer då få ett ökat innehav av bankens skulder på  mitt konto men jag går snabbt till bankomaten och tvingar banken att betala sin skuld – jag betalar allt jag kan med kronor (dvs pengar) 🙂

————–

Det är frustrerande att det finns så mycket desinformation om pengar (snacka om fake news!). Jag har tjatat om det här säkert hur många gånger som helst. När man ska övertyga folk om att bankerna omöjligt kan ”låna ut” kronor till ett kundkonto så är en del (framför allt hjärntvättade ekonomer) så inlåsta i auktoritetstro att logik inte hjälper. Så jag tänkte därför i detta försök utgå från Bank of Englands rapport om hur pengar skapas för att kanske kunna nå de som bara tror på auktoriteter och inte på sitt eget förstånd.

Bank of England skriver uttryckligen att det bara är centralbanken (Riksbanken i Sverige) som skapar valuta:

Broad money is made up of bank deposits — which are essentially IOUs from commercial banks to households and companies — and currency — mostly IOUs from the central bank
Översatt blir det ungefär:

Den breda penningmängden består av kundkonton – vilket är de kommersiella bankernas skulder (IOU) till kontokunder – och valuta (kronor i Sverige) – mestadels IOU:s som centralbanken skapar.

 

Mao, Bank of England säger ovan helt öppet att bara centralbanken kan skapa valuta – kommersiella banker skapar inte valuta. Det är mao BARA Riksbanken som kan skapa kronor.

Bank of Englands beskrivning ovan borde innehålla tillräckligt med auktoritet för att övertyga den mest hjärntvättade ekonomen om att banker inte skapar valuta. Så förhoppningsvis är de auktoritetstroende nu tillräckligt uppvaknade från sin koma att de faktiskt är mottagliga för lite logik.

När BoE ovan skriver ”bank deposits” avser de ditt kundkonto. Ditt konto är bankens skuld till dig (IOU) som banken får när du gör en insättning. Vi tar det extrempedagogiskt:

Du hittar 10 000 kronor i sedlar hos din döde moster Agda. Du går till banken och gör en insättning. Banken tar sedlarna och stoppar dessa i bankens kassavalv. På ditt konto skriver banken sedan upp sin skuld till dig.

Hoppas t.o.m den mest hjärntvättade ekonomen nu inser att kronorna du hittade hos moster Agda nu ligger i kassavalvet och ditt kundkonto hos banken bara berättar hur mycket banken är skyldig dig. Kundkontot säger mao bara hur många kronor banken är skyldig dig. Kontot kan mao aldrig innehålla kronor!

Vad händer när banken ”lånar ut” till kundkontot? Jo, bankpersonalen ljuger kontokunden rakt upp i ansiktet genom att säga:

-”De 4 miljoner kronor som du lånat har nu överförts till ditt konto”

För ovan innehåller minst tre direkta lögner:

1) Ditt konto kan inte innehålla kronor överhuvudtaget

2) Ingenting överfördes – banken hittade på sina egna skulder genom att hitta på en fiktiv insättning vid det likaså påhittade ”lånetillfället” och kluddade dit 4 miljoner på ditt konto

3) Banken har inget lånat ut överhuvudtaget

(troligen ljuger bankpersonalen helt omedvetet – de är ju trots allt ekonomer så de förstår inte bättre – så döm dem inte för hårt)

Vad är det då för något som banken ”lånar ut”? Jo banken lånar ut till kundkontot det kundkontot kan innehålla – bankens skuld till kontokunden (eller för att återanvända BoE:s ord ”IOUs from commercial banks to households and companies” ).

Av ovan såg vi att kundkontot (dvs bankens skuld till dig) ökade när du gjorde insättningen av de 10 000 kronorna. När banken ”lånar ut” sina egna skulder till ditt konto hittar banken på en fiktiv insättning på 4 miljoner kronor (”fiktiva insättningar” är ekonomiprofessor Richard Werners ord för vad bankerna sysslar med- se video nedan). Banken låtsas mao att du kommit in till banken och gjort en insättning på 4 miljoner kronor varvid bankens skuld på 4 miljoner kronor uppenbarar sig på ditt konto. Sen vänder banken totalt ut och in på alltihop genom att ljuga och påstå att du lånat de 4 miljoner kronorna av banken och att ditt konto nu innehåller 4 miljoner kronor (vilket som sagt är en total omöjlighet – ditt konto kan inte innehålla en endaste krona).

Hoppas jag lyckats övertyga någon auktoritetstroende ekonom om att banker inte lånar ut kronor. Men jag är nog ganska tveksam till det – ekonominbillningen kallad ”utbildning” består till 99% av ”false facts” och media brer på ett lager till av lögner i form av ”false news” genom att hävda att bankernas lögner är sanna.

Om vi vill ha ett ärligt penningsystem måste vi ha ett kontosystem som kan innehålla kronor som alla kan använda. De fem storbankernas oligopol på riksbankskontona inom betalsystemet bör tas ifrån dem så att alla kan hålla digitala kronor på riksbankskontona som det går att betala med(motsvarande de E-kronor Riksbanken föreslagit). Då alla skulder till banksystemet är uppkomna ur ovan bedrägeri så bör alla skulder avskrivas. De parasiter (typ Wallenberg, Wahlroos etc) som skott sig på bedrägeriet bör fråntas sin egendom – t.ex genom en extrem beskattning av ”deras” egendomar.

Någon bankkramare kommer säkert säga att kronorna som Riksbanken skapar också bara är en skuld då BoE skriver att de är en IOU. Men sedan guldmyntfoten avskaffades 1931 får man inget guld för t.ex en 1000-lapp. Går du upp till Riksbanken och kräver att riksbanken ska betala sin skuld till dig så kanske Riksbanken ger dig en ny 1000-lapp i utbyte mot den gamla – inget mer. Än troligare är att du inte får någon ny 1000-lapp alls i utbyte mot den du har. Att kronorna skrivs som en skuld på Riksbankens balansräkning är mao bara en kvarleva från guldmyntfoten – i praktiken har Riksbanken ingen skuld på kronor till någon.

Nedan berättar ekonomiprofessor Richard Werner hur bankerna hittar på fiktiva insättningar.

Annonser

4 tankar om “Nej! Banker kan inte skapa kronor, dvs banker kan inte låna ut kronor till ditt konto

 1. Om man kallar bankparasitasens ”lån” för kredit istället, vilket dom ju själva ibland kallar fenomenet, så kanske det är lättare för Svensson att ana bedrägeriet?
  Att få kredit är ju en mysko grej där man ju underförstått vet att t.ex barägaren själv inte fysiskt lägger ut pengar i kassan, för den öl du just fått på krita.
  Men sen kommer ju kravet på dig att betala, vilket är ok till barägaren, men åt helvete i bankirfallet, för denne har inte gett dig något, utom en luftkredit, som inte kostat banken ett skit!
  OCH kräken kräver dessutom ränta, vilket är så fräckt att det bara kan ges epitetet Chutzpah.

  • Eller kanske bankerna ska tvingas sluta ljuga och säga som det är när de ”lånar ut” till kundkonton. Bankpersonalen kanske skulle kunna utbildas till att säga:

   ”Nä, vi kan inte låna ut kronor till ditt konto för ditt konto kan bara innehålla bankens skulder. Men du kan få ”låna” bankens skuld om du vill – jag kan hitta på den nu med en gång genom att låtsas att du gör en insättning på 4 miljoner kronor som banken blir skyldig dig”

   Men det skulle ju förutsätta att ekonomerna utbildades till att förstå vad de gör istället för att de inbillas tro på sagor om att det är möjligt att låna ut kronor till kundkonton.

 2. Jag läser inlägget ”bankirerna-kommer-starta-ett-till-varldskrig-for-att-behalla-ratten-att-parasitera/” och tänkte också kommentera det, men då kommentarer har inaktiverats där så blir jag tvungen att påpeka en detalj här.

  Du kanske redan har blivit medveten om det vid det här laget, men om inte. Hitler var faktiskt inte alls den penningreformist som han ibland beskrivs som. Det räcker med en google-sökning på ”hitler didnt end usury” för att hitta gott om länkar, men här är en som verkar tillfredställande komplett:

  https://realcurrencies.wordpress.com/2013/09/16/hitlers-finances-and-the-myth-of-nazi-anti-usury-activism/

  I korthet: det fanns (retoriskt, det här vet du redan) en våg av reformister i Europa efter första världskriget, och Hitler var väldigt tidigt i sin ”karriär” lite i kontakt med en av dom: Gottfried Feder. Men när han väl kom till makten så genomförde han aldrig någon slags reform så som det påstås. Tvärtom så ersatte han eventuellt Gottfried med ”ormtungan” Hjalmar Schacht (som också hade saboterat Gottfrieds insatser). Om något så var Hitler på grund av det snarare värre än en vanlig ”noll koll”-politiker.

 3. Sista och mest tabubelagda händelsen bankirerna slåss om.
  Feder var den som tipsade Hitler om hur bankirerna parasiterar.
  Hitler anammade Feders idéer.
  Tysklands ekonomi repade sig, vilket alla världens länder gör om man gör sig fri ifrån det skuldbaserade privatägda bankirparasitsystemet.
  Samlade bankir”eliten” beslöt i Amsterdam 1936 att man till varje pris måste få stopp på detta, då tyska ekonomiska systemet annars skulle smitta av sig till andra länder, vilket skulle innebära slutet på bankirparasitsystemet.
  Feder blev sjuk och dog senare, och fick ersättas, med Schacht.
  Schacht var bankirparasiternas man, men Hitler använde honom ändå, eller snarare just p.g.a det, för att ha koll på och spela ut motståndarna, ända tills han var förbrukad och sattes i koncentrationsläger. Citat finns där Hitler säger just det.
  Schacht undslapp Nürnberg och straff helt, för att han var bankirernas man.
  Som av en slump återgår Tyskland efter andra världskriget till bankirparasitsystemet.
  1967 strax innan han dör, skriver Schacht sin sista bok ”The power of money” där han beskriver det parasitära banksystemet.
  Det är roande hur bankirerna på senare tid desperat försöker använda alla psykologiska trix för att inte mänskligheten skall förstå sammanhangen.
  T.o.m använder dom överbankiren Rothschild själv, där den skruvade teorin är att Hitler var antingen, A. Rothschildtgubbe fysiskt själv via blodsband, eller B. Att han var köpt av dom.
  Hur detta logiskt skulle fungera med alla andra händelser, som t.ex andra världskriget, ”förintelsen” förklaras emellertid inte, för det är omöjlig logik.
  Men för att förvilla & förvirra fungerar det uppenbarligen.
  Fast inte länge till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s