Hur en medborgarlön skulle kunna användas för att skapa ett hållbart samhälle

cover_i_sigil

Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:

Crash course i hur penning och banksystemet fungerar

————————-

I Finland har ett försök med mednorgarlön genomförts. Slutsatsen var enligt Svt att det inte: ”gav inte önskvärd effekt” –  Svt skriver vidare: ”De arbetslösa fick varken mer jobb eller högre lön, vilket var några av förhoppningarna från försöket.” Dock fick deltagarna bättre självkänsla.

Kriteriet för att försöket skulle vara lyckat var mao att mer arbeten och företag skulle skapas. Man skulle kunna fråga sig om det behövs fler jobb och om dessa jobb  i så fall är av någon som helst nytta för samhället och miljön om de skapas.

Antropologen David Graeber har skrivit en bok som heter ”Bullshit Jobs” utgående från undersökningar av YouGov som visar att 37% av de arbetande tycker att deras arbete inte fyller någon som helst nytta. Ytterligare 15% av de tillfrågade visste inte om deras jobb hade någon nytta. Det blir över 50% av de som har har jobb som inte vet nyttan av vad de sysslar med.

Med tanke på ovan siffror så är det kanske inte konstigt att de arbetslösa som deltog i projektet inte skapade nya företag och/eller nya jobb. Det tycks ju som inte bara  marknaden för riktiga jobb är mättad – även marknaden för ”bullshit jobs” tycks vara överfull.

För även om någon deltagare, mot all förmodan, skulle hitta på t.ex någon arbete inom tjänstesektorn och skapade ett företag så är det väl också troligt att det jobbet också skulle vara ett ”bullshit job”. Och även om någon deltagare uppfann en ny pryl  som de startade ett företag kring så skulle troligen miljöförstörelsen av att tillverka den nya prylen vara större än den nytta som den ger samhället.

Man kan av ovan sluta sig till att de förväntningar som man hade på försöket var dömda att misslyckas då vi lever i ett 50% ”bullshit job”-samhälle. Tyvärr har vi en samstämmig politikerkör som har fått för sig att man lever i utanförskap om man inte har ett jobb – oavsett om det är ett riktigt jobb eller ett ”bullshit job”  (ganska skoj att de flesta som inte är politiker troligen tycker att vara politiker är ett ”bullshit job” 🙂 ) . Därför blev det en ”bullshit”-utvärdering av försöket med medborgarlön.

Säg att utgångspunkten istället varit att använda försöket till att skapa ett mer hållbart samhälle istället för att skapa fler troliga ”bullshit job”. Vi lever i en värld där transporter och tillverkning av saker håller på att äta upp världen och vi vet att ekonomernas tro på evig tillväxt milt sagt är korkat. Vi vet att världen står på randen till en katastrof rent resursmässigt även om alla kanske inte håller med om att klimatet kommer gå åt helvete.

Säg att försökspersonerna utöver att få en basinkomst även fått resurser som gynnat en hållbar utveckling . De kunde fått en jordplätt att odla på för att skapa sin egen närproducerad mat och sälja vad som blev över, Kanske fått möjlighet att hjälpa en ekologisk bonde för att lära sig hur man sköter ett jordbruk. Kanske fått en extra summa om de utförde någon form av återvinning av kastade saker eller reparation av trasiga prylar. Kanske fått pengar för att sätta upp solpaneler vid sina bostäder eller annat som minskat behovet av olja, Finns säkert massa saker som skulle erbjudit försökspersonerna en möjlighet att göra något nyttigt för miljön och som skulle göra samhället mer hållbart – men det var som sagt inte utgångspunkten för försöket – det uttalade syftet för experimentet var som sagt att skapa arbeten som med största sannolikhet skulle bli ”bullshit jobs”.

Men varken politiker eller storföretagen vill ha självständiga och självförsörjande människor – hur ska de kunna utöva sin kontroll då? Så vi kommer aldrig se ett försök med medborgarlön ämnat att skapa ett hållbart samhälle så länge vi har politiker och storföretag som bara ser till sin egennytta. Storföretagen vill ju att vi ska konsumera än mera och politikerna är ju till största delen köpta och ser det som sin uppgift att krossa lokal självständighet och självförsörjning så att vi tvingas köpa storföretagens prylar.

Tillägg:

Om över 50% av de som arbetar inte vet om deras arbete gör någon nytta kan man ju fråga sig om de inte i verkligheten gör mer onytta med sina ”arbeten”. Åker de t.ex bil till arbetet så tär de på miljön och en ändlig resurs (bensin). Lämnar de sina barn på dagis kanske nyttovärdet för barnet varit större om de varit hemma. När de kommer hem från arbetet hinner de inte laga hemgjord mat och måste köpa halvfabrikat som dessutom är inplastad – hade de inte haft sitt ”bullshit job” skulle de kanske t.o.m kunnat odla sin egen mat etc.

 

Annonser

11 tankar om “Hur en medborgarlön skulle kunna användas för att skapa ett hållbart samhälle

 1. En riktig rekordmotor skulle startas OM skatteverket beslutade att SLUTA att beskatta övertid, alltså all tid över normalarbetstiden (8tim/dag). Alla dessa intjänade kronor ska då tillfalla den som arbetar.

  Att ge medborgarna rätten att bygga eget kapital…en starkare motor kan man inte uppfinna. Alla som då arbetar för att få extra pengar kommer antingen att sätta andra i arbete genom att de sätter sprätt på sina intjänade extrapengar…eller börja planera för att starta sina drömmar om egna verksamheter (utan att gå till banken).

 2. En viktig fråga, som inte tas upp alls, är hur dessa pengar skapas?
  Vart kommer Medborgarlönen ifrån, som delas ut?
  Från dom vanliga ”penningskaparna”, som då alltså blir en skuld, som betalas av de sedvanliga slavarna?
  Isåfall är ju Meborgarlön exakt samma som socialbidrag minus all byråkrati och mängder utav bullshittjobbare färre.

  • Knäpp svenska det blev. Sista meningen betyder att det försvinner många bullshitjobb, när socialkontoren stänger. Det räcker ju med en datamaskin som pyntar ut medborgarlön.

   • Japp, det kommer försvinna en massa bullshitjobb.

    Om folk blir mer självständiga och lokalsamhället mer självförsörjande kommer än mer bullshitjobb försvinna. Politikernas bullshitjobb kommer också försvinna om makten folk och lokalsamhället tar hand om sig själva och varandra. Som jag ser det är det mycket därför som politikerna gör gemensam sak med storföretagen med den sk ”frihandeln” som i princip går ut på att döda den lokala ekonomin och göra alla så beroende av vad storföretagen producerar som möjligt – dessutom blir länder tvungna att använda bank och penningsystemet i mycket högre grad än om de är självförsörjande – och hela penningsystemet består ju, som både du och jag tycker, bullshitjobb där parasitismen nått extremnivåer.

    Reningssystemet ska tas över av staten och staten ska ge ut medborgarlöner som ger mer incitament till lokalt självförsörjande och självständighet och avveckla så många bullshitjobb som möjligt.

 3. Det kan vara än fler som blir av med jobb, än just bullshitjobben.
  Här är en synvinkel:
  http://gunnarlittmarck.blogspot.com/2018/12/sverige-behover-enkla-jobb-sager.html
  Men just de verkliga bullshitjobben skall bara bort!
  Här är mer om dom:
  https://defria.se/8-av-landets-10-mest-valbetalda-jobb-ar-icke-produktiva
  I övrigt så håller jag med om den småskaliga utspridda lösningen du beskriver, och framförallt förintandet av bankparasitsystemet.
  Då löser sig nog de flesta andra problemen på köpet.

 4. Japp! och samtidigt har de funktionella dumheterna ökat explosionsartat där folk håller på med meningslösheter som stressar sönder folk – läkare som inte hinner med att vara läkare och lärare som inte hinner vara lärare då de måste dokumentera så jävla mycket.

  • Politikers VIKTIGASTE uppgift är att befria människan från ok.
   Detta verkar det finnas ytterligt få av dem som inser.

   Med Tidfaktorekonomi skulle vi inom överskådlig tid komma ner i 2 1/2 dags lönearbete i veckan. Fullt tillräckligt!
   Resten av tiden ska vi naturligtvis LEVA, förkovra oss, vara med våra nära och kära och ha roligt.

 5. Kommunismen slutade med att gäng korrupta byråkrater styrde allmogen med hjälp av våld och lagar till gagn för dem själva.
  Kapitalismen kommer att sluta med att ett annat korrupt gäng styrt allmogen under en täckmantel av demokrati, till gagn för dem själva.
  När ska vi vakna?

 6. Men vi skulle kunna byta ut det ekonomiska systemet så att vi alla hjälptes åt att sänka arbetstiden – paradoxsalt nog med att de yngre och starkaste och driftigaste arbetade så mycket övertid som de fick…och detta gör dom för att vi sätter ett skatte-TAK och en jättestor MOROT blir synlig (fast systemet ska naturlgtvis gälla alla).
  Alla pengar som individen arbetar ihop utanför detta skatte-TAK tillfaller den som arbetar. Vilket naturligtvis betyder att massor av driftiga människor sätter igång att leta extraarbete eller ber om övertid på sina egna arbetsplatser för att kunna tjäna lite extra slantar.

  Dessa extra ihoparbetade skattefria pengar sätter många sprätt på -och genom detta sätter de också andra i arbete.
  Andra har drömmar i byrålådorna och är entreprenörer – dessa kommer att bygga eget kapital tills de har möjlighet att sätta igång sina egna drömmar/verksamheter.
  UTAN ATT GÅ TILL BANKEN…eftersom de själva arbetat ihop pengarna de behövde.

  Alla som startar egna företag på detta sätt blir konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden och kan konkurrera ut storföretagen eftersom de inte har några lån eller räntor att återbetala till någon bank. DE kanske får så mycket jobb att de behöver anställa.

  Om detta sker överallt i hela landet så blir det många fler som ska dela på statens utgifter…och för varje år som det blir fler och fler så kommer skatten att sjunka per skattskyldig….då kan man ju parallellt samtidigt sänka den lagstadgade arbetstiden som idag är 8 tim / dag.

  Resultatet blir en sänkt arbetstid per dag för alla lönearbetare. På det sättet har vi hjälpts åt i hela landet att ta tillbaka vår tid – som faktiskt är våra liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s