BNP är ett mervärdes-mått där finansiell parasitism, såsom börsen, inte ska ingå

Börsen går ned och paniken sprider sig när fiktionsekonomin faller. Vi har blivit indoktrinerade till att tro att börsen ÄR den enda verkliga ekonomin när börsen i verkligheten nästintill bara består av spekulation i form av kasinospelande med befintliga aktier.

När kommunismen föll rasade även mervärdes-begreppet i vänsterns retorik. Mervärdesteorier kopplades till Marx och kommunismen och blev därför något vänstern inte vågade röra. Men som jag tjatat  om här på bloggen så hade även de klassiska liberalerna ett mervärdesbegrepp. Stuart Mill tyckte t.ex att man skulle skatta de som fick sin inkomst i sömnen maximalt och beskrev det som att dessa åt frukterna av det som de med riktiga arbeten skapade. Man kan gå ända tillbaka till Aristoteles som ansåg att arbetsfria inkomster genom att pengar föder pengar var parasitism. Men idag är det tabu att diskutera mervärde och därmed tabu att diskutera skillnaden mellan inkomster skapade genom arbete och arbetsfria inkomster (parasitism genom att suga ut andras arbeten). Att få arbetsfria inkomster genom att spekulera på börsen ses såsom lika mycket arbete som vilket kroppsarbete som helst. Stuart Mill (och Aristoteles) skulle med säkerhet se börsen som ett  parasitredskap.

Men även om nyliberalerna lyckats sudda ut gränsen mellan finansiell parasitism och reell ekonomi och därmed mervärdesbegreppet så finns det kvar i hur BNP ska mätas. BNP ska mäta värdet av alla varor och tjänster som ett samhälle producerar. Den finansiella sektorn tillhör inte den verkliga (reella) ekonomin – tvärtom suger den finansiella sektorn ut reella värden som den verkliga ekonomin skapar. Precis såsom ekonomiprofessor Richard Werner påpekar i nedan video skulle de ”finansiella tjänsterna” egentligen dras av från BNP då det är fråga om parasitism.

 

Det är mao viktigt att vänstern vågar ta tag i mervärdes-begreppet igen och de behöver inte vara rädda för att bli klassade som kommunister – vänstern kan hänvisa till de klassiska liberalerna (Stuart Mill, Adam Smith etc) för att påvisa att mervärdes-begreppet är något som nyliberalerna suddat ut. Idag är alla partier i Riksdagen (inklusive Vänsterpartiet) nyliberaler då de alla suddat ut mervärdesbegreppet.

En diskussion om vad som ska finnas i BNP och vad som ska ses som parasitism borde mao vara grunden för en framtida vänster (eller om de sk nyliberalerna någonsin vaknar och kollar in vad de klassiska liberalerna tycke om arbetsfria inkomster).

Roade mig med att rita upp vad som borde ingå i mervärdesbegreppet BNP och vad som borde ses som parasitism. Vissa arbeten kan innehålla stor andel parasitism men ändå ha ett visst reellt värde. Visst, det är mycket åsikter från min sida och t.ex bankirer kommer skrika i högan sky för att de utmålas för att vara de parasiter de enligt mig är. Man kan ju trycka in andra yrkesgrupper – t,ex var skulle konsulter, politiker etc hamna enligt dig?

text2172

 

Jag tycker även man kan använda ovan bild för att illustrerar vad den sk ”arbetslinjen” går ut på:

12

————————————–

cover_i_sigil

Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s