Frågar SEB hur banken ska betala sina skulder till kontokunderna om kontanter avskaffas

Ställde följande frågor till SEB på deras facebook-sida:

Hejsan!
Undrar lite om hur SEB ska kunna betala sina skulder till kontokunderna om kontanter avskaffas? Ett kundkonto hos SEB är ju SEB:s skuld på kontanter till kontoinnehavaren – en skuld som SEB bara kan betala genom att kontokunden gör uttag av kontanter (genom t.ex bankomaten).

Lite sensmoralfrågor till ovan:
SEB verkar ju för att införa det kontantlösa samhället. Mao SEB verkar för avskriva sina egna skulder gentemot kontoinnehavarna. Hur går det moraliskt ihop med att SEB samtidigt kräver att ”låntagarna” till vilket Shylock-pris som helst ska betala ”tillbaka” de kronor som SEB aldrig lånat ut till kontokunden?

Fick ett hej kom och hjälp mig svar av SEB:

”Hej Michael!

Man har möjlighet att göra kontantuttag i bankomater idag samt göra kontantbeställningar på större belopp till våra kontor. Sedan finns möjlighet till kontoöverföringar, Swish, etc.

Du får gärna förtydliga frågan, men jag ser inte att det är svårt för en kund som vill ha kontanter idag att få det ordnat av oss.

Återkom gärna om du har fler funderingar! /Randa

Varvid jag svarade:

Jo, man kan fortfarande göra kontantuttag (såsom jag redan uttryckte i frågan) – dvs SEB kan fortfarande betala sina skulder gentemot kontokunden även om bankerna gör allt för att det inte ska gå att använda kontanter som betalmedel. Men det var inte frågan. SEB verkar för att kontanter ska avskaffas – så frågan löd: om inga kontanter existerar;  hur ska då SEB kunna betala sina skulder gentemot kontokunder?

Vari ligger sensmoralen i att SEB verkar för att avskriva sina egna skulder gentemot kontokunderna genom att försöka avskaffa kontanter som betalmedel?

——————-

Fick ett till blajsvar från SEB:

”Kunden kan använda sina pengar genom kortbetalningar; bankomatuttag, betalning av eventuella lån etc. Då minskar hans fordran på banken. //Randa”

Varvid jag svarade:

Jo, kunden kan använda bankens skulder (IOU:s) såsom betalmedel och bankens skulder ingår i det bredare penningmängden M1 såsom avista. Och som jag skrev ovan försöker bankerna avskaffa möjligheten att betala med kontanter så att de enda tillgängliga betalmedlet är just bankens skuld gentemot kunden (dvs kunden kontoinnehav).

Men det svarar inte på frågan hur banken ska kunna betala sin skuld till kontokunden om kontanter avskaffas. Ditt svar anger inte hur banken ska kunna hedra sin skuld gentemot kontokunden om kontanter avskaffas – ditt svar anger bara hur kunden kan betala sina skulder med SEB:s skulder (IOU:s) – inte hur banken SEB ska kunna betala sin skuld till kontokunden om kontanter avskaffas.

Ett kundkonto är per definition bankens skuld till kontoinnehavaren på kontanter – så frågan kvarstår – hur ska SEB kunna betala sin skuld till kontokunden om kontanterna försvinner?

———————-

Fick ett om möjligt än mer blajsvar från Swedbank:

Hej Michael! Vad bra att du hör av dig till oss med dig med dina synpunkter! Vi tror inte på ett helt kontantfritt samhälle under överskådlig tid, däremot har våra kunder upptäckt nya och effektivare metoder att hantera sina betalningar: Swish, mobilbank och internetbank för att nämna några. Kontanterna har minskat i betydelse i samhället under många år. Endast ett par procent av de ärenden som hanteras på våra kontor innefattar kontanter. Bankens affärsmodell utgår i grunden från att omvandla sparande till lån där ansvarstagande kreditgivning är en förutsättning för en välfungerande bank. Det innebär att Swedbank ser till kundernas ekonomiska situation, återbetalningsförmåga och motståndskraft, på kort och lång sikt. Att förstå och prissätta risker korrekt är en av bankens viktigaste uppgifter för att bidra till stabilitet i det finansiella systemet. Marginalen som vi tjänar på vår utlåning måste vara tillräckligt stor för att t.ex. täcka eventuella kreditförluster för låntagare som inte kan betala, täcka våra administrationskostnader och ge avkastning till aktieägarna. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor! /Patrik

Svarade med samma svar som jag gav till SEB:

Jo, kunden kan använda bankens skulder (IOU:s) såsom betalmedel och bankens skulder ingår i det bredare penningmängden M1 såsom avista. Och som jag skrev ovan försöker bankerna avskaffa möjligheten att betala med kontanter så att de enda tillgängliga betalmedlet är just bankens skuld gentemot kunden (dvs kunden kontoinnehav).

Men du svarar inte på frågan hur banken ska kunna betala sin skuld till kontokunden om kontanter avskaffas. Ditt svar anger inte hur banken ska kunna hedra sin skuld gentemot kontokunden om kontanter avskaffas – ditt svar anger bara hur kunden kan betala sina skulder med SEB:s skulder (IOU:s) – inte hur banken SEB ska kunna betala sin skuld till kontokunden om kontanter avskaffas.

Ett kundkonto är per definition bankens skuld till kontoinnehavaren på kontanter – så frågan kvarstår – hur ska SEB kunna betala sin skuld till kontokunden om kontanterna försvinner?

————————–

Börjar bli lite skoj – blajsvaren avlöser varandra. Från SEB:

Hej Michael,

Jag har redan besvarat din fråga. Kunden har flera sätt att få tillgång till sina pengar genom kortbetalningar, bankomattuttag, betalning av eventuella lån. På så sätt minskar hans fordran hos oss. Det finns flera sätt att komma åt sina pengar på banken, även om man vill bortse från kontanter.

Nu förstår jag av din fråga att du inte ser på dessa typer av betalningar som godtagbara då de inte sker i just kontanter, men faktum är att kundens fordran på banken kan minska på fler sätt. //Randa

Varvid jag svarade:

Jag har aldrig uttryckt att bankens skulder inte kan fungera som betalmedel – hitta inte på argument jag aldrig uttryckt. Jag skrev ovan att bankens skuld till kontokunden ingår i den bredare penningmängden M1 i form av avista. och att man kan använda bankens skuld som betalmedel.

Nä, du har inte svarat på frågan hur banken kan betala sin skuld på kontanter, dvs centralbankspengar, till kontokunden genom att hävda att SEB hedrar skulden genom att kunden får mer av bankens skuld på sitt konto.

SEB har en skuld på centralbankspengar till kontokunden. Kontanter, dvs kronor, är centralbankspengar (och ingår i M0). Det enda sättet banken kan hedra denna skuld är genom att kunden gör kontantuttag. Så frågan kvarstår – hur ska SEB kunna hedra sin skuld till kontokunden om allmänhetens möjlighet att komma åt centralbankspengar (dvs kontanter) tas ifrån dem? Och vad blir sensmoralen av att SEB arbetar för att avskaffa allmänhetens tillgång till centralbankspengar utgivna av Riksbanken? Dvs SEB jobbar för att slippa betala sina skulder till kontoinnehavarna.

——————————

Ett till blajsvar från Swedbank:

Hej igen! Det verkar som att dina frågor är riktade till SEB? Riksbanken bedömer att Sverige inte kommer att bli kontantlöst inom en överskådlig framtid och Swedbank delar den bilden. /Patrik

Mitt svar:
Jag har ställt samma frågor till SEB.

Men du svarade inte på frågan om sensmoralen i att Swedbank aktivt arbetar på att avskriva sina egna skulder till kontoinnehavarna genom att avskaffa kontanter samtidigt som Swedbank går över lik för att kontokunder ska ”betala tillbaka” de kronor som banken aldrig lånat ut till kundkontot.

————————–

Fick nedan avslutande undvikande kommentar av SEB:
 
Här på Facebook besvarar vi generella frågor som kunder har om sina bankärenden.
 
På vår hemsida har vi däremot ett par samlingssidor med information om SEB dit jag får hänvisa dig med de funderingar du har. https://sebgroup.com/sv/om-seb/bolagsstyrning/
Här hittar du bl.a. fakta om lagar, regler och processer vi behöver förhålla oss till med mycket mera. /Randa
 
Svarade:
 
Ja, det var ju ett mäktigt ickesvar värdigt en bank!  
 
Du menar att en kund hos SEB bara får fråga här? Och du anser inte att frågan om hur SEB ska kunna betala sina skulder till kontoinnehavarna är en kundfråga om kontanter avskaffas?
 
Ja, jag får väl nöja mig med det ickesvaret och förundrat undra varför folk inte gör bankrusningar och kräver att bankerna ska betala sina skulder genom bankomaterna när folk inte får bättre svar än så.

—————–

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:
—————————–
Annonser

2 tankar om “Frågar SEB hur banken ska betala sina skulder till kontokunderna om kontanter avskaffas

  1. Ja det blir nog i Euro eller Dollar men de försvinner säkert också snart.
    Var inne på SE banken för att höra mig för om att hämta ut kontanter men då måste jag ha ett konto hos banken. Ok, sa jag då byter jag till SE men si det gick inte för ja antogs vilja öppna konto hos SE för att kunna hämta kontanter. Hoppas att banken kapsejsar när skojeriet är avslöjat? Men si det dröjer länge än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s