Är det lagligt för banker att ljuga om att de ”lånar ut” kronor?

path834

Ovan är, som sagt, en total lögn från SEB:s sida. Skulle SEB tala sanning skulle det stå:

”Du kan preliminärt ”låna” 1 935 000 av bankens skulder till ditt konto”

Detta då det enda som kan finnas på kundens konto per definition är SEB:s skuld till kontokunden . Kundkontot kan aldrig innehålla kronor och SEB skulle aldrig ”låna ut” 1935000 kronor till någon. Banken hittar på sin egen skuld (en sk IOU) och ”lånar ut” påhittet till kundkontot.

Har verkligen banken lagligt stöd att ljuga kontokunden rakt upp i ansiktet på ovan sätt?


cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:

 

 

Annonser

9 tankar om “Är det lagligt för banker att ljuga om att de ”lånar ut” kronor?

 1. ”Pengar”, oavsett det är på papper eller virtuellt är en värdesättning av någons arbete, eller något materiellt som vi har kommit överens om värdet på.

  För den som inte har ett behov av det arbetet, de materiella tingen, så har de inget värde alls.

  Vad har du för alternativ till dagens situation? Hur skall arbete och materiellt värderas? Hur skall ett samhälle finansieras.

  Hur skall jag få ”mat på bordet, och tak över huvudet”?

  • Och på vilket sätt svarar du på frågan om bankerna har laglig rätt att ljuga? Såsom SEB i blogginlägget, när SEB påstår att banken lånar ut kronor kronor till ett kundkonto. Vore tacksam om du försökte låta bli att avleda från frågeställningen.

   Jo vi använder bankernas skulder (dvs våra kontoinnehav) som betalmedel istället för kronor. Av den sk penningmängden består 98% av bankernas skulder till kontokunder som bankerna hittat på vid det likaså påhittade ”lånetillfället” genom att ljuga på ovan sätt och endast 2% av penningmängden består av kronor. Frågan var, återigen, har bankerna lagligt stöd att ljuga den sk ”låntagaren” i ansiktet genom att påstå att banken lånar ut kronor?

   Alternativet är att bankerna slutar ljuga och gör det de säger sig göra – låna ut insatta kronor. Av vilken anledning föredrar du att de ska få fortsätta ljuga?

 2. Michael Thudén — Bankvärlden domineras av judar vilka enligt egen tradition har rätt att ljuga för otrogna. Den där Alexander Frisk som blockerade dig på Facebook, har han sitt svenska soldatnamn till trots någon judisk koppling?

 3. Det är inte jag som blandar ihop enheter – det är SEB och du. Enheterna är enheten ”kronor” och den härledda enheten ”skuld på kronor”. Det är två skilda enheter – precis såsom en skuld på ett äpple inte är ett äpplet. Om man nu ska använda ett motsvarande exempel inom fysiken så skulle ditt användande av enheter innebära att en fysiker säger att hastighet (m/s) mäter ”storheten” på en sträcka då grundenheten meter ingår i den härledda enheten för hastighet – vilket givetvis är totalt bladder. Man skulle ju kunna skylla på att det bara beror på att SEB (och du) är korkade som blandar ihop enheterna på ovan sätt – men tyvärr är bankens (och tyvärr nog även ditt) uppsåt betydligt fulare än så.

  Var kan du läsa att banken ”lånar ut” enheten ”egen skuld på kronor” och inte kronor? Om du läser skriver inte SEB:
  ”Du kan preliminärt låna 1935000 av bankens skulder på kronor till ditt kundkonto – tyvärr kan inte banken låna ut kronor till kundkonton då kundkonton inga kronor kan innehålla”

  Ja kundkontot är bankens skuld på kronor till kontoinnehavaren på bankens balansräkning och samtidigt kontokundens fordran på banken på kundens balansräkning men då banken vill dölja sin balansräkning (för den visar som sagt att banken bara kan ”låna ut” sin egen skuld och inget annat till ett kundkonto) så gör bankerna som du – de försöker hela tiden utgå från kundens balansräkning.

  Du blandar även ihop vem det är som lånar det som står på kundkontot då kunden PER DEFINITION alltid är långivare av det som skrivs på kontot.

  Som ekonomiprofessor Rickard Werner (bland annat myntare av begreppet QE) beskriver nedan köper banken en försäkran (promisary note) av den sk ”låntagaren” (som mao egentligen är långivare). Men banken betalar inte (”don’t pay up” som Werner uttrycker det) varvid bankens skuld uppenbarar sig genom dubbel bokföring på kundens konto. Så att banken är långivare och kontokunden låntagare är en till lögn som du tyvärr stryker medhårs. Att dölja en lögn med en ny är inte så smart.

 4. Förhoppningsvis kan du skilja dina räkningar som mäts i kronor från mängden sedlar du håller i plånboken. Men det är nog ett problem för dig då du tror att dina räkningar bara är en annan storhet av de kronor du håller i plånboken. Gå till ICA handlaren och försök betala med din elräkning – filma gärna så får vi se om du har rätt 🙂

  Jag föreslår att du läser upp dig på elementär mängdlära (dvs Cantor ) så att du inte hamnar i den självrefererande Russels paradox du hamnar i när du kör självrefererande argument. Återkom när du förstår de mest basala delarna i mängdlära och därav kan sluta dig till vilka mängder som ingår i monetära basen, M0 och den bredare penningmängden M1 etc och vad som är snittet till mängden centralbankspengar (dvs kronor)

  Fast jag har föga förhoppning om att du begrep ett ord av vad jag skrev ovan.

  Därutöver så råder jag dig att studera fundamentala begrepp som balansräkningar (t.ex ekonomiprofessor Rikard Werners genomgång i ovan video) då du uppenbart inte har en aning om att de existerar.

  Du ska veta att svamla, såsom du gör, inte ger dig några retoriska, än mindre logiska, pluspoäng.

  • Då du använder lögner som sanningar och kräver att de ska vara rättesnören i argumentationen så är ditt enda mål med detta dravel att skapa tillräckligt många självmotsägelser så att de bildar en gordisk knut av svammel.

   Det är en lögn att kronor är ”mångtydigt”. Kronor är entydigt definierade i mängden centralbankspengar – och är inte, såsom du tror, en kroppsdel. Klarar du av det här lögntestet, ”Peta” (eller vilket trollnamn du nu antar). Svara JA eller NEJ – inget annat – svarar du inte utan fortsätter svamla kommer jag kapa av den här ”diskussionen” – ändlöst svammel intresserar mig inte:

   Ljuger banken när banken säger till ”låntagaren”

   -”Den miljon KRONOR som du ”lånat” har överförts till ditt konto”

   ?

 5. Det finns gott om troll både på Google och Facebook. Dvs. av banksystemsmaffian betalda debattörer. Själv har jag väldigt lite tålamod med dylika personer, beroende på att de talar mot sitt sunda förnuft. Jag är även en dålig debattör och jag kommer sällan på snabba repliker. Men det hindra mig inte från att dra slutsatser.
  En sak jag tycker du borde nämna är att de basresurser hela bank/pengar/värde/skulder/investeringar/maktsystemet, mm vilar på är ändliga dvs de är lager och inte flöden. Vi har byggt upp ett skuldsystem där skulderna växer exponentiellt och blir därför omöjliga att betala tillbaka när de lagrade resurserna nu börjar tryta.
  Att då förespråka e-kronor skapade av en centralbank är inte mycket bättre än de krediter bankerna skapar. E-kronor är inte varubaserade bytesmedel utan skapade av en centralbank och ännu mer centraliserade och lättare att manipulera än dagens system. Ja, jag vet att det blir handel med skuldsedlar och inte varor (guld, pälsar, skor, utsäde, olja, mm) men de är ändå bättre och mycket svårare att manipulera av våra så kallade ledare. Skriver på mobilen eftersom datorn lagt av. NSA?

  • Som du vet, Farfar, så delar jag inte din uppfattning om att vi ska gå tillbaka till byteshandel. En byteshandel med guld som bas kommer kräva att bankerna skriver ut skuldsedlar på guld som de ”lånar ut” och sätter alt i skuld med. Dessutom måste det även finnas ett clearinghus vid byteshandel med guld – dvs en centralbank för att cleara bankernas skuldsedlar mellan varandra.

 6. Definierade inte Hitler valutan i arbetade timmar istället för i guld eller något annat fysiskt?
  Fysiskt arbete var nog inte speciellt attraktivt eller exploaterbart för bankirer 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s