Om E-kronor införs till allmänheten måste bankerna höja räntorna rejält

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:

————————————–

 

Riksbanken utreder ett förslag där allmänheten föreslås få ha E-kronor på Riksbankskontona. Det skulle i så fall bli ett hybridsystem där folk skulle kunna betala varandra med kronor genom riksbankskontona samtidigt som dagens system kvarstår där vi bara kan betala varandra med de privata bankernas skulder, Det skulle bli ett extremt överkrångligt system där de privata bankernas betalningssystem står för krånglet (betalningar med E-kronor skulle bli tvärsimpelt).

Det finns minst två skäl till att bankerna måste höja räntan

 1. För att bankerna ska få folk att inte byta konton till riksbankskonton måste bankerna höja räntan (varför annars skulle folk vilja spara på bankernas skulder på ett kundkonto hos någon bank när de kan ha E-kronor på ett riksbankskonto?)
 2. Idag tar bankerna ut tullavgifter (transaktionsavgifter) för att man betalar genom banker. När du betalar i mataffären måste affärsägaren betala en tullavgift till banken. Swedbank tar t.ex 1:50 SEK + 1.80% per transaktion, dvs en tullavgift/skatt för att du ska kunna använda bankerna vägnät för betalningar. Om Riksbanken inte tar betalt för att vi betalar varandra med E-kronor kommer givetvis mataffärens ägare byta till ett Riksbankskonto. Bankerna kommer mao förlora kontokunder vilket kommer tvinga dem att höja räntan än mer för att kontokunder inte ska fly till riksbankskonton  (tar bankerna bort alla tull/transaktionsavgifter måste bankerna få in bortfallet i alla fall genom att höja räntan på ”utlåning”)

Vi tar det grafiskt för att det ska blir lättare.

Här är en förenklad bild av hur systemet skulle se ut där jag bortser från småbanker, sk tier 2 banker. Jag har bara med storbankerna som är med i clearingen genom riksbankskontona. Skulle jag ta med flödena med småbankerna skulle det bli riktigt rörigt.

1

Som jag skrev ovan skulle betalningar med E-kronor bli extremt enkelt.

8

När betalningar ska ske genom bankernas kontosystem kommer det ske på samma sätt som nu, vilket nedan bild illustrerar:

3

Säg att Per väljer att flytta sitt konto till Riksbanken.

4

För att bankerna ska kunna behålla sina kontokunder måste de mao höja räntan rejält.

7

Som sagt blir det t.o.m än mer överkrångligt om man tar med småbankerna som egentligen bara är annex till storbankerna som deltar i clearingen. För att  clearingsystemet ska ”fungera” måste det vara ett oligopol där bara ett fåtal banker kan vara med –jag beskrev det grafiskt i det här blogginlägget. Då clearingsystemet är ett oligopol ska det förstatligas och ovan soppa kan reduceras till att vi bara betalar varandra med E-kronor.

Nedan visar hur enkelt betalsystemet skulle fungera då:

411

Bankerna kan då syssla med vad de ljuger om att de gör idag – vara en förmedlare mellan de som vill låna ut sina kronor (Nisse på bilden nedan) till någon som vill låna (Per på bilden nedan). Alla banker, även de som försöker vara ärliga, såsom JAK-banken skulle konkurrera på samma villkor som storbankerna.

32

Bankerna behöver därför förstatligas över åtminstone en övergångstid och omstruktureras så att alla konton bara kan innehålla E-kronor. Därutöver krävs att:

 • Då alla skulder till banker (boskulder etc) är skapade genom bedrägeri måste det till en total skuldavskrivning. Skulderna är påhittade då bankerna hittat på dem från ingenting och bör avskrivas då de är just bara påhitt.
 • Då egendomsfördelningen blivit extremt förskjuten av bankernas parasitism krävs en extrem progressiv beskattning under en övergångstid av de som tjänat på parasitismen (t.ex Wallenberg, Wahlroos etc). Den progressiva skatten kommer ha en ”trickle down” effekt så att parasiternas egendom tillfaller allmänheten.

 

Annonser

4 tankar om “Om E-kronor införs till allmänheten måste bankerna höja räntorna rejält

 1. Hej,
  Jag har läst i princip allt du skrivit dom sista 4-5 åren.
  Så jag har en hyfsat bra koll på hur det fungerar.
  Det finns en del luckor som jag inte har fullständig koll på.
  Först det som du tar upp här, självfallet måste vi kunna ha kontona på riksbanken. Den första undringen är vad tror du händer om skulderna ligger kvar hos affärsbankerna, om vi tänker oss att vi normalt betalar varandra med E-kronor, då kommer väl bankerna suga upp våra E-kronor, det kommer inte finnas tillräckligt med skuldpengar för att lösa skulderna med.
  Att få med sig medborgarna på skuldavskrivningar blir svårt just nu.
  Möjligen efter en krasch med rätt information och ett parti som driver
  frågan.
  Att staten tar på sig skulderna blir som som i Grekland och landet skulle förmodligen plundras.
  Eller om ett större antal medborgare skapar en bank där skulderna läggs om nu staten inte vill ta ansvaret.
  Kåre

  • Hej, trevligt att du läst så mycket!

   Jo, bankerna måste ju fylla igen hålen och det måste isf ske genom att t.ex boräntorna ökar – då får bankerna in E-kronor till sina riksbankskonton. Samtidigt måste bankerna höja räntorna på sina kundkonton så att inte folk flyttar dem till Riksbankens konton för E-kronor. Men om de höjer räntan på t.ex bo”lån” så kommer bostadsbubblan ploppa så det är en balansgång där, för de vill ju hålla pyramidspelet kallat ”bostadsmarknaden” igång oxå.

   Jo, håller med, det är svårt att genomföra skuldavskrivningar nu, precis såsom du skriver är det för få som förstår hur bedrägeriet fungerar. Och, som du också skriver, behövs det nog en krasch typ bostadskrasch för att det ska finnas ett politiskt momentum för att folk ska kräva skuldavskrivningar.

   Japp, risken är stor att staten sätter sig i skuld såsom i Grekland när bostadsbubblan ploppar för att rädda bankerna. Fast de borde göra tvärtom – låta pyramidspelet gå åt helvete och ta över bankerna.

 2. Inget fel på e-kronor som idé men, de har några saker att övervinna innan de kan bli aktuella.

  1: E-kronorna har hela etablissemanget mot sig och den rikaste eliten vill absolut inte ha några e-kronor.

  2: De flesta medborgarna i vår så kallade demokrati inte har en susning om hur vårt penningsystem fungerar. De orkar inte sätta sig in det heller. Det är mycket enklare att slötitta på lala-teven och om de någon gång skulle få för sig att läsa något, förutom vad skvallerpressen skriver, så blir det väl en bok av Camilla Läckberg.

  3: Det finns inget som hindrar framtidens politiker från att manipulera e-kronorna, eftersom både media och politiker redan ägs och kontrolleras av densamma.

  Visst e-kronor är en bra dröm, men en utopi i praktiken. Det måste till en kris först för att något nytt ska kunna införas, vilket även det inses av de styrande. Krisen är planerad och kommer garanterat, men vem ska kunna hindra de som planerat krisen att kontrollerar vad som kommer efter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s