Frågar SEB om fördelarna med att öppna ett kundkonto som innehåller SEB:s skuld

Skrev till SEB och frågade nedan, får se om de svarar 🙂 Uppdaterar

Hej igen!
Jag funderar på att bli kund hos SEB och få ett konto där jag kan förvara SEB:s skulder. Ett kundkonto hos en bank kan ju inte innehålla centralbankspengar (dvs kronor) – kundkontot kan ju bara innehålla bankens skuld på kronor till kontoinnehavaren.

Jag är medveten om att bankernas skulder ingår i det bredare penningmåttet M1 tillsammans med fysiska centralbankspengarna, dvs sedlar och mynt, (bara centralbankspengarna ingår i M0). Jag är medveten om att jag kan betala med SEB:s skuld genom kontoöverföringar. Bankernas skulder till kontokunderna är mao ett allmänt betalmedel – med ett stort undantag – bankerna sinsemellan accepterar inte en annan banks skuld såsom fullgott betalmedel. SEB accepterar t.ex inte att bli betald av Nordea med Nordeas skulder till sina kontoinnehavare. Bankerna kvittar därför sina skulder sinsemellan genom clearingsystemet på RIX med centralbankspengar (kan kallas E-kronor) på Riksbanken med de centralbankspengar de håller på riksbankskontona. Mao ser inte ens bankerna sina skulder till kontoinnehavarna såsom ett fullgott betalmedel – dvs pengar.

Har SEB något försäljningsargument för varför jag ska flytta mitt relativt stora innehav av Handelsbankens skulder som jag håller på ett kundkonto på Handelsbanken till ett SEB konto där jag kan förvara dem som SEB:s skulder istället? Detta med hänvisning till ovan där jag påvisat att inte ens SEB ser sina skulder till kontoinnehavare som fullgott betalmedel.

—————–

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:
—————————–
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s