Det är omöjligt att betala en felparkeringsavgift med kronor som Transportstyrelsen kräver

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:

————————————–

 

Skrivet med anledning av att en läsare hört av sig om att han fått kronofogden efter sig efter att Transportstyrelsen vägrat acceptera att han betalar med kronor. Han betalade in felparkeringsavgiften till kommunen med kontanter (dvs kronor) men Transportstyrelsen vägrade ta emot betalningen fastän kravet var att betalningen skulle ske med kronor.

Om man bara håller åtskillnad mellan kronor och bankernas skulder (vilket är vad vi håller på våra konton hos banken – ditt konto kan inte innehålla en endaste krona) så är det lätt att se att Transportstyrelsens krav att bli betald med kronor genom bankernas kontosystem är en omöjlighet. Men, såsom jag tjatat om och om igen, så måste man först förstå att man kan betala med någon annans skuld utan att använda en endaste krona. Vi tar ditt köp av en cykel som exempel igen:

1) Säg att Nisse är skyldig dig 1000 kronor

2) Säg att Pelle har en cykel som han är villig att sälja till dig för 1000 kronor

3) Men du är pank

4) Du erbjuder då Pelle att ta över din fordran på Nisse mot att du får cykeln

5) Pelle går med på ditt förslag och cykeln blir din

6) Nisse är nu skyldig Pelle de 1000 kronorna

Ovan användes inte några kronor alls. Nisses skuld fungerade som betalmedel men inga kronor användes som betalmedel då Nisses skuld ju omöjligt kan vara kronor.

Exakt samma sak händer när du ska betala en felparkeringsavgift till Transportstyrelsen genom bankernas kontosystem.

1) Säg för enkelhetens skull att också du har ett kundkonto på Danske Bank såsom Transportstyrelsen (Transportstyrelsen har sitt kundkonto hos Danske Bank)

2) Säg att du betalar Transportstyrelsen genom att göra en överföring från ditt konto till Transportstyrelsens konto hos Danske bank.

3) Du har då betalat Transportstyrelsen med Danske Banks skuld (precis på samma sätt som du betalade Pelle för cykeln med Nisses skuld genom att Pelle övertog fordran på Nisse)

4) Danske Bank blir nu skyldig Transportstyrelsen de  1000 kronorna och ditt saldo (dvs Danske Banks skuld till dig) minskar med 1000 kronor

Inga kronor användes nu heller! Transportstyrelsen har bara fått mer av Danske banks skulder på sitt konto – inte mer kronor.

Så en överklagan skulle kunna se ut något liknande det här:

Transportstyrelsen kräver att jag ska betala felparkeringsavgiften med kronor men vägrar acceptera kronor som betalmedel. Transportstyrelsen kräver istället att jag ska använda min banks skulder (dvs, mitt kontoinnehav som enbart kan innehålla min banks skulder till mig) som betalmedel. Mao kan jag inte uppfylla båda villkoren samtidigt då det är omöjligt för mig att betala kronor till Transportstyrelsen konto hos Danske Bank då Transportstyrelsens konto enbart kan innehålla Danske Banks skulder till Transportstyrelsen. Om Transportstyrelsen vill att jag ska betala i form av Danske Banks skulder till Transportstyrelsens konto ska Transportstyrelsen uttryckligen skriva detta på inbetalningsavin och inte skriva kronor.

Det enda sättet jag i dagsläget kan uppfylla Transportstyrelsens krav på att betala med kronor är genom att jag betalar kontant med sedlar och/eller mynt. Om Transportstyrelsen prompt kräver att bli betald med kronor genom kontosystemet så kanske den möjligheten kan finnas i framtiden om Riksbanken genomför sitt förslag att införa E-kronor. Då kommer Transportstyrelsen kunna skaffa sig ett konto på Riksbanken som kan innehålla kronor som jag kan betala till. Tills dess att E-kronor införs kräver dock Transportstyrelsen det omöjliga av mig. Om Transportstyrelsen går med på att vänta tills dess Riksbanken inför E-kronor kan jag uppfylla Transportstyrelsens krav på att bli betald med kronor.

Men om Transportstyrelsen vill bli betald innan dess måste Transportstyrelsen specificera att den vill bli betald med Danske Banks skulder och att felparkeringsavgiften inte kan betalas med kronor. Här är ett exempel på hur Transportstyrelsen kan formulera sig på en sådan inbetalningsavi:

”Transportstyrelsen accepterar bara betalning i form av en kontoöverföring av Danske Banks skulder till Transportstyrelsens konto hos Danske Bank. Transportstyrelsen vägrar acceptera kronor som betalningsmedel.”

Om och endast om Transportstyrelsen klart klargör på ovan sätt vilket betalmedel som Transportstyrelsen accepterar kan jag betala på det sätt som Transportstyrelsen kräver.

Undrar om Transportstyrelsen är beredda att vänta tills dess Riksbanken inför E-kronor? 🙂 Nu är ju chansen att Riksbanken kommer införa E-kronor nästintill obefintlig då bankerna i så fall inte kommer kunna lura i folk att deras konton innehåller kronor. Införandet av E-kronor skulle innebära att folk skulle göra digitala bankrusningar genom att skaffa ett konto hos Riksbanken och kräva att bankerna betalar sina skulder till det kontot. Så bankerna kommer göra precis allt för att stoppa införandet av E-kronor.

Annonser

2 tankar om “Det är omöjligt att betala en felparkeringsavgift med kronor som Transportstyrelsen kräver

  1. Kanske det av ovan klart framgår varför den före detta EU-advokaten Henning Witte (utkastad från advokatsamfundet) förlorade i rätten genom att han hävdade att bankerna skapar pengar (dvs kronor) till kundkonton. Genom att förlora skapade Witte ett prejudikat som gör det svårt att vinna en ny rättsprocess mot bankerna (han själv jobbar enligt egen utsago åt tyska storbanker när han inte sysslar med att jobbar åt pyramidspelsföretaget Towah eller skriver om att rymdödlor kontrollerar jorden och annat flum på sin blogg).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s