Att arbete skattas är grunden för återförandet av det feodala samhället

När Tolstoj kom på att han, såsom godsherre, parasiterade på bönderna gick han ut på åkern och arbetade sida vid sida med bönderna.

För säg 70 år sedan var nästan alla bönder och/eller industriarbetare och hade arbeten som producerade varor och tjänster. Mekaniseringen har gjort att allt färre bönder behövs inom jordbruket och allt färre arbetare inom industrin. Idag har vi istället i huvudsak en sk rentier-ekonomi där de med högst inkomster parasiterar på de som arbetar (på samma sätt som feodalherren kunde rulla tummarna på slottet medans de livegna bönderna fick hyra mark och ge frukten av sitt arbete till feodalherren).

Mao många av de som får högst inkomster idag har noll eller väldigt lite skapande arbetstid – tvärtom suger de ut värdena från andras arbete.

En del av dessa ”jobb” kan iofs ha en viss andel arbete i sig medans andra är helt onödigt parasitära. T.ex:

* Hyresvärdar – visst utför de lite arbete i form av underhåll av fastigheten men mest lever de på att ta ut hyra från hyresgästen (det är mao inte så stor skillnad mellan en hyresvärd och feodalherren ovan). Notera att även företag, t.ex butiker, blir utsugna av hyresvärdar genom ockerhyror.

* Finansexperter – som inget nyttovärde producerar överhuvudtaget – de bara spekulerar mot varandra på t.ex börsen och vinnaren får suga ut värdet från de som arbetar.

* Bankirer – som sätter allt i skuld med inget och kan på så sätt suga ut de som arbetar utan att bankiren behöver göra ett skapandes gram (bankirer är väl de som kommer närmast, eller t.om överträffar, feodalherren i parasitism – att Swedbank har hand om skattekontona är mao ett skämt av första graden)

Iom nyliberalismen har feodalismen i ökad grad återinförts där de som får sin inkomst genom att vara mer eller mindre parasiter fått sina skatter minskade genom t.ex att fastighetsskatten, gåvoskatten, arvsskatten, skatt på kapitalvinster osv tagits bort eller minskats.

Så hur ska arbetsfria inkomster, som ingen arbetstid kräver, skattas i ett skattesystem där enbart arbete skattas? Det går inte – så länge skatten tas från de skapande arbetena är skattesystemet byggt så att parasiterna kan maximera sin parasitism..

”Dom kloka” har ett förslag som jag ser som en möjlighet. Enligt deras förslag ska skatten tas ut genom en negativ ränta direkt på kontoinnehavet. Så här skriver ”Dom kloka”:

”Istället introducerar vi en automatisk daglig (egentligen nattlig) minskning av antalet kronor som finns på alla konton och sedlar. Minskningen är proportionellt mot summan av pengar på kontot vid en viss tidpunkt på natten. Att betalningsstopp för överföringar mellan konton sker på natten är för att förhindra att beräkningen av minskningen på konton störs. Den åtföljande minskning av administrativt arbete hos både företag och den offentliga sektorn kommer att minska behovet av varor och tjänster och möjliggör förkortning av arbetstiden. 1 miljon kr på kontot ger en minskning på 4 000 kr per dag, 1 000 kr på kontot ger en minskning med 4 kr per dag. Sedlar (och mynt, om de används) förses med en markering som möjliggör automatisk avläsning av aktuellt värde. Sedlarna kan också ha en tabell som anger värdet vid en viss tid i vanlig läsbar text. ” http://enklasidan.com/PDF/Dom_Kloka_-_Finansiering_och_Om_Basinkomst_tung_version_E.pdf

Jag tycker det är ett bra förslag med tillägget att det borde vara progressiv beskattning där de med parasitära yrken skattas hårdare. Förslaget kombinerar skatteuttaget med en penningreform grundad på Silvio Gesells ruttnande pengar med alla de fördelar som detta för med sig.  Det är en smart lösning så vitt jag kan se.

”Dom kloka” och jag delar i det mesta  samsyn på lösningen men vi har olika uppfattningar om hur dagens system fungerar (sedan tycker jag att ”Dom kloka” borde byta namn , dels för att de grammatiskt borde skriva ”De kloka” – dels  för att det kan misstolkas som de dömer andra till att vara mindre kloka – i synnerhet när de skriver ”Dom” (som i döma) istället för de 🙂 )

—————–

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:
—————————–
Annonser

6 tankar om “Att arbete skattas är grunden för återförandet av det feodala samhället

 1. Håller med annagustin2. Tidsfaktorekonomi, synes vara ett smart & rättvist och svårmanipulerat system. Att det är så tyst om det beror väl på att makten absolut inte vill att folk skall känna till det. Alternativt att det är lite klurigt att förstå, så att folk inte tar sig över tröskeln, för att förstå det.
  Å andra sidan, så börjar man ana att det kommer inte att finnas behov av så mycket folk som jobbar, iaf med enkla jobb.
  Man får hitta på något annat som gör att dessa på något sätt fixar sin egen försörjning, för annars kommer en liten klick att få försörja dessa också, förutom den där satans parasit-eliten!

 2. Spara heter jag: Jag har varje månad satt undan lite pengar på ett konto. Tänkte ha det lite senare i livet. Kanske köpa ett sommartorp eller en bit odlingsland.
  Min granne heter Slösa: Han köper nya saker varje vecka. Telefoner, bilar, kläder etc. Han handlar som om det inte fanns en morgondag.
  Tror inte att han bryr sig särskilt mycket om miljöeffekterna som kommer från hans handlande.

  Det ska bli mycket roligt för mig att se mina sparpengar försvinna med era ruttnande pengar.
  Det hela slutar med att jag för över pengar till min granne, Slösa. Då kan han handla ännu mer grejer. Och jag kan få arbeta ännu hårdare om jag ska kunna köpa mitt sommartorp eller mitt odlingsland.

  Alltid bra med system som uppmuntrar arbete, sparsamhet och ger möjlighet för människor att växa upp och bli ansvarsfulla.

  • Inget hindrar dig från att spara i saker som har värde (t.ex guld om man nu tror det har värde) – pengar ska inte ha värde – pengar ska inte föröka sig själva (redan Aristoteles insåg det) Pengar ska betala skulder, dvs döda skulder, inte föda dem såsom ett system där bankerna föder skulder (det system som du tycker är så bra). Hamstras betalmedel så blir det brist på betalmedel och fler skulder föds än dödas. och vi hamnar i samma skuldslavsystem som vi har idag(återigen – det system som du tycker är så bra).

   Noterar att du inte vill diskutera bankerna – vad sparar bankerna på när de ”lånar ut” sina egna påhittade skulder? Att sätta sig i skuld är ju att slösa – mao bankerna som du blundar för slösar i samband med att de skapar skuldslavar i det system som du hyllar.

   • Nej, jag undvek inte bankfrågan. Jag håller med dig.
    Men, jag anser att det måste finnas ett sätt att spara. Att spara i att ha flert grejer kan ju inte vara särskilt vettigt.
    Möjligtvis skulle guld fungera, eller kanske silver.
    Jag håller med om att det är problematiskt om man kan samla på sig stora mängder pengar. Då kan man minska/öka penningmängden på marknaden för att skapa hög- eller lågkonjunktur.
    Antar att man skulle kunna ha en förrutnelseprocess som startar vid en viss summa.
    Det finns säkert många lösningar.
    Men, att ”Slösa” ska gynnas av ”Spara” köper jag inte.

   • Varför skulle det slösas mer med ruttnande pengar? Värdet kommer läggas på varan och tjänsten. Ruttnande pengar kommer öka mängden byteshandel. Byteshandel är lokal och gynnar ett hållbarare samhälle som inte slösar så mycket på naturens resurser som detta parasiterande system.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s