”Finansexperter” är dagens alkemister

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:

 


Bank of Englands chef Mervyn King jämför bank och penningsystemet med alkemi  i boken ”The End of Alchemy: Money, Banking, and the Future of the Global Economy ”. Och det är en bra jämförelse, dagens ”finansexperter” är dagens alkemister med ett innehållslöst hokus pokus-språk.

Alkemister på medeltiden blandade ihop olika ingredienser i en gryta och försökte göra guld av hopkoket. Guld är också en bra utgångspunkt om man ska förstå det ovetenskapliga i ”finansexperternas” alkemi.

Förr användes guld som betalmedel. Folk lämnade in guldet hos banker som skrev ut skuldlappar på guld och folk började använda skuldlapparna som betalmedel istället för guld. Själva skuldlappen i sig var ju inte gjord av guld men iom att folk kunde hämta ut guld för pappperslappen hade själva pappret fått nästintill samma värde som guld. Man kan ju förstå att bankerna ville få folk att tro att själva pappret var guld – i synnerhet när bankerna började hitta på många fler skuldsedlar på guld än de höll guld i kassavalven. Bankerna hade all anledning i världen att försöka sudda ut gränsen mellan papperslappen och guldet – dvs att genom allsköns finansiellt alkemiskt svammel få folk att tro att papperslappen var så god som guld.

Nu är det ju svårt att få folk att gå på att en papperslapp är guld. Det är ju ganska uppenbart att en papperslapp inte kan vara guld – oavsett hur mycket finansiellt alkemiskt svammel ”finansexperten” försöker trolla fram. Därför avslöjades bedrägeriet ofta genom att folk gjorde bankrusningar och ville ha ut sitt guld. Då bankerna hittat på mångfalt fler skuldsedlar än de höll guld i kassavalvet fick banken stänga luckan kvickt. Det var inte ovanligt att bankirerna hängdes.

1931 avskaffades guldmyntfoten. Istället blev kronor som Riksbanken skapar bas för penningsystemet. Folk kunde sätta in sedlar och mynt (kronor) på en bank och banken skrev upp på kundens konto hur många kronor banken var skyldig kunden . Kontot är mao inget annat än bankens skuld på kronor till kontoinnehavaren – kontot i sig kan inte innehålla kronor överhuvudtaget.

Man kan ju även nu förstå att bankerna vill sudda ut gränsen mellan vad som är kronor och vad som är bankens skuld på kronor (precis bankerna ville sudda ut gränsen mellan skuldsedlarna på guld och själva guldet). Bankerna har mao samma önskan att leka alkemister under en kronbas som under en guldbas.

Grundregeln med vilken bankernas ”finansexperter” utövar sin alkemi med är väldigt enkel   – ”finansexperten” får ALDRIG erkänna att bankpersonalen ljuger när hen säger:

-”Den miljon kronor som du lånat är nu insatt på ditt konto”

För, som sagt, ditt konto kan aldrig innehålla en endaste krona – ditt konto säger bara hur många kronor som banken är skyldig dig (precis såsom skuldsedeln bara berättade hur mycket guld banken var skyldig den som höll i skuldlappen).

Det otroliga är att alkemin som ”finansexperterna” svamlar ur sig får folk att tro deras konton faktiskt kan innehålla kronor. T.om bankpersonalen blir så totalt uppsnurrade av ”finansexperternas” alkemiska svammel att de tror att banken sysslar med det omöjliga – att ”låna ur” kronor till kundkonton. Om bankpersonalen inte skulle syssla med alkemiskt svammel skulle hen säga:

-”Tyvärr kan banken inte låna ut några kronor till dig för ditt konto kan inte innehålla kronor. Men banken kan hitta på sin egen skuld och ”låna ut” den till ditt konto”

För ovan skulle vara en sanningen befriad från ”finansexperternas” alkemiska svammel. Men du kan, som sagt, aldrig få en ”finansexpert” att erkänna att banken ”lånar ut” bankens egna påhittade skuld – ”finansexpertens” uppgift är ju motsatsen – att genom alkemiskt svammel sudda ut gränsen mellan kronor och bankens skulder på kronor.

Resultatet av denna soppa är att bankerna genom alkemi hittat på enorma mängder av sina egna skulder som de ”lånat ut” till kundkonton. När folk vid en bankrusning vill att bankerna ska betala sina skulder till kontokunderna stänger därför bankerna luckan illa kvickt – för de har nästintill inga kronor (precis som bankerna tidigare knappt hade något guld när de prånglade ut skuldsedlar på guld)

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s