Nyliberalismen gör oss till slavar i ekorrhjulet

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
—————————–

En viktig del i ordet fri för de flesta är självständighet. De flesta vill väl bli ekonomiskt självständiga och slippa springa i ”äta–jobba-sova-skita”-ekorrhjulet.

I det ekonomiska systemet vi lever under är skulder den främsta piskan som tvingar in folk i ekorrhjulet. Skulder som banksystemet hittar på och som vi måste springa ikapp.

Men hoppet är också viktig för det går inte att få folk att springa i ekorrhjulet genom att enbart piska dem. Finns inte hoppet finns risken att folk slutar springa (eller t.om tar livet av sig, såsom i Grekland där självmorden bland skuldslavarna ökat enormt). Därför frodas spelbolagen som en morot, ett hopp, om att en dag få vinna, bli skuldfri och kunna kliva av ekorrhjulet.

En liknande funktion har ”stjärnor” och underhållning. De låter oss få drömma om en annan framtid i den lilla tidslucka som finns mellan att jobba och sova i cykeln ”äta–jobba-sova-skita”. Kan vi inte få ett eget liv utanför ekorrhjulet erbjuds vi drömmar om ett annat liv när vi slår oss ned framför dumburken efter en dags hårt slit i ekorrhjulet. Det påstås vara viktigt att drömma – vi uppmanas hela tiden springa efter moroten med uttryck som ”förverkliga dina drömmar” .

Men i verkligheten är det knappt någon som längre blir rik genom att arbeta – än mindre genom att drömma. De som är rika blir rikare – de som är fattiga blir fattigare – under nyliberalt flagg vidgas klyftorna allt mer i samhället. Som komikern George Carlin sa om The American Dream: You Have to be asleep to believe it”.

Börsen är en variant av drömmen om en vinst på lotto. Men börsdrömmen kryddas med svammel om att det även är fråga ett arbete då vi matas med råd från ”finansexperter” som också de har stjärnstatus. Följer vi deras råd så kan vi bli rika. I verkligheten är dock börsen riggad och de redan rika sitter med insiderinformation och vet i förväg utfallet på kulan vid roulettbordet.

De flesta vet nog att det är så men hoppet (om att kunna hoppa av ekorrhjulet) är det sista överger en sägs det ju.

Vi har politiker som klär ekorrhjulet med ett rosa skimmer – vi lever i ett ”utanförskap” om vi inte springer i ekorrhjulet. Att springa i ekorrhjulet är t.o.m grunden för ”frihet” enligt alla riksdagspartier. Ta t.ex kvinnans påstådda ”frigörelse” iom att kvinnor gått från att vara hemmafruar till att bli hamstrar i ekorrhjulet kallat ”arbetsmarknaden”. Jag är inte emot kvinnans frigörelse – men jag tror inte det är en frigörelse att kasta in varken män eller kvinnor i ekorrhjulet. Det fanns säkert inte mycket frihet i att vara hemmafru heller men jag tror inte att det är mer frihet att slänga in sina barn på tvångsförvaltning på dagis (oavsett om det är mannen eller kvinnas som slänger in ungarna) så att man kan springa till jobbet och kliva in i ekorrhjulet.

Vi lever i en tid då alla skulle kunna ha en materiellt bra standard med minimal mängd arbete där vi skulle kunna odla sociala kontakter med varandra; umgås med våra barn, nära och kära, dansa, måla – ja, göra vad fan vi nu är intresserade av. Men det ekonomiska systemet är uppbyggt kring att majoriteten måste springa i ekorrhjulet såsom slavar åt de 1% som äger ekorrhjulen. Och skuld är, som sagt piskan. Inte bara skuld till bankerna (även om det är grunden) utan även en moralisk skuld – den som inte jobbar framställs som parasiter eller ”loosers” (att flertalet av de 1% aldrig jobbat bortser man från). Arbetsförmedlingens främsta uppgift är inte att skaffa jobb åt de ”arbetslösa” – arbetsförmedlings främsta uppgift är att förnedra de arbetsfria så att de som redan springer i ekorrhjulet ska vara rädda för hamna i ”utanförskap” och inte kunna betala på den påhittade skulden till banken för bostaden de ”köpt” (men som de i verkligheten hyr av banken till priset av sitt eget skuldslaveri).

”Bostadsmarknaden” är ett till pyramidspel i stil med börsen som erbjuder drömmar som fungerar som morötter åt hamstrarna i ekorrhjulet. Vi tror att vi blir rikare ju mer vi sätter oss i skuld till banken i hopp om att banken i evighet kommer kunna hitta en ny skuldslav vid nästa försäljning som är villig att sätta sig i än större skuld. Någon gång i framtiden drömmer vi om att ”casha in” genom att sälja bostaden och hoppa av ekorrhjulet och flytta till Spanien. Illusioner är, som sagt, viktigt för att samhällets ekorrhjul ska kunna fortsätta snurra.

Att till varje pris hålla kvar folk i ekorrhjulen i detta överflödssamhälle är ett måste för att de 1% ska kunna suga ut värdena som skapas. Om folk kliver av ekorrhjulet och får frihet och bli mer självständiga skulle folk ha tid att börja hjälpa varandra och skapa värden som de 1% inte kan suga ut. Därför skapas arbeten som inte är arbeten – 37 procent av Storbritanniens medborgare anser att deras jobb inte bidrar med något meningsfullt och 15 procent är osäkra. Det visade en Yougov-undersökning 2015. Det finns mao gott om möjligheter till minskad arbetstid och mer frihet åt folk men det skulle förstöra den 1% möjligheter att suga ut de 99% om en arbetstidsförkortning infördes.

Självständighet, dvs frihet, är detta feodala systems värsta fiende. Samarbete likaså. Vi ska alieneras så att vi inte skapar värden där vi hjälper varandra – allt ska kommersialiseras och vi ska dela in oss i ”vinnare” och ”förlorare”. Vi ska bli egocentrerade konsumtionsnarkomaner som fyller vår ensamhet med saker vi inte behöver som substitut för vänskap och närhet.

Vi lever i ett riggat skuldslavsystem där de flesta tror att de är fria men vi är i verkligheten fångade i ekorrhjulet. Som Goethe skrev:
”Ingen är mer hopplöst förslavad som den som falskeligen tror att han är fri”

Fd statsministern Göran Person skrev ”Den som är satt i skuld är inte fri” – mao om vi vill bli fria måste vi slänga ifrån oss skulden. Tyvärr har alla av dagens riksdagspartier motsatt funktion – att med alla medel skuldbelägga de som vill hoppa av ekorrhjulet, eller åtminstone minska springtiden i det. Samtliga av dagens riksdagspartier företräder mao de 1% – att de skulle representera folket är tyvärr en till illusion vi går på.

Blev ett långt ”rant” idag – hoppas det hänger ihop

Annonser

9 tankar om “Nyliberalismen gör oss till slavar i ekorrhjulet

 1. Så är det verkligen….vi har alla blivit slavar i bankernas garn….och våra så kallade folkvalda hjälper dem allt vad de kan.

  Trots att politiska företrädares största uppgift borde vara att FRIGÖRA människan från onödiga ok. Istället lägger de tyngre och tyngre stenar på våra ryggar….hur länge till???

  • Hur länge?
   Jo, ända tills tillräckligt många tvärt slutar att ge sina pengar till bankerna.
   Inget våld, inget svårt, inget tungt fysiskt jobb, bara sluta betala.
   Kan det va enklare?

 2. Klockren analys.
  Men likt ”Kejsarens nya kläder” vill inte majoriteten lyssna på eller inse det uppenbara.

  Man kan jämföra med bruket av cigaretter. Den (mig veterligt) enda konsumentprodukt som är garanterat hälsovådlig och t o m dödlig – då den används enligt bruksanvisningen. Trots det gör en mycket stor andel av befolkningen sig beroende av nikotin (ett oerhört farligt gift). Begrepp som logik och förnuft har inte ens mikroskopisk relevans i sammanhanget.

  För att kunna fungera som en social varelse är den pubertala ungdomen beroende av vuxenvärldens vägledning kring hanteringen av sina snabbt växande HORMONELLA drifter. Utan någon form av anpassning till ett socialt regelverk (med diken åt flera håll) skulle ohämmat bejakande av alla sexuella lustar leda till socialt kaos. Vilket även gäller den vuxenvärld som BORDE förvalta ett sådant regelsystem utan att kränka (jmfr homofobi, meetoo, etc).

  För att kunna fungera som en social varelse är den alltmer ekonomiskt självständiga ungdomen beroende av vuxenvärldens vägledning kring hanteringen av sina snabbt växande EKONOMISKA drifter (girighet, ha-begär, maktbegär, omedelbar behovstillfredsställelse, egoism, etc). Utan någon form av anpassning till ett socialt regelverk (med diken åt flera håll) skulle ohämmat bejakande av alla EKONOMISKA lustar leda till socialt kaos. Det är det vi ser nu.

  Som ett exempel på sådan vägledning kan man ta den ur folkhemsbygget sprungna Sparbanksrörelsens (den gammeldags) motsats till ”Ebberöds bank”, nämligen serien ”SPARA och SLÖSA”. Där framfördes ett budskap som i dagens nyliberala konsumtionssamhälle snarast är att betrakta som hädiskt, nämligen: skaffa pengarna först – handla se’n, och ”tänk efter – före”.

  Idag får ungdomen sin främsta ”vägledning” via den av konsumentmarknaden (och finansmarknaden) kapade digitaliserade mediavärlden (med nya tiders rättesnöre Facebook i ledarroll). Att hänvisa folkets ekonomiska fostran till ”marknaden” är som att låta extrema religiösa sekter diktera de sociala regelverken kring HBTQ-frågor, jämställdhet och hederskultur. Detsamma kan även sägas om sådana moraliskt präglade ödesfrågor som vi (människor kollektivt) själva ansvarar för, som KLIMATHOT, KÄRNVAPENHOT, MILJÖFÖRSTÖRING, MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER, etc.

  / RiR

 3. Tja inte är då vänstervriden kommunistisk planekonomi som kommer att frigöra någon. Ingenting vänster indoktrinerat. Globalist vänstern älskar pengar precis lika mycket som globalist liberalerna. De har samma mål bara olika vägar till det.

  • Men kan man titta lite utanför den cementerade lådan med höger och vänster och kanske se att vi kan byta ut systemen helt – för att skapa RÄTTVISA – då kanske fler skulle intressera sig för att delta i samhällsdebatten. Det spelar inte någon roll om höger eller vänster sitter vid makten idag. De upprätthåller båda systemen där:
   – Staten stjäl våra liv ifrån oss via skatterna…och
   – Bankerna stjäl våra liv ifrån oss via räntorna…..
   Så bäst vore om vi bytte hela systemet så snart som möjligt!

  • Det bankirvälde som du hyllar är liksom kommunistiskt så centralstyrt det kan bli. Det var ingen tillfällighet att Marx kallade ditt banksystem för mer cntraliserat än kommunismen – det var därför ditt älskade banksystem finansierade kommunismen (Schiff, Warburg, et och Aschverg här i Sverige).
   Bakunin skrev så här om ditt älskade bankirvälde::
   ”What can there be in common between Communism and the large banks? Oh! The Communism of Marx seeks enormous centralization in the state, and where such exists, there must inevitably be a central state bank”

   Historien är ju inte så där överväldigande på din sida vad gäller ditt bankvurmande.

 4. Problemet med vänster är att de läste bara volym 1 av Marx
  das kapital men sket högaktningsfullt i volym 12 och 3 eftersom endast volym 1 passade deras agenda medans volym 2 och 3 avhandlar Marx medgivande kring sina analys fel han gjorde
  och att planekonomi är destruktiv.

  Naturligtvis skall bankir klassen destrueras, nyss hörde jag att Urban Bäckström satt i Danske banks styrelse när de tvättade som bäst!

  Anarkisten Bakunin förutspådde vad som skulle hända med Bolsjevikernas Leninism Stalinism 25 år innan det ens hände.

  Vi har i dag en vänster där topp skiktet fratinerar sig med i
  välkända extrem islamisters deras ledare Jonas gap-och-skrik
  fins på bild med dem. Inte undra på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s