Alla banker är i bankrutta då bankerna hittar på sina egna skulder som de ”lånar ut”

Alla banker är per definition i konkurs då bankerna hittar på och ”lånar ut” sina egna skulder till kundkonton. En bank skapar två skulder samtidigt på samma belopp:

  1. Kunden sätts i skuld med det påhittade beloppet som banken hittar på och kluddar på hans/hennes konto
  2. Banken sätter sig själv samtidigt i lika stor skuld till kontokunden då kundkontot är bankens skuld till kontokunden

Mao hamnar bankerna sammanlagt i lika mycket i skuld som samtliga ”låntagare” (som inget lånat av banken). Och världen, och därmed även bankerna, är på så sätt satta i obetalbar skuld. Bankerna har skapat ett betalsystem syftandes till att föda maximalt med skulder – inte döda, dvs betala, skulder. Bankerna tillåts hålla hela samhället som skuldslavar där alla har förpliktelser att betala tillbaka påhittade lån till banken men bankerna skyddas av staten så de slipper betala sina skulder till kontokunder.

Bankernas skulder ingår nämligen i penningmängden då vi använder bankernas skulder som betalmedel mellan våra kundkonton när vi betalar varandra. Har banken inga skulder till kontokunderna finns inga betalmedel. Så systemet är byggt så att bankerna aldrig ska behöva betala sina skulder till kontokunderna för att annars finns inga betalmedel. Finns inga skulder finns inga betalmedel i detta skruvade system.

T.ex är den sk ”insättningsgarantin” (ett ord som i sig är en fullständig lögn då inga pengar ”satts in” – bankerna har hittat på kontoinnehaven från ingenting som beskrivs ovan) en statlig garanti för att bankerna aldrig ska behöva betala sina skulder till kontokunderna. Insättningsgarantin är till för att folk inte ska få panik och springa till bankomaterna och kräva att bankerna ska betala sina skulder (när du plockar ut sedlar från bankomaten betalar banken av på sin skuld till dig varvid ditt saldo, dvs banks skuld, minskar).

Vid en ”Bail in” kommer kontoinnehavet skrivas ned – vad betyder det? Jo, att bankens skuld till kontoinnehavaren skrivs ned – mao en ”bail in” är det samma som en skuldavskrivning för bankerna.

Det faktum att vi använder bankernas skulder som betalmedel har en massa helt absurda konsekvenser utöver att vi får ett ”betalsystem” som syftar till att skapa så maximalt mycket skulder som möjligt (som sagt, ett riktigt betalsystem syftar till motsatsen – att betala av så många skulder som möjligt). Bara för att nämna några absurditeter:

  1. För att betalmedel i form av bankskulder ska kunna existera måste någon sättas i skuld. Samhället kan aldrig bli skuldfritt för då finns inga betalmedel
  2. Bankerna kan betala sina skulder med sina skulder: Säg att Nisse är anställd på SEB och får sin lön insatt på sitt SEB-konto. Men Nisses konto är ju SEB.s skuld till Nisse – SEB kan mao betala Nisse med SEB:s egna skuld. Vilket riktigt företag kan betala sina anställda min företagets egna skuld?
  3. Hela samhället blir skuldslavar åt bankerna genom skatten. Detta då staten och kommunerna enligt Maastrichtfördraget artikel 104(1) måste ”låna” kontopåhitt av banksystemet. Vi betalar mao skatt för att staten och kommuner är tvungna att sätta sig i påhittad skuld till banksystemet.

När man diskuterar med vissa bankreformister så vill de ”reformera” ovan absurditeter inom systemet (t.ex genom olika varianter av 100% reserve banking). Argumentet brukar gå ut på att för stora förändringar skulle leda till ekonomiskt kaos. Jag tvivlar inte på att dessa penningreformister menar väl men upplever det som att dessa penningreformister blundar friskt i sin beskrivning av det nuvarande systemet. En reform inom det nuvarande systemet innefattar även ett försvar av delar av det nuvarande systemet (det måste ju finnas något värt att bevara inom det nuvarande systemet om det ska vara värt att ”reformeras”). T.ex adresserar aldrig någon förespråkare av en reform av det nuvarande systemet ovan problem – de låtsas t.ex att banker är företag fastän inget riktigt företag kan hitta på och ”låna ut” sina egna skulder och få dessa skulder inräknade i penningmängden (inget riktigt företag kan heller  betala sina anställda med sina egna skulder såsom beskrevs ovan). Min uppfattning är att de som förordar en reform inom systemet blundar för extremt mycket.

Varför inte erkänna att dagens system är parasitärt och inte går att reformera inifrån? Varför inte erkänna att bankerna håller hela samhället som skuldslavar? Varför inte erkänna att bankerna är exakt lika skuldsatta som alla de skuldslavar som bankerna satt i påhittad skuld? Varför inte erkänna att det nuvarande systemet bygger på att bankerna aldrig ska betala  sina skulder till kontokunderna medan skuldslavarna ska betala av på påhittade skulder till banksystemet?

Nästintill alla vet att det kommer en ny finanskris och att den kommer bli katastrofal. Det enorma påhittade skuldberg och pyramidspel som bankerna byggt upp kommer förr eller senare välta såsom alla pyramidspel. Varför då inte erkänna att systemet där bankerna skuldsätter allt med intet är ett totalt bedrägeri och nationalisera bankerna då de de facto allihop är bankrutta? Varför inte avskriva alla påhittade skulder och börja om på nytt istället för att försöka ”reformera” pyramidspelet? Visst – vissa kommer tjäna på en skuldavskrivning, men det går att fixa med extremt progressiv beskattning (bankirerna och medlöpande politikers, såsom Anders Borg, Reinfeldt, Östros etc,  förmögenheter kanske kan konfiskeras rakt av).

Enligt ekonomiprofessor Michael Hudson har totala skuldavskrivningar alltid varit det sätt som historiskt löst det återkommande problemet med överskuldsättning. Så varför blunda för historien och tro att problemen idag kan lösas inom det nuvarande systemet?

 

————————–

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:
Annonser

En tanke på “Alla banker är i bankrutta då bankerna hittar på sina egna skulder som de ”lånar ut”

  1. Är inte det som Ryssland och Kina håller på med, att bygga upp ett nytt system för att göra sig av med dollarn ett sätt att ”snyggt” börja från början? Eller är / blir det lika parasitärt? Tack för ditt arbete med all denna information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s