Tar det igen – bankernas skulder, dvs ditt kontoinnehav, är egentligen inte pengar

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:

————————————–

 

Tjatar vidare om detta då bankerna lyckas snurra till begreppen så folk blir extremt förvirrade. Så, here we go again, jag försöker återigen reda ut det begreppskaos som banksystemet är helt beroende av ska råda för att deras bedrägeri och pyramidspel ska kunna fortgå.

På fikonspråk kallas ditt kontoinnehav för bankens IOU, dvs ”I Owe You” på engelska, dvs ”Jag är skyldig dig” på svenska. Egentligen borde ditt kontoinnehav kallas BOU, som akronym för ”the Bank Owe You”. Att ditt kontoinnehav är bankens skuld till dig och inget annat är totalt omöjligt att bladdra bort

När du går till bankomaten betalar banken av på sin skuld och du får pengar i handen i form av sedlar varvid ditt saldo minskar (dvs bankens skuld till dig minskar).

Men hur kan folk tro att en skuld på pengar ÄR pengar? Det är ju samma logiska kortslutning som att säga att min skuld till dig på 10 äpplen ÄR tio äpplen. Svaret är att ditt kontoinnehav hos banken (dvs banks skuld till dig) egentligen inte är pengar – men fungerar som betalmedel så att vi inte kan skilja på bankens skuld (ditt kontoinnehav) och riktiga pengar (dvs sedlar och mynt -dvs kronor).

Det är inte svårt att se att man kan betala med någons skuld. Vi tar det stegvist och överpedagogiskt.

 1. Säg att Nisse är skyldig dig 1000 kronor
 2. Säg att du vill köpa Pelles cykel för 1000 kronor
 3. Säg att du inte har några pengar
 4. Du kan då erbjuda Pelle att ta över din fordran på Nisse på de 1000 kronorna
 5. Pelle accepterar ditt förslag och du meddelar Nisse att han nu är skyldig Pelle de 1000 kronorna som han var skyldig dig.
 6. Nisse noterar nu att han är skyldig Pelle 1000 kronor.
 7. Du får cykeln av Pelle och Pelle kan nu kräva Nisse på 1000 kronor

Observera att ingen betalning ovan skedde med pengar. Skulden på pengar flyttades bara så att Nisse blev skyldig Pelle de 1000-kronorna istället för dig. Du betalade Pelle med Nisses skuld och du fick på så sätt cykeln av Pelle.

Exakt samma sak händer när du betalar genom bankernas kontosystem. Vi tar det också överpedagogiskt stegvis där banken motsvarar Nisse.

 1. Säg att du och Pelle har samma bank (för enkelhetens skull)
 2. Säg att Pelle har en cykel som du vill köpa för 1000 kronor
 3. På ditt konto har du ett innehav av bankens skuld till dig på 1000 kronor
 4. Du sätter dig vid datorn och överför bankens skuld från ditt konto till Pelles konto
 5. Banken noterar nu att den är skyldig Pelle de 1000 kronorna som den tidigare var skyldig dig (banken överför mao bara sin skuld från ditt konto till Pelles konto)
 6. Du får cykeln av Pelle och Pelle kan nu kräva banken på 1000 kronor (genom att t.ex gå till bankomaten och plocka ut dem)

Hoppas det klart framgår att inga pengar i form av kronor användes nu heller.  Banken flyttade bara sin skuld så att banken blev skyldig Pelle de 1000 kronorna.

Så det går lika bra för dig att betala din polare Pelle med din banks skulder som att ge Pelle en 1000-lapp direkt i handen. Därför tror folk att bankens skuld på pengar ÄR pengar. Vi betalar inte varandra med pengar, dvs kronor, när vi betalar varandra genom bankernas kontosystem. Vi flyttar bara bankernas skulder från ett konto till ett annat.

Nisse skulle ju bli extremt glad om han kunde inbilla folk att hans skulder ÄR pengar och om folk använde hans skulder som betalmedel istället för pengar – då skulle han ju aldrig behöva betala av sin skuld på 1000kr till någon. Samma sak med bankerna – de är extremt glada så länge de kan lura i folk att bankens skulder ÄR pengar.

Bankerna har t.o.m lyckats få in sina skulder in i den sk ”penningmängden”. Och de har lyckats så till den grad att den sk ”penningmängden” idag till 97% består av bankernas skulder på pengar till kontoinnehavare och endast 3% av penningmängden är kronor, dvs pengar. Förstår man det förstår man också varför bankerna måste stänga luckan när det blir bankrusningar och folk springer till bankomaterna och försöker få bankerna att betala sina skulder. Om 97% av den sk ”penningmängden” består av bankernas skulder på pengar till kontoinnehavare så säger det ju sig självt att de 3% riktiga pengarna inte kan räcka långt om det blir bankrusning. Den sk ”penningmängden” är mao uppbyggd som ett pyramidspel som rasar om folk upptäcker att bankerna nästan inte har några pengar – bankerna är skuldsatta upp över öronen. De banker som finns idag är inte och har aldrig varit företag – riktiga företags skulder får inte räknas in i penningmängden såsom bankernas skulder.

För att få ett ärligt penningsystem måste vi:

 1. Slänga ut bankernas skulder (våra kontoinnehav) från penningmängden genom att nationalisera alla banker och göra om alla konton till riksbankskonton (som kan innehålla digitala kronor). Riksbankens förslag om att införa E-kronor för allmänheten på riksbankskontona är ett nödvändigt steg för att detta ska kunna ske.
 2. När punkt 1) sker kan inte bankerna längre ”låna ut” sina egna påhittade skulder (IOU:s) till kundkonton och sätta allt i skuld med bankernas egna skulder (dvs bankerna ska  inte längre kunna bygga pyramidspel där det kan bli bankrusningar när folk upptäcker bedrägeriet)
 3. Låt staten skapa riktiga pengar som den finansiera staten och kommunernas verksamheter med (vi skulle då i princip kunna slippa betala skatt – den lilla skatt som skulle behövas tas ut skulle gå till att reglera penningmängden – inte till att finansiera offentlig verksamhet)
 4. Frånta egendomen från de parasiter (Wallenberg, Wahlroos etc) som blivit rika på detta enorma bedrägeri genom exempelvis en extremt hög progressiv beskattning.
 5. Då alla skulder som bankerna hittat på är just påhitt måste det till en total skuldavskrivning

En som fattade det här var ekonomiprofessor H. Minsky, för nedan citat säger allt:

”Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money.”

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s