Nä, banken ”lånar” inte ”ut” kronor – banken hittar på sin egen skuld (IOU) som den ”lånar ut”

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:

————————————–

 

Lars Bern, som skriver bloggen, anthropocene, är helt klart en gatekeeper. Jag försökte få honom att diskutera hur pengar skapas och det perversa med att bankerna hittar på och ”lånar ut” sina egna skulder till kundkonton på ett av hans blogginlägg. Läser man igenom hans och min ordväxling så ser man vad han medvetet blundar för (jag kanske ska skriva ett inlägg senare om Berns gatekeeper-taktik).

Newsweek (jag har ingen koll på vad det är för ”tidning” eller vad den sajten står för) tog upp samma video av Lars Bern. Jag försökte förklara i kommentarerna hur bankerna kan ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton genom att hänvisa till nedan video där ekonomiprofessor Richard Werner förklarar.

Jag tar bara upp min avslutande kommentar till signaturen Ale:

@Ale
Du skrev:
”Man måste skilja på vad som egentligen existerar: svenska mynt och sedlar upptryckta av riksbanken – vi säger att beloppet som cirkulerar är cirka 60 miljarder svenska kronor.

………………………

Vad är då dessa resterande 3 540 miljarder? Är det svenska kronor, som inte finns i mynt och sedlar?”

Nä, de är inte kronor. Kronor finns i två former
1) Fysisk form, dvs sedlar och mynt
2) Digital form på Riksbankskontona (som de fem storbankerna har ett oligopol på inom betalsystemet)

De fysiska och digitala kronorna kallas tillsammans för centralbankspengar och utgör tillsammans den största delen av den sk monetära basen (M0). Resterande delen av den sk ”penningmängden”, dvs de 3 540 miljarderna, är bankernas skulder till kontokunder (sk IOU:s -dvs ”I Owe You” – dvs ”Jag är skyldig dig”) som bankerna hittar på det sätt Werner beskriver i videon ovan.

Vi bollar sedan bankernas skulder mellan varandras konton och bankerna clearar (kvittar) varje dag skulderna med varandra med kronor genom sina riksbankskonton. Du får mer av din banks skuld på ditt konto och jag får mindre av min banks skuld på mitt konto om jag betalar dig genom bankernas kontosystem – vi får ALDRIG mer kronor på kontot då kontot, som sagt bara kan innehålla bankens skuld och inget annat.

När banken ”lånar ut” till kontot ”lånar” banken mao bara ut sin egen skuld som den hittar på genom att köpa en försäkring men aldrig betala för den (såsom Werner beskriver i ovan video). Bankens skuld när den köper försäkringen (som lögnaktigt kallas ”lånehandling”) visar sig på kundens konto.

Som Werner påpekar har ingen bank någonsin lånat ut några pengar – om man med pengar avser kronor. Att bankernas skulder (IOU:s) får räknas in penningmängden (M3) är grunden för bedrägeriet. Att bankerna kan hitta på och ”låna ut” sina egna skulder till konton är den perversa grunden för den överskuldsättning som skett.

Observera att när banken skuldsätter någon genom att hitta på och ”låna ut” bankens egna skuld till ett kundkonto ökar även bankens skuld. Bankerna är mao lika skuldsatta som alla de som bankerna skuldsatt. Det är därför bankerna går åt helvete om det blir bankrusningar – bankerna har inga pengar, dvs kronor. Kronorna i bankomaterna tar snabbt slut vid en bankrusning varvid bankerna stänger luckan och en del bankirer hoppar från skyskraporna. Det finns, som du skriver, bara runt ca 60 miljarder fysiska kronor i systemet och det säger sig ju sig själv att om många springer till bankomaten och vill att bankerna ska betala sina skulder så räcker inte 60 miljarder kronor långt när bankerna tillsammans är skyldiga kontokunderna 3 540 miljarder.

Riksbankens förslag om införandet av E-kronor innebär att allmänheten kommer åt de digitala kronorna som finns på riksbankskontona. Alla skulle då kunna hålla kronor på ett riksbankskonto (dvs dagens oligopol där de fem storbankerna som en kartell håller i betalsystemet genom riksbankskontona skulle brytas upp). Om alla kan ha ett riksbankskonto kan det även bli digitala bankrusningar. Säg att du öppnar ett riksbankskonto – då kan du kräva att din bank betalar sin skuld till dig till ditt riksbankskonto. Dvs ditt konto hos banken kommer nollställas när banken betalar sin skuld och ditt riksbankskonto (som kan innehålla kronor) kommer fyllas på med kronor. Men samma sak skulle gälla där som vid bankomaten – då bankerna knappt har några kronor kommer de gå åt helvete även vid en digital bankrusning. Bankerna kommer mao göra precis allt för att stoppa införandet av E-kronor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s