E-kronor behövs för att bankerna ska kunna betala sina skulder till kontokunderna

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:
—————————–

Lyssnade på en debatt med titeln  E-kronan och Sveriges kontantlösa framtid där bl.a vice riksbankschef Cecilia Stingsley debatterade för och nackdelar med införandet av E-kronor. Det fantastiska är att ingen någonsin vidrörde det mest basala – att en E-krona behövs i ett kontantlöst samhälle för att bankerna ska kunna betala sina skulder till kontokunderna.

Ett kundkonto är bankens skuld på kronor (dvs kontanter) och banken kan endast betala sin skuld till kontokunder genom att kontokunderna gör uttag. Mao ett kontantfritt samhälle är lika med att bankerna får en total skuldavskrivning gentemot kontokunderna. Öppnas riksbankskontona upp för allmänheten och en E-krona för alla införs kan kontokunderna begära att bankerna betalar sina skulder till kundens riksbankkonto.

Inte med ett ord nämndes i debatten att ett kundkonto är bankens skuld på kronor till kontokunden. Inte med ett ord diskuterades sensmoralen i att bankerna ska ha rätt att likt Shylock kräva att kontokunden ska betala ”tillbaka” (det påhittade) ”lånet” till banken medan banken ska få en total skuldavskrivning iom att det  kontantlösa samhället införs. På vilken moralisk grund kan bankerna kräva att ”låntagare” ska betala av (påhittade) ”lån” till banken när banken själv aldrig ska behöva betala sina skulder till kontoinnehavarna?

Det är nästan surrealistiskt att lyssna på debatten. En annan sak som sades var att det är  marknaden och folket som vill införa det kontantlösa samhället och att inte bankerna varit drivande. Hur naivt är inte det påståendet? Klart att bankerna vill ha en total skuldavskrivning gentemot kontokunderna genom att införa det kontantlösa samhället! Klart bankerna medvetet verkat för att det ska bli svårare att betala med kontanter så slipper bankerna betala sina skulder till kontokunderna!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s