Handelskriget kommer minska användandet av dollar – dvs snabba på dollardiktaturens död

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:

————————————–

 

Trump införande av tullavgifter på stål är troligen början på ett handelskrig. Ökad protektionism innebär att länder blir mer självständiga och självförsörjande. Högre grad av självförsörjande innebär mindre handel med dollar – dvs dollardiktaturens död kommer allt närmare.

Tänk om länder slutar accepterar USA:s skulder som betalmedel? EU kan ju svara på USA:s handelskrig genom att lägga om från dollar-nominerad handel genom Swift och istället öppnar upp för Kinas CIPS-system. Kina har växlat upp ordentligt med CIPS och varför skulle t.ex EU hålla fast vid dollarn och låta USA fortsätta parasitera? Varför skulle EU längre acceptera den ordning som ekonomiprofessor Michael Hudson beskrev så här?:

– USA verkar under premissen att man inte behöver en industri. Om Europa och Asien är beredd att exportera sina varor till USA, i utbyte mot papper, så behövs bara en tryckpress. Vi behöver ingen industri: Europa ger oss ändå allt vi behöver för inget. Vi kan köpa vilka europeiska företag vi vill, utan att ge annat än papper i utbyte. De dollar som vi köper europeiska företag för förs över till den europeiska centralbanken, som använder dem till att köpa amerikanska obligationer som finansierar det amerikanska budgetunderskottet. Varför ska amerikaner arbeta, när tyskar gör det gratis?

Mao USA ”främsta” export är värdelösa skuldpapper som USA aldrig tänker betala, såsom Hudson också säger:

  – USA är skyldig centralbanker runt om i världen 3500 miljarder dollar. Vi skulle inte kunna betala tillbaka även om vi ville och det har utländska investerare insett. Kongressen har inte för avsikt att betala några skulder och underskotten kommer att fortsätta. USA tänker fortsätta att bedriva krig som andra länder i praktiken betalar. Idag finansierar Kina, Japan och OPEC-länderna USA:s krig i Mellanöstern, trots att det är ett hot mot dem. Så dollarn är inte i något vidare skick. 

Den sk ”frihandeln” har mest handlat om att tvinga länder till att använda dollar så att amerikanska företag kunnat suga ut andra länder gratis då enbart USA kan skapa dollar. Men dollardiktaturen dold under svammel om ”frihandel” är döende.  Kineserna ger ju faktiskt något i varuutbyte mer än de skuldpapper som USA har att erbjuda. Så kanske är det i det perspektivet man ska se Trumps handelskrig – Trump vet att USA inte kan parasitera mycket längre till genom dollarn. EU och Asien kommer i längden knytas ihop alltmer – inte minst genom den nya sidenvägen.

Annonser

2 tankar om “Handelskriget kommer minska användandet av dollar – dvs snabba på dollardiktaturens död

 1. Hur fungerar detta om det är Bankerna i detta fallet FED som bestämmer eller har makten i den djupa staten motarbetar sina intressen? Eller är det så att Bankparasiterna redan bestämt att Amerikansk Imperialism är död och att framtiden är Kina-Rysslands eller BRICS. Eller är Trump så galen att han motarbetar Rothshilds mfl? med flit. Om Trump blir tagen av daga går det då att skylla på hans handelskrig? Tacksam för din kommentar om detta.
  mvh
  Kjell Holmsten

  • Tror det är en maktkamp om vilka som clearingen såsom världsvaluta. Clearingen måste ske centralt och det måste finnas infrastruktur för . Kina skapar en alternativ väg till ”alla vägar leder till FED” genom sitt införande av CIPS.

   Om ”eliten” i USA vet att det är kört på lång sikt för dollarhegemonin finns inte så många alternativ kvar.

   Ska bli intressant att se om Kina försöker avser att bli en ny valutaparasit eller om de verkar för Keynes Bancor-förslag. Kinas centralbankschef har ju sagt att det systemet skulle vara mycket bättre än dagens härskarvaluta-system. Kina har ju fått in Yuan i korgen för SDR (som är en dålig variant av Bancor-förslag)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s