Censur genom att ta ränta på ord

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:
—————————–

På onsdag kanske EU förbjuder länkar till nyhetssajter på Internet. Om man länkar till en nyhetssajt måste man betala ”upphovsskaparen”.

Rent på engelska betyder hyra. Rent-seeking är ett uttryck för att man försöker få sitt uppehälle genom att hyra ut befintliga saker (eller t.o.m ord) och på så sätt få en arbetsfri inkomst. Tanken är att man t.ex skriver en bok och sedan kan man leva på att få inkomster från de ord man skrev för kanske 20 år sedan. Jämför det med t.ex en städare – en städare kan inte gärna säga att han städade igår och därför ska ha lön för icke utfört arbete idag.

”Upphovsrätten” påstås vara någon slags grundpelare i såväl den sk ”marknaden” och demokratin. Men egentligen är det precis tvärtom då ränta på ord dödar debatten och demokratin – dvs censur. En marknad där alla försöker sko sig på alla genom ”rent-seeking” är heller ingen marknad – det är ett paradis för parasiter.

Ta t.ex min bok ovan som jag har fått lite arbetsfria inkomster från. Det mesta av det jag skrivit är skrivet för flera år sedan. Med upphovsrättens hjälp kan jag få arbetsfria inkomster tills jag dör. Nä, inte tills jag dör – tills 70 år efter jag dör då copyrighten upphör (vad jag nu ska ha de pengarna till – men mina barn får ta över upphovsrätten och få ränta på mina ord i 70 år efter min död).

Ord skapar tankar hos andra människor men inget mer – jag har ”rätt” enligt upphovsrätten att ta ut ränta på att andra använder ”mina tankar” i 70 år efter jag är död. Hur fan jag nu ska kunna bevisa att de är mina tankar.  T.ex är begreppet ”rent-seeking” inte mitt – det är ett gammalt uttryck. De flesta åsikter och tankar är redan tänkta av någon annan så hur fan ska jag kunna bevisa att de är ”mina”. Det enda sättet upphovsrätten kan upprätthållas på är genom att göra själva ordföljden viktig – dvs om någon kopierar en mening från denna text och ordagrant klistrar in den i annan text har den personen gjort sig skyldig till brott mot ”upphovsrätten” och min ”rätt” att ta ränta på orden.

Samma gäller t.ex deckarförfattare – de flesta berättelser är i princip kloner av vad andra deckarförfattare redan skrivit  så det kan knappast vara tankarna i berättelsen som upphovsrätten skyddar – det är själva rätten till att ta ränta på ordalydelser som upphovsrätten skyddar.

Upphovsrätten är ett  bedrägeri byggt på rent-seeking där de som skapar minst nytta får en arbetsfri inkomst för resten av livet (t.ex författare, musiker etc) medans uppfinnare, som skapar riktiga nya värden, tas ifrån sin upphovsrätt när patentet går ut (uppfinnares rätt till rent-seeking är mao betydligt kortare – dessutom kostar det massor att ta patent – copyright kostar ingenting – om du skriver t.ex ”jdfyr78udbnsdfkllk” och kan bevisa att bara du skrivit detta så har du upphovsrätten utan att du behöver betala en avgift till någon). Så kort kan man säga att ju mindre nytta upphovsskaparen gjort i form nytt skapat värde desto mer skydd får hen av upphovsrätten.

Om någon kopierar mina texter så är det helt ok med mig. Mitt enda försvar till att jag får en arbetsfri inkomst genom rent-seeking när  någon köper min bok är att jag är för en medborgarlön där alla får ränta på rätten att leva (och jag vet – det är ett jävligt ihåligt försvar).

Angränsande:

Skatt på arbete är stöld, rent-seeking är stöld, skatt på rent-seeking är återbördande till de behövande och de som arbetar

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s