Pensionsåldern höjs för att staten måste ”låna” bankernas påhittade skulder

cover_i_sigil

Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:

Crash course i hur penning och banksystemet fungerar

———————————————————

Det var länge sedan jag gjorde ett överpedagogiskt inlägg med massor av bilder. Målet med inlägget är att visa att skälet till att pensionsåldern höjs är att bankerna kapat betal och penningsystemet så att staten inte längre kan skapa de pengar som behövs. Det blir ett långt inlägg men det är massa bilder och jag tar det stegvis för att det förhoppningsvis ska gå att förstå.

Första steget  är att förstå skillnaden mellan centralbankspengar och bankernas skulder på centralbankspengar (dvs kunders kontoinnehav hos banken) samt hur extremt olika egenskaper de har:

Centralbankspengar är de kronor som Riksbanken skapar. Riksbanken skapar sedlar och mynt och kan även skapa centralbankspengar på riksbankskontona. Vi börjar med betalningar med sedlar och mynt som är enklast:

Säg att du ska betala Per 10 000 för ett jobb han utfört åt dig. Då gäller nedan:

1

Notera också att de 10 000 kr i sedlar kan vandra vidare och döda fler skulder. Centralbankspengar (både sedlar och mynt samt centralbankspengarna på Riksbankskontona) är därför optimala betalmedel då de kan färdas runt i samhället och döda skuld efter skuld utan att själva förtäras, likt en katalysator kan de rensa bort skulder.

Så att betala direkt med kontanter är inte bara det enklaste sättet att betala på idag – det är även det ENDA sättet som en slutgiltig betalning kan ske på. För att förstå det måste vi gå igenom hur en betalning genom bankernas kontosystem sker.  Säg att Per bor långt bort från dig och du betalar genom en bank. För att en slutgiltig betalning, dvs att alla skulder rensas bort, ska kunna ske måste även då betalningen ske med kontanter – men gången blir längre, se nedan bild:

33

Om vi kollar in ovan så dödas, dvs  stryks, alla skulder och en slutgiltig betalning har skett, se nedan:

path4939

 

Men bankerna har sett till att deras skulder ses som pengar – betalningen mellan dig och Per sker mellan bankernas konton – alla andra led är borttagna. Banken är inte längre bara en mellanhand, nedan bild gäller mao idag:

text1453.png7676

Du har betalat Per ovan genom kontot men banken har inte betalat Per. Mao ingen slutgiltig betalning har skett.

Vi använder mao bankernas skulder på centralbankspengar till kontokunderna idag som betalmedel ISTÄLLET för att använda centralbankspengar. Det betyder att för det ska kunna finnas något betalmedel i samhället måste bankerna sätta sig i skuld till kontokunder. Dvs bankernas sk betalmedel är något av ett anti-betalmedel då bankens skuld kvarstår och ingen slutgiltig betalning sker.

Hoppas att det av ovan resonemang framgår att det finns två olika typer av allmänna betalmedel i samhället – centralbankspengar (dvs kronor) och bankernas skulder till kontokunderna på centralbankspengar. Bilden nedan visar detta:

5

 

Centralbankspengar i form av sedlar och mynt är mao mycket mer pengar än det du håller på ditt kundkonto. Men sedlar och mynt har som visats ovan begränsningar i att de är otympliga och riskfyllda att betala med om det är större summor och längre avstånd. Att använda ett kontosystem är mao mest praktiskt om summan eller avståndet är stort mellan t.ex en köpare och säljare.

Som visas ovan finns det centralbankspengar i kontoform på bankernas riksbankskonton men i dagsläget kan man bara betala genom bankernas kontosystem – dvs vi kan vara använda bankernas skulder som betalmedel. Bankerna har såsom en kartell oligopol på centralbankspengaran på Riksbankskontona se nedan bild:

6

Men det har inte alltid varit så. 1925 skapades Postgirot då en utredning tyckte att staten, kommunerna och landstingen skulle kunna betala direkt med centralbankspengar, se nedan bild:

7

 

Staten kunde då finansiera sina och kommunernas utgifter, bl.a pensionen, genom att skapa centralbankspengar, se nedan:

11

Men Nordea köpte upp Postgirot 2001 och stängde möjligheten till att betala med centralbankspengar genom Postgirot, se nedan bild:

8

Så idag är betalningar med bankernas skulder det enda sättet som betalningar kan ske på genom kontosystemet. Staten , kommuner och landsting håller idag sina konton hos de privata storbankerna istället, se nedan bild:

888

Då det knappt finns några centralbankspengar kvar längre (kontanterna försöker bankerna döda och centralbankspengarna på Riksbankskontona kan inte allmänheten eller ens staten använda inom betalsystemet) måste bankerna skapa betalmedel genom att ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton som bankerna hittar på vid det likaså påhittade ”lånetillfället” (att ”låna ut” sina egna skulder är precis så ofattbart vansinnigt som det låter). Staten får inte enligt Maastrichtföredragets artikel 104(1) skapa centralbankspengar för att finansiera staten, landstingens eller kommunerna verksamhet. Staten måste ”låna” bankernas skulder av bankerna. Bankernas skulder som andel  av den sk ”penningmängden” har mao ökat i takt med att bankerna ”lånat” ut sina egna skulder till kundkonton,  såsom nedan bild visar.

10

Staten och kommunerna måste därför sätta sig i skuld för att det ska finnas något betalmedel – eller så måste hushållen sätta sig i påhittad skuld till banksystemet och staten/kommunerna ta ut skatt. I vilket fall skuldsätts samhället och det blir svårare och svårare för staten att kunna betala folks pension då allt mer av samhällets inkomster går till att betala av på påhittade lån till banksystemet.

Så för att sammanfatta ovan:

 1. Vi har ett ”penning” och betalsystem som knappt kan kallas för ett betalsystem där nästan inga slutgiltiga betalningar sker – tvärtom måste bankernas skulder kvarstå och öka för att vi ska ha något att betala med och systemet inte ska krascha. Ett betalsystem där en part slipper betala sina skulder är knappast ett optimerat betalsystem – ett betalsystem borde ha till syfte att döda, dvs betala av, så många skulder som möjligt
 2. Staten kan inte skapa sina egna pengar för att finansiera bl.a pensionen utan måste ”låna av” banksystemet eller skatta den arbetande delen av befolkningen. Samhället blir därför överskuldsatt av banksystemet och måste därför höja pensionsåldern – det är viktigare att mata bankparasiterna än att se till att pensionärerna har mat.  Vilket skulle visas.

 

Annonser

En tanke på “Pensionsåldern höjs för att staten måste ”låna” bankernas påhittade skulder

 1. Tjabba! Du får ursäkta mitt beteende att ta upp annat än ditt specifika ämne här, men jag hoppas du tycker detta är lite kul!
  Danske bank har skrivit brev till mig och andra ”kunder” om att dom vill ha mer kännedom om vem jag är, för att ”de enligt lag är skyldig att stävja penningtvätt”

  Med tanke på att just Danske Bank är ertappad med kanske den största penningtvättskandalen just nu, så får man lätt tanken att detta är en fräckhet på Cutzpah-nivå, att konfrontera oss folket med just den sortens frågeställningar.
  Jag håller på och formulerar ett svar som heter duga, och tar gärna emot fler verbalt mördande exempel.
  =====================================================
  1. Ni har bett om att jag skall använda min dyra tid till att svara på frågor som jag inte är intresserad av. Vart skickar jag fakturan? Jag tar 550:- + moms/h.

  2. Vad har ni för kapitaltäckningsgrad på det som ni kallar lån?
  2b. Vad består resten av ert s.k. lån av, om ni bara har 1% ”på riktigt”?

  3. Som jag förstår det, så är ni i panik och försöker spela Allan, nu när ni har skägget i brevlådan med penningtvätt på astronomisk nivå.

  4. Sådan monumental fräckhet kan ni kanske lyckas med bland folk som inte känner till vad banker egentligen håller på med, och den mängden folk blir färre i god fart.

  5. Läste i ”Dina Pengar nu,” att > 11.000 kunder redan undanbett sig er bedrägeriinstutiotion.
  Då är det väl alldeles särdeles dumt att göra det ni gör just nu, att besvära folk med att svara på infama och befängda frågor. Detta agerande tillsammans med det bedrägeri som ni just blivit ertappade med, vittnar om att ni tävlar om jumboplatsen tillsammans med politikerna, om total och fullständig inkompetens.

  Jag är djupt förolämpad att vara misstänkliggjord för penningtvätt, av er, som är mästare i denna egenskap!
  ===============================================
  Ungefär såhär, fast ännu grövre tänker jag svara dom, om nån här har bra idéer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s