Jag tror nästintill ingen bankpersonal har en aning om vad de ”lånar ut”

På facebook skrev en Andreas en kommentar  som jag tycker belyser hur förvirrade de som tror sig veta hur penningsystemet fungerar är. Kopiera och klistrar in här:

Andreas kommentar:
” Det är låntagaren som ”hittar på” pengarna genom att inteckna sin framtid för att få tillgång till att spendera dess värde idag. Eller så här, om du lånar 100 kr av banken och i överenskommelsen om återbetalning lovar att betala tillbaka 120 kr. Är det då inte DU som låntagare som ”hittat på” 20 kr? Det är ju DU som betalar IN MER än vad du fick ut, HUR kan du göra det?! Du fick ju bara 100 kr. MAGI! Berätta Johanna hur du kan skapa 20-lappar, jag vill också lära mig.”

Mitt svar:

Tyvärr har du fel i det mesta du skriver.
Vi börjar med grundfelet i ditt antagande – att banken lånar ut kronor – som gör att resten av ditt resonemang hamnar snett:

1) Banken lånar ALDRIG ut kronor till ett kundkonto – det är till kundkontot som banken påstår sig låna ut och kundkontot kan per definition inte innehålla en endaste krona. Om du sa till banken att ”jag vill låna 1 miljon kronor i sedlar” skulle banken ALDRIG gå med på det.

2) Banken ”lånar ut” det ett kundkonto kan innehålla – nämligen bankens egna skulder. Banken hittar på sin egen skuld i form av en IOU som den ”lånar ut” till kundkontot.Bank of England beskriver detta i sin skrift om hur pengar skapas så detta är en ickefråga.

3) M0 består av centralbankspengar, dvs kronor i form av sedlar och mynt

4) Det bredare penningmåttet M1 består av M0 + bankernas skulder till kontoinnehavarna (avista), dvs de IOU som jag beskrev i punkt 2, (bankerna vill ju inte gärna beskriva det som det är bankens skuld, så de föredrar att kalla det kundens tillgodohavande på kontot)

5) Av det bredare penningmåttet M1 består därför bara 2% av kronor och 98% består av bankernas skulder på kronor till kontokunderna (sk IOU:s )

5) Det är mao banken som hittar på bankens egna skuld (IOU) som den ”lånar ut” till kundkontot samtidigt som bankpersonalen ljuger den sk ”låntagaren” rakt i ansiktet genom att påstå att banken ”lånat ut” kronor till kontot (troligen är bankpersonalen, liksom du, omedveten om att ett kundkonto omöjligt kan innehålla kronor)

För att sammanfatta:

Enbart Riksbanken kan skapa centralbankspengar, dvs valuta=kronor=M0. Bankerna hittar genom dubbel bokföring på sina egna skulder på kronor och dessa IOU:s ingår i det bredare penningmåttet M1.

Så nu när vi rätat ut alla dina kunskapsbrister kan du kanske lära dig (då det var din önskan) hur det går till med bankernas dubbla bokföring:

Bankerna köper en ”promissory note” (på engelska) på krita som de lögnaktigt döper om till ”lånehandling” och lägger denna på bankens tillgångssida av balansräkningen. På skuldsidan skriver banken sedan upp sin skuld på kundkontot. Allmänheten använder sedan bankernas skulder som betalmedel genom kontosystemet istället för att använda valuta (kronor i Sverige). 98% av penningmängden M1 består, som sagt, av bankernas skulder till kontokunderna.

——————————–

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s